• Dette er Rena Camping under flommen i mai i år. Glommas elveleie er til høyre i bildet, på utsiden av trærne.
  Dette er Rena Camping under flommen i mai i år. Glommas elveleie er til høyre i bildet, på utsiden av trærne.
 • Lars Ole Sveen ved innkjørselen som er oversvømmet av flomvann
  Lars Ole Sveen ved innkjørselen som er oversvømmet av flomvann
 • Lars Ole Sveen og campinggjest Tom Erik Bogstad synes det er veldig synd at campingplassen blir rammet av flom.
  Lars Ole Sveen og campinggjest Tom Erik Bogstad synes det er veldig synd at campingplassen blir rammet av flom.
 • Campingvognene ble kjørt på trygg grunn før flomvannet tok dem
  Campingvognene ble kjørt på trygg grunn før flomvannet tok dem
Del denne siden:
Tekst og bilder: Harald Vingelsgaard
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2018

Rena Camping under vann

Rena Camping stod under vann da Glomma veltet seg innover plassen under flommen i mai i år. Et trist syn. Det er trist at ting blir ødelagt i flommen, sa Lars Ole Sveen til Bobil og Caravan Magasinet den dagen da flommen herjet som verst.

Natta i forveien hadde flomvannet steget så mye, at hele innkjørselen til campingen lå under vann. Glomma rant i strie strømmer enkelte steder inne på campingplassen. Det store bygget, som rommer både resepsjonen og sanitæranlegget, ble hardest rammet.

-«Jeg forsøkte å kjøre hjullaster ut til bygget. Men det nyttet ikke. Derfor satte jeg meg i båten. Da jeg kom inn til bygget, viste det seg at vannet var 10 centimeter over gulvet, både i resepsjonen og toalettanlegget,»- sier Lars Ole Sveen. Dette er med andre ord store vannskader.

Berget campingvogner

Rena Camping har 28 hytter. Alle så ut til å stå under vann ved første øyekast. Men han regner med at vannet ikke nådde opp til gulvet på mer enn to av disse hyttene.

55 campingvogner ble kjørt vekk i tide. Men en campingvogn som campingplassen eier lå og fløt, fordi det ikke er hjul på den. –«Vogna er tjoret fast til et tre, og jeg håper den ikke forsvinner med Glomma,»- sa Sveen da han så den lå på skrå i vannet. En lavvo stod med vann opp på veggen.

Innsjø

Rena Camping ligger ned mot Glomma, med elva på den ene siden og Prestsjøen på den andre siden.  Men under flommen var det ingen som så Prestsjøen. Hele området så ut som en stor innsjø. Lars Ole Sveen leier og driver Rena Camping. To dager før vi møtte ham, begynte vannet i Glomma og Prestsjøen å stige så mye, at campingplassen måtte evakueres. Ingen personer kom til skade. Sveen ba de som eide vognene om å kjøre dem vekk, for å unngå at de skulle bli skadet i flommen. Han ga beskjed på Facebook og ringte rundt til de som eide vognene. Alle reddet sine vogner. Men forteltene, tilbyggene til vognene, Isocamp-ene og plattingene, og mange forskjellige ting ble stående igjen da vannet kom.

Forsvant i vannet

Tom Erik Bogstad var en av campinggjestene som ble rammet av flommen. Han tenkte han skulle nyte livet på campingplassen helga etter at vi snakket med ham. Men slik ble det ikke. Langt ute på «innsjøen» lå det noe under en blå presenning og fløt. Det som lå under den blå presenningen var «tilbygget» til campingvogna hans. Inne i dette hadde han både sofa, kjøleskap og andre ting. Det var fare for at det gikk tapt. Bogstad bor på Dal nord for Oslo, og har fast plass for vogna på Rena Camping. –«Vi fikk tidlig varsel om flommen, slik at vi kunne kjøre vekk campingvogna,»-  sa han. En lang rekke campingvogner stod på tørt land på et område ovenfor campingplassen da vi snakket med ham.

Verre i 2013

Rena Camping ble enda verre rammet av flom i år 2013. For fem år siden kom vannet mye raskere. Da ble 15 hytter totalskadet. Nye og større hytter ble bygd opp igjen. Disse hyttene står høyere, slik at de sannsynligvis tålte årets flom. Under flommen for fem år siden ble noen campingvogner vannskadet, fordi eierne ikke fikk tid til å kjøre dem vekk før vannet kom.

Flomvoll

Rena Camping ligger inntil Rena sentrum i Østerdalen i Hedmark, ned mot elva. En flomvoll kan hindre lignende flom i fremtiden. Hvordan opplever du å bli rammet av flom nok en gang?  -«Det er som å rykke tilbake til start, etter at vi har jobbet opp igjen plassen etter forrige flom. Vi mister noen av våre faste gjester, spesielt eldre, som ikke orker mer flom, det blir en for stor påkjenning for dem. Mange hadde bestilt hytter hos oss for å være her da vi ble rammet av flom. Store inntekter går tapt. Vi skal sette campingplassen i drift igjen så raskt som mulig. Nok en gang. Det blir en stor jobb. Men vi skal greie det,»- sa Sveen.

Vann over veier

Riksvei 3, en av hovedfartsårene mellom Oslo og Trondheim, var stengt noen mil nord for Rena på grunn av flommen i Glomma. Ikke nok med det. Fylkesveien på andre siden av elva måtte også stenges på grunn av flom. Trafikken nord-sør i Østerdalen ble med andre ord fullstendig stoppet av flommen i mai i år.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: