• Sommerbutikken
 • Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
  Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
 • Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
  Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
Del denne siden:
Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?
Tekst og bilder: Campingportalen /Fortunaweb AS

Telemarkskanalen - En av verdens vakreste kanaler?

Telemarkskanalen er et kallenavn på Norsjø–Skienkanalen og Bandak-Norsjøkanalen. Elver og innsjøer bindes sammen av dette flotte sluseanlegget som strekker seg fra Skien til Dalen i Telemark.

Kanalen er tilsammen 110 km lang, og har en høydeforskjell (løftehøyde) på 72 meter. Kanalen består av tilsammen åtte sluseanlegg; Skien, Løveid, Ulefoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal og Hogga. Vrangfoss er det største sluseanlegget, og har fem slusekammer.

Dette er en tur som kan gjøres med kajakk/kano, rutebåt eller motorbåt. Rutebåtene MS «Henrik Ibsen» og MS «Victoria» går i turisttrafikk fra Skien til Dalen, og herfra kan du nyte en avslappende tur på dekk.  MS «Victoria» har trafikkert Telemarkskanalen siden 1882.

Mangle velger å bruke noen dager på denne turen å heller ta padleårene fatt. Da bør man beregne god tid, spesielt på sommeren da det kan bli mye trafikk i sluseanleggene.

Slusene

Dalen er som tidligere nevt starten for kanalen. Her kan du blant annet finne det ærverdige trehotellet Hotel Dalen. Hotellet ble åpnet i 1894. Fra Dalen går turen over det store Bandakvannet. og deretter drar man videre forbi Skarprud med det 1018 meter høye Rørholtfjellet. Ved Kviteseidvannet passerer du blant annet en liten øy med mulighet for overnatting i telt.

Den første slusen, Hogga, finner du i enden av Flåvatn. Du er nå inne i selve Bandak-kanalen. Herfra er det ikke langt til de neste slusene, Kjeldal sluse og Lunde sluse.

Ved Vrangfoss finner du hele 5 sluser med tilsammen en løftehøyde på 23 meter. Dette er kanalens største sluseanlegg, og derfor også veldig populært. Drar du i egen båt er det viktig å huske på at rutebåtene har førsterett, så når de kommer må man trekke seg litt unna.

Har du lyst til å studere sluseanleggene uten å være med på hele turen, er Vrangfoss Sluser et ypperlig sted for beskuelse - og sannsynligvis et sted for å la seg bli imponert.

Bandak-Norsjøkanalen ble åpnet i 1892. I europeiske reisehåndbøker ble kanalen betegnet som et «verdens åttende underverk» da den var ferdig.

Transport av varer og passasjerer samt tømmerfløting var hovedårsakene til at kanalen ble bygget.

Etter Vrangfoss kommer man til Eidsfoss. I Ulefoss ved Norsjø finner du Ulefoss sluser med 3 sluser og en løftehøyde på 10,7 meter. Fra Ulefoss går turen over Norsjø til Skotfoss og turens siste 2 sluser  - Løveid og Skien.

Ønsker du å ta turen gjennom slusene på egen hånd kan det være lurt å kjøpe klippekort - da kan du spare en del penger. Det er dyrest midt på sommeren. Alle sluseanleggene er betjent.

Ønsker du ikke å reise med egen båt eller rutebåt kan oppleve mye langs kanalen enten med egen bil, sykkel eller til fots.

Velkommen til en flott kanalopplevelse - Velkommen til Telemarkskanalen!

Utvalgte campingplasser i nærheten

Campingportalen gir deg flotte presentasjoner av norske campingplasser. Listen under viser de vi har en presentasjon av og som er en kort (og noen ganger en litt lengre) kjøretur unna resiemålet. Det er ikke sikkert det er de nærmeste plassene til reisemålet, men dette er flotte plasser verdt ett besøk. Klikk deg inn og bli inspirert av flotte bilder og masse informasjon. God tur!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: