• En spak setter moverne på begge sider i inngrep med hjulene
  En spak setter moverne på begge sider i inngrep med hjulene
 • Så enkelt at selv…..enhver camper klarer å styre vogna
  Så enkelt at selv…..enhver camper klarer å styre vogna
 • Så var det BoCMs tur under kyndig overvåkning, og jammen fikk vi vogna på plass uten å påføre nabolaget katastrofer
  Så var det BoCMs tur under kyndig overvåkning, og jammen fikk vi vogna på plass uten å påføre nabolaget katastrofer
 • Slik ser de ut, moverne som monteres i ramme på hver side av vogna, og som settes i inngrep med hjulet av en fjærbelastet aksling
  Slik ser de ut, moverne som monteres i ramme på hver side av vogna, og som settes i inngrep med hjulet av en fjærbelastet aksling
 • Selve moveren monteres på chassiset like bak hjulet, som regel kan allerede ferdigstansede hull benyttes for festeboltene.
  Selve moveren monteres på chassiset like bak hjulet, som regel kan allerede ferdigstansede hull benyttes for festeboltene.
Del denne siden:
AV: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2018

Truma Mover SX får nytt manøvreringssystem

Mover er små elektriske motorer som monteres på hvert hovedhjul på en campingvogn og som gjør at denne kan flyttes uten bruk av kjøretøy eller håndmakt. Stadig nye tillegg gjør utstyret enklere å bruke, fikk BoCM erfare ved Truma fabrikken i Putzbrunn.

Truma er en av produsentene som har movere for å flytte campingvogner. Nå har de oppgradert den trådløse styringsenheten med programvare som gjør det enklere å manøvrere vogna pent på plass med høyere presisjon enn tidligere.  I tillegg er vekten redusert, og det kommer vel med for mange campingvogner har ikke ubegrenset antall kilo nyttelast før de stanger i vektgrensetaket.

Etthåndsgrep

Truma har laget til et etthåndsgrep for å legge drivvalsen inn mot dekket på campingvognhjulet. De to moverne opererer uavhengig, men samtidig digitalt synkronisert. Det gjør at de kan styres rett fram, svinges og endatil rotere vogna 360 grader uten rykk og napp. Totalvekten de kan dra er opp mot to tonn, og med et batteri på 55 AH, går motorene bortimot en time før batteriet er tomt. -«Men så langt er det nok ingen som kjører en vogn med mover»- konstaterer Jutta Bringazi.

Overbevisende

Vi kan gjerne tilføye at den store entusiasmen for moverbehov ikke akkurat har manifestert seg tidligere.  Men testen som jutta tok BoCM med på, var forholdsvis overbevisende. Her var det ikke rå muskelstyrke som var avgjørende, men faktisk å kunne styre en liten joystick-knapp på noe som lignet en mobiltelefon. De små motorene kobles til med en spak, og deretter er det bare å starte opp og kjøre i vei. Med god kontroll til høyre og venstre, og en dristig piruett, som Paal Clasen i sin tid ville sagt. Det virket så overbevisende enkelt at redaktøren dristet seg til å kjøre vogna på plass igjen. 

Trangt om plassen

Jjoda, dette utstyret har utvilsomt noe for seg. For det er ikke alle campingplasser som har plass til å rygge vogna på plass med en diger SUV som trekkvogn. I tidligere tider har dette stort sett vært løst gjennom litt dugnadsånd og mange hender foran og bak. Men der det ikke er helt flatt underlag, har mange opplevd å kjenne på frykten for at vogna ukontrollert skal finne sin egen vei. De nye moverne bringer vogna på riktig sted med millimeterpresisjon uten en eneste protest.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: