• Mjøsa - Norges største innsjø
    Mjøsa - Norges største innsjø
  • Mjøsa - Norges største innsjø
    Mjøsa - Norges største innsjø
  • Mjøsa - Norges største innsjø
    Mjøsa - Norges største innsjø
Tekst og foto: Campingportalen / Fortunaweb AS

Mjøsa - Norges største innsjø

Mjøsa er en innsjø som strekker seg fra Lillehammer i nord til Minnesund i sør. Med sitt areal på hele 365 kvadratkilometer er den Norges største innsjø. Den er også en av Norges dypeste innsjøer med en dybde på 453 meter. Største øy i Mjøsa er Helgøya, som også er den største øya i Norge som ligger i en innsjø.

Ved Mjøsa finner du byene Lillehammer, Gjøvik og Hamar.

Tømmerfløting

På 1600-tallet ble tømmerfløting en viktig næring på Mjøsa, og dette pågikk helt frem til i 1980.

Skibladner

DS Skibladner er Norges eneste hjuldamper og eldste skip i jevnlig drift. Skipet ble bygget i 1854–1856 ved Motala verft i Sverige. Skibladner er også verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk.

En tur med Skibladner er absolutt å anbefale, og med utgangspunkt i Gjøvik er den også innom Hamar, Moelv og Lillehammer. Det anløper også Kapp, Totenvika og Eidsvoll.

Skibladner kan også sees vinterstid da den ligger i vinteropplag på Gjøvik i sitt eget vernebygg i glass. DS Skibladner kalles gjerne også Mjøsas hvite svane.

Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen er et av de viktigste nasjonalsymbolene og kulturminnene vi har i Norge. Eidsvoll er i dag mest kjent for Grunnloven av 1814 som ble underskrevet i Carsten Ankers bolig (Eidsvollsbygningen) den 17. mai 1814. Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 bestod av utpekte representanter fra hele landet. Disse hadde til oppgave å utarbeide Norges grunnlov. Representantene blir gjerne kalt Eidsvollsmennene.

Lillehammer

Lillehammer finner du helt nord for Mjøsa, og byen er nok aller mest kjent for 17. olympiske vinterleker i 1994.

God tur!

Besøk Campingportalens turkart