Vintercamping med bobil og campingvogn

 • Sommerbutikken
 • Vintercamping har sin sjarm med gode forberedelser, her står litt snømåketrim for døren. Foto: Bjarne Eikefjord
  Vintercamping har sin sjarm med gode forberedelser, her står litt snømåketrim for døren. Foto: Bjarne Eikefjord
 • Bobil i fint driv på gnistrende vinterføre. Foto: Oliver Franke
  Bobil i fint driv på gnistrende vinterføre. Foto: Oliver Franke
Del denne siden:
Vintercamping har sin sjarm med gode forberedelser, her står litt snømåketrim for døren. Foto: Bjarne Eikefjord
Bobil i fint driv på gnistrende vinterføre. Foto: Oliver Franke
AV: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2019

Vintercamping med bobil og campingvogn

Vinteren er ikke lenger noen hindring for å drive camping. Bedre isolasjon, bedre luft eller vannbaserte, gjerne fjernstyrte varmesystemer, og vinteråpne campingplasser gjør camping til en helårsvirksomhet. Men vinteren forutsetter også en del forberedelser for at ikke overraskelser skal ødelegge campinggleden

Vi lar fastliggere i campingvogner på Beitostølen, og en reise på vinterveier med bobil, fortelle om mulighetene som moderne campingkjøretøyer kan by på, selv når nettene blir lange, kulda setter inn, og snøen dekker både veier og åkrer under sitt hvite teppe. Men noen tips kan likevel være gode å ta med seg på vinterveiene.

Unngå frostskader

Når vogna eller bobilen skal parkeres for kortere eller lengre tid, må alt som kan fryse fjernes. Alle vanntanker og vannrør må tømmes. Batterier som er toppladet, holder seg nærmest uansett utetemperatur, er de utladet, fryser batterivesken, syren slipper ut og kan forårsake store skader. Derfor må batterier frakobles, eller stå på vedlikeholdslading. Så av hovedbryteren og sett propper i alle utslagsvasker så ikke smågnagere finner veien inn. Åpne skapdører og sengebenker så luften kan sirkulere i hele vogna og det ikke oppstår kondens noe sted. Kjøleskapet bør være åpent og avslått, så det ikke oppstår muggdannelse. For en bobil som skal «overvintre» bør man skifte til ny olje, da gammel olje kan inneholde syrer som tærer på lagre og foringer. Et alternativ kan være å ha på såkalt «frostvakt», det vil si tilkoblede varmeovner som slår seg på automatisk når temperaturen kommer under 5 grader. Men det må komme i tillegg til, og ikke i stedet for rådene som er gjengitt her.

Vinterkjøring

Gode dekk, enten med eller uten pigg, er viktige for å kunne kjøre sikkert på vinterføre. Litt større sikkerhetsavstander hører med. På de neste sidene finner du saker om både fastliggere med campingvogn, og langtur med bobil midtvinters.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: