Tips om oppsetting av campingvogn/bobil

 • Oppvatret campingvogn med støttebena plassert på klosser for økt stabilitet
  Oppvatret campingvogn med støttebena plassert på klosser for økt stabilitet
 • Nivåklosser til å kjøre hjulene opp på, er et nyttig verktøy for oppvatring av både bobiler og campingvogner
  Nivåklosser til å kjøre hjulene opp på, er et nyttig verktøy for oppvatring av både bobiler og campingvogner
Del denne siden:
Oppvatret campingvogn med støttebena plassert på klosser for økt stabilitet
Nivåklosser til å kjøre hjulene opp på, er et nyttig verktøy for oppvatring av både bobiler og campingvogner
Tekst og foto: Jørgen E. Snoen
Bobil og Caravan magasinet, nr 4. september 2017

Tips om oppsetting av campingvogn/bobil

Når man skal bo i en campingvogn/bobil ønsker de fleste at "fritidsboligen" skal stå så vannrett og stødig som mulig. På bobiler er det normalt å kjøre bobilens forhjul opp på nivåklosser da bilen ofte er lavere foran enn bak. Slike nivåklosser er også riktig å bruke både på campingvogner og bobiler om man ønsker å få disse i vater sideveis. Noen biler har regulerbar luftfjæring som til viss grad kan brukes til å regulere bilen i vater. Enkelte bobiler kan også være utstyrt med hydrauliske bein som løfter bilen til vannrett stilling. En del bobiler er også utstyrt med støttebein bak. Dette mest for å stabilisere bilen da den normalt har langt overheng bak akslingen.

 

Ikke jekker

Campingvognens støttebein er, som navnet tilsier støttebein, og ikke jekker. Ved oppstilling av campingvogn ser man ofte at man springer fra støttebein til støttebein ganger for å få vognen i vannrett stilling. Den enkleste måten å parkere en campingvogn vannrett. Om bakken skråner, er det best å rygge vognen opp på en skrå nivåkloss til blir i vater sideveis, og deretter sette på en stoppkloss. Så trekker man til parkbremsen på vognen, og kobler fra bilen. Bruk så vognens nesehjul for å få vognen i vater på lengderetningen. Først da er tiden inne for å hente fram sveiven eller batteridrillen for å skru ned støttebeina. Skru først ned de bakre støttebeina. Nesehjulet sørger for at bakenden ikke går for høyt. Skru så ned støttebeina foran. Når det er gjort er man ferdig, enkelt og greit.

Vedlikehold

Støttebein og nesehjul må også vedlikeholdes med litt rengjøring og smøring. Da er disse lettere å bruke og bråker ikke. Det er kjedelig å irritere sin nye nabo som nettopp har lagt seg eller sine barn, og blir vekt av skrikende lyder fra støttebein eller nesehjul. Har man en manuell parabolantenne er det viktig at campingvognen/bobilen står i vater når man skal justere antennen. I bruksanvisningen til kjøleskapet gis det informasjon om at dette skal stå så vannrett som mulig for optimal funksjon. Dette oppnår man også ved å få kjøretøyet så godt i vater som mulig.

Jørgen Snoen, Fagsjef

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: