• Kabe Imperial 630 er en campingvogn i premiumklassen med alt ønskelig utstyr. Imperial er betegnelsen på de mest eksklusive variantene – både som campingvogn og bobil.
  Kabe Imperial 630 er en campingvogn i premiumklassen med alt ønskelig utstyr. Imperial er betegnelsen på de mest eksklusive variantene – både som campingvogn og bobil.
 • Fra et sentralt display overvåkes og styres alle elektriske funksjoner. Kan også fjernstyres med en app.
  Fra et sentralt display overvåkes og styres alle elektriske funksjoner. Kan også fjernstyres med en app.
 • Nedsenkbar kaffetrakter sparer plass
  Nedsenkbar kaffetrakter sparer plass
 • Bobilen Travel Master 780 er en ”crossover” med lav alkove og innvendig senkeseng
  Bobilen Travel Master 780 er en ”crossover” med lav alkove og innvendig senkeseng
 • Med hevet seng er takhøyden som i 780 som i en ordinær delintegrert bobil
  Med hevet seng er takhøyden som i 780 som i en ordinær delintegrert bobil
 • Kabe for dem som liker «dronningseng»
  Kabe for dem som liker «dronningseng»
 • Konsernsjef Peter Carenborn viser fram den nye kjøkkenløsningen i Kabe Imperial campingvogner
  Konsernsjef Peter Carenborn viser fram den nye kjøkkenløsningen i Kabe Imperial campingvogner
 • Flaggskipet i910 finnes i flere ulike innredningsvarianter, alle med tandem bakaksel.
  Flaggskipet i910 finnes i flere ulike innredningsvarianter, alle med tandem bakaksel.
Del denne siden:
Tekst og foto: Sven Furuly
Bobil og Caravan magasinet, nr 6, desember 2016

Svenske KABE: Innovasjon og særpreg

Fra en beskjeden produksjon av åtte håndbygde campingvogner i 1958, fremstår svenske KABE i dag med en design og kvalitet på det samme høye nivået som har gitt svenske bilmerker høy prestisje over hele verden.

Det hører naturligvis med til historien at Kurt Blomqvist – grunnleggeren av det lille selskapet som i dag har vokst til et børsnotert konsern med over 400 ansatte – var ansatt hos Saab. Og på samme måte som Saab og Volvo lanserte en rekke revolusjonerende løsninger innen for sitt område, skapte også Kurt Blomqvist en rekke tekniske innovasjoner som gjorde campingvognene bedre tilpassett det nordiske klimaet enn konkurrentene. Vi skal bare kort nevne spesiell isolasjon, vannbåren varme og plaststendere i vegg og takkonstruksjon – på et tidspunkt da ingen andre var opptatt av dette. Resten er moderne svensk produksjonshistorie fra Småland, som også har andre velkjente industrigründere. Ingmar Kamprad, for eksempel...

Produksjonen av campingvognene i Tenhult fikk for noen år siden også har fått følge av bobiler. Filosofien er den samme: Høy kvalitet, produkter som retter seg mot premium-markedet, muligheter for individuell tilpasning og ikke minst at reservedeler og rekvisita skal være tilgjengelig i årevis – gjerne 20 år.

Må være best

Peter Carenborn har bare vært VD i KABE noen få år, men har i en halv mannsalder arbeidet med andre tunge svenske merkevarer, truet av billig importprodukter. Med denne kunnskapen om konkurranse og markedsmuligheter er det kvalitet og kundeopplevelser som blir de viktige tingene å fokusere på. ”Ser vi på vår mest prisgunstige vognserie Classic, er det fem klare argumenter vi fokuserer på”, forteller Carenborn. Vognene skal ha god isolasjon, Alde vannbåren varme, god vektfordeling og høy kvalitet på monteringen. Det er kun et lavere utstyrsnivå som skiller de rimelige fra de dyre vognene. Men en god bruksopplevelse handler om mye mer enn dette. Innredningene lages ved konsernets eget snekkerbedrift i Tennhult.

Pent og lett

Materialene skal være pene og samtidig lette å vedlikeholde, men viktigst av alt er gode planløsninger som gir maksimal plassutnyttelse og bokvalitet – enten det er en vogn på 230 cm eller 250 cm. Fabrikken forsøker hele tiden å utvikle nye og smarte løsninger, og snart seksti års erfaring fra campinglivet gjør at ting blir litt annerledes hos KABE. Selv falt jeg for den gode kjøkkenløsningen helt foran i vognen KABE Imperial 630. Plasseringen gir svært god fleksibilitet til å innrede resten av vognen, men viktigst av alt er kanskje de logiske nærheten til inngangsdøren og de store vindusflatene i kjøkkenet som gir god kontakt med lekende barn utenfor vogna.  På teknologisiden ser vi at induksjonskomfyren er på plass, aircondition kan bestilles i likhet med et Cinderella (Norsk!) forbrenningstoalett. Peter Carenborn forteller også om Smart-D el-systemet som har alle funksjoner styrbare gjennom et lettbetjent styringspanel bestående av en berøringsskjerm. Systemet kan også fjernstyres via en app, og åpner for wifi nettverk til alle i vogna.

Bobil for alle

Det er et imponerende bobil-utvalg vi møter hos KABE. Flott design har de også – enten det dreier seg om innstegsmodellen Travel Master Classic 740 til 929 000 kroner, eller den gigantiske travel Master i910 som med sin tandem bakasel-konstruksjon og totalvekt på 5,5 tonn koster nesten nøyaktig en million kroner mer. Men hvilken imponerende bobil! Som alle andre KABE-produkter er den konstruert i en sandwich-konstruksjon som ikke kan suge opp fuktighet, eller råtne, vannbåren varme (helt frem i selve førerhytta også), samt et kjøkken som skal fungere feilfritt enten temperaturen er – 20 ellet + 20 grader.

«Crossover»

En populær modell – og kanskje begynnelsen på en trend er ”crossover” modellen KABE 780. Alkoven er lav og bilens design blir mer som en delintegrert modell. En bred seng senkes ned over salongen når de to soveplassene i alkoven skal tas i bruk. Dermed får man lav høyde på bilen og en gunstig aerodynamikk – som bidrar til et lavere drivstofforbruk – uten at det går ut over bobilens bruksegenskaper.

Det er også interessant å merke seg at KABE med sine 35 forhandlere i Sverige og 22 forhandlere i Norge, også begynner å få et godt eksportsalg til Tyskland gjennom 12 veletablerte forhandlere. Campingvogner og bobiler som er konstruer og isolert for å holde kulda ut, holder jo også varmen mer effektivt ute.

Premium i Norge

KABE er et sterkt varemerke, og Norge er et viktig marked. Med lav arbeidsløshet, rimelig finansiering og kjøpere som forstår begrepet ”premium” er det stor interesse for bobiler av høy kvalitet i Norge. ”Og vi får mye positiv tilbakemelding fra norske KABE-eiere” – forteller Peter Carenborn stolt til Bobil og Caravan Magasinet.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig her på campingportalen.no en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!