Vinterforberedelser

  • Sommerbutikken
Del denne siden:
Tekst: NBCC, Foto: Campingportalen
Bobil og Caravan magasinet, nr 5. oktober 2014

Vinterforberedelser

En fantastisk sommer er nå historie. Nå står vintersesongen for tur med nye muligheter for fine opplevelser.

Bobil eller campingvogn

...ny eller brukt, her må vi som eiere og brukere gjøre nødvendig vedlikehold. Vi må gjøre en liten innsats for at disse skal fungere godt gjennom en lang og hard vinter om disse bare skal lagres eller være i bruk frem til våren.

Frost er noe som vi må ta hensyn til, tøm vannsystem og alt som kan fryse i stykker i campingenheten. Pass på batterier ved at disse blir ladet noen ganger gjennom vinteren, dette er viktig for holdbarheten og for at batteriet ikke skal fryse og bli ødelagt.

Snølast

Hvis campingvognen utsettes for mye snølast er det viktig å montere ekstra støttebukker mellom ramme og bakke foran og bak akslinger. Dette er viktig da hjulene har fjæring som gir etter for vekten, og da kan karosseriet svikte, og sprekker oppstå. For å unngå at det blir mye is på front og bakvegg er det viktig at snø på taket fjernes, dette må man også gjøre om man skal kjøre med campingvogn eller bobil på vinteren. Det er faktisk ulovlig å kjøre med snø og is på taket. Enheter med vannbåren varme må ha tilstrekkelig sterk frostvæske i systemet. Her er det viktig at frostvæsken er tilpasset aluminium. Sørg for at luften fritt kan strømme gjennom den ventilasjonen som er innebygd i enhetene.

Kjøring

Skal man kjøre på vinteren er det krav til dekkutrusting. Sørg for å ha gode vinterdekk. I bobiler over 3500 kg skal det være med kjetting til tre hjul. En viktig sak som mange har opplevd er at propanflasker av kompositt ikke greier å fordampe propanen tilstrekkelig når det blir kaldt. Her er det bare flasker av stål eller aluminium som fungerer når temperaturen synker langt under frysepunktet.

Om man skal ut på vinterføret er det smart å ta med seg et par gamle matter eller pledd, disse kan være til god hjelp under drivhjulene om det blir for glatt for å komme i gang eller opp på en nivåkloss. Det kan også være smart å legge en liten fille under nivåklossen om denne sklir.

For campingvogner og bobiler som ikke er utstyrt med ekstra distanseplater i skap er det lurt å sørge for å la det være en luftspalte mellom klær og yttervegg slik at disse ikke fryser fast. Om man pakker skapene fulle av klær flyttes frysepunktet fra veggen og inn i klærne der kondens oppstår og fryser.

Snakk gjerne med erfarne vintercampere om man ikke selv er erfaren, her det mange tips som gjør vintercampingen til den flotte opplevelsen som den er. I tillegg vil disse tiltak være med på å holde en høy verdi på campingvognen og bobilen.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her:
  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her: