Truma åpner dørene: Fabrikkbesøk med nyheter

 • Sommerbutikken
 • Hovedkontorbygningen til Truma fabrikkene i Putzbrunn like utenfor München. Rundt denne ligger innovasjonsavdelingen og produksjonsavdelinger for Trumas forskjellige produkter
  Hovedkontorbygningen til Truma fabrikkene i Putzbrunn like utenfor München. Rundt denne ligger innovasjonsavdelingen og produksjonsavdelinger for Trumas forskjellige produkter
 • Her har Truma tatt en campingvogn og laget komplett interiør med forskjellige Truma produkter, peis, kjøleskap, varmeanlegg, klimaanlegg og vannvarmer
  Her har Truma tatt en campingvogn og laget komplett interiør med forskjellige Truma produkter, peis, kjøleskap, varmeanlegg, klimaanlegg og vannvarmer
 • En liten del av monteringsprosessen av sensorer, kabler og ventiler i en vannvarmer gir et innblikk i kompleksiteten
  En liten del av monteringsprosessen av sensorer, kabler og ventiler i en vannvarmer gir et innblikk i kompleksiteten
Del denne siden:
Hovedkontorbygningen til Truma fabrikkene i Putzbrunn like utenfor München. Rundt denne ligger innovasjonsavdelingen og produksjonsavdelinger for Trumas forskjellige produkter
Her har Truma tatt en campingvogn og laget komplett interiør med forskjellige Truma produkter, peis, kjøleskap, varmeanlegg, klimaanlegg og vannvarmer
En liten del av monteringsprosessen av sensorer, kabler og ventiler i en vannvarmer gir et innblikk i kompleksiteten
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 5, oktober 2015

Truma åpner dørene: Fabrikkbesøk med nyheter

I Putzbrunn like utenfor München ligger Truma, fabrikken som leverer 9 av 10 varmesystemer til campingvogner og bobiler. BoCM fikk anledning til å bli med både inn i produksjonshallene og i innovasjonsavdelingen, som har vunnet en rekke priser opp gjennom årene.

Luft eller vannbasert varme i campingvogner og bobiler. Debatten går, og frontene er minst like steile nå som den gangen Volkswagen ertet på seg de øvrige bilprodusenter i Europa ved å reklamere med at «Luft fryser ikke og koker ikke» som salgsargument for den gode gamle VW bobla. Tro tilhengere av nordiske campingvogner kan knapte forestille seg vintercamping uten sirkulasjonspumper og radiatorer som sørger for at varmt vann leverer inneklimaet når kuldegradene siger på utendørs, mens andre mener at luft varmer mye raskere og skaper ventilasjon samtidig. Vi skal ikke gå inn i debatten om hva som er best, men registrerer at en familiebedrift utenfor München i Tyskland leverer rundt 90% av alle varmesystemer for campingvogner og bobiler - med luft som varmetransportør.

Presidentnavn

Phillip Kreis startet i 1949 en liten virksomhet som laget gassbaserte lamper for å lyse opp der elektrisiteten enten ikke strakk til, eller tidvis var borte på grunn av krigsskadene. Deretter fulgte det tyske økonomiske under i 1950-årene, og tyskerne begynte å dra på ferier igjen. Øverst på ferielisten sto campingvogner, og en rekke forskjellige produsenter så dagens lys - og noen merker lever fortsatt. Sesongen for campingvogner ble etter hvert tøyd i begge ender, og med det behov for varme innendørs når nettene blir lengre og kulda satte inn. Der så Phillip Kreis sin mulighet, og de første gassbaserte varmeaggregater ble skrudd sammen og inn i campingvogner hvor de skapte hygge og glede for caravanister. I mellomtiden hadde Phillip Kreis i anerkjennelse for Marshall-planen søkt om og fått lov til å kalle fabrikken sin for Truma - etter USAs president Harry Truman.

Fra ide til produkt

I 1961 kom det første komplette gassdrevne varmeaggregatet som etter hvert ble å finne i de fleste tyskproduserte campingvogner. Truma-matic-en ble et kjent inventar for caravanister, etter hvert utbygget med vifter og sirkulasjonsslanger som brakte varmluft ut i kriker og kroker. Med tidsmessige oppdateringer er det samme grunndesign som fortsatt er i bruk. Men nå har Truma mye mer på lager. Det er lenge siden varmtvann ble standard i campingvogner, og ved fabrikken er det utviklet flere vannvarmere. Det siste nå er et varmeaggregat både for varmluft og varmtvann. Dette er blitt nesten enerådende for bobiler, og er i ferd med å vinne innpass i campingvogner.

For Truma sverger fortsatt til luft som oppvarmingstransportør. Både fordi det er lett, (luft veier mye mindre enn vann) fordi det kommer til over alt, og fordi luft som sirkulerer også tar med seg både fuktighet og odører ut gjennom ventila- sjonssystemene. Og det kan jo iblant ha sine fordeler...

Produksjon i Tyskland

Alt av deler og utstyr til både luftvarme-aggregatene og de nyutviklede kombi- aggregatene produseres i hovedsak ved fabrikkanlegget i Putzbrunn, sier Jutta Bringazi til BoCM. Og legger til at dette er for å sikre at alt utstyr holder de kvalitetskrav Truma setter. Kombinasjon av gass og elektrisitet er ikke bare ukomplisert, mange har rett og slett mistet livet ved at gass eller avgasser har kommet på avveie innendørs i campingvogner, og det skal ikke skje med et Truma-anlegg som er forskriftsmessig montert, sier Bringazi.

Truma har også et omfattende testprogram. Hver eneste del og hver eneste arbeidsoperasjon kontrolleres og godkjennes av en som signerer på produksjonslista.

Lærende bedrift

Truma har erklært seg som en lærende bedrift. Det forplikter. Ved hver produksjonsavdeling finnes en oppslagstavle hvor alle ansatte kan komme med forslag til forbedringer eller endog nye produkter. Forslagene bringes til innovasjonsavdelingen som vurderer dem, og ikke sjelden resulterer det i endrede prosedyrer eller endog i produksjonsprosess. En egen «skolestue» for skoleelever som måtte ønske å prøve seg, står klar til bruk. Og selvfølgelig for lærlinger som Truma henter fra skolen og lærer opp i egen regi til å bli dyktige medarbeidere.

Top Innovator 2015

Med dårlig skjult stolthet forteller Jutta Bringazi at Truma fikk den tyske prisen «Top Innovator of 2015» for deres innsats innen nytenkning, innovasjon og utvikling av nye produkter. Innovasjonsavdelingen er forøvrig et kapittel for seg. BoCM får anledning til å se inn i de «hellige gemakker» som utgjør testlaboratoriene, men må pent la kameraet ligge. For der finner vi ulike produkter tilkoblet avanserte datamaskiner som tester for all verdens mulige og umulige forhold. Hele innovasjonsavdeligen er for øvrig som en stor idebank med tenkehuler, kreative grupperom og dialogplasser inne og utendørs.

Kuldekammertesting

Samtlige av Trumas produkter testes i to enorme kuldekamre som kan generere temperaturer ned mot 30 minusgrader. Der kjøres hele campingvogna eller bobilen inn, sensorer og sonder plasseres, og resultatene kommer i form av lange tallremser som er ubegripelig for alle andre enn fagfolkene, men som forteller hvordan det hele fungerer under skiftende temperaturforhold. Alt for at brukere av campingvogner og bobiler skal ha det beste, mest utprøvde, mest pålitelige og sikreste varmeutstyr som moderne teknologi er i stand til å frembringe.

Familiebedrift

Truma har bestandig vært en familiebedrift, og dagens styreleder er datter til gründeren, Phillip Kreis. Bedriften tar imidlertid godt vare på sine ansatte, eksempelvis er det gratis pølser til alle hver fredag. BoCM registrerer også at de fleste sydvendte tak er kledd med solcellepaneler som leverer storparten av energibehovet til bedriften. Det hviskes oss i ørene at man her høster erfaringer som kanskje kan komme caravanister til nytte i fremtiden i form av energiuavhengige campingvogner og bobiler. De trenger ikke ligge så mange år fram, blir det antydet.

Stor omsetning

De rundt 1000 ansatte i Truma leverer varer og tjenster for €160 mill. pr. år. Det gjør Truma til en mellomstor tysk bedrift, men på verdensmarkedet for varmesystemer for campingvogner og bobiler har Truma ingen ved siden og ingen langt bak med sin markedsandel på 90%. Men fabrikken hviler ikke på laurbærene. For de vet at om Truma ikke fortsetter å ligge fremst også på utvikling og innovasjon, vil andre fort kunne kjøre forbi og over dem, slik det i sin tid skjedde med IBM forretningsmaskiner og Nokia mobiltelefoner. Derfor var det kanskje ikke så rart at vi fikk se, men ikke fotografere, på testlaboratoriene i Putzbrunn.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: