Propan: En sikker energikilde på flaske

  • Sommerbutikken
Del denne siden:
Tekst og foto: JØRGEN E. SNOEN
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2015

Propan: En sikker energikilde på flaske

Propan er en trygg, god og rimelig energikilde både hjemme og om man har en mobil fritid. Men det er noen forhold som man skal være klar over.

Mange bobil og campingvogneiere er sterkt opptatt av sikkerhet, og sørger for å få utført service hvert år på sine mobile fritidsboliger. Men i jakten på billig propan kan man bli forledet til å tro at propan er propan, men det er det ikke. Fra tid til annen kommer det klager fra medlemmer om at de opplever at sentralvarmeanlegget ikke fungerer som det skal. Når de så får fagkyndige servicefolk til å se på hva som er feil oppdages det at brennerdyser et tilstoppet av forurensing.

Årsaken kan være at leverandøren har bestilt en mix av propan og butan for å øke sin fortjeneste, da butan er vesentlig billigere. Dette ser man ofte med at flammen på kokeapparatet brenner med en gulaktig flamme. Om man bytter til en annen propanflaske og flammen blir klar og blå, er det mer riktig propangass.

Ventillekkasje

All propan inneholder en liten andel butan, men om man kjøper propan hos en av de femten hundre forhandlerne som selger propan fra AGA som NBCCs medlemmer har avtale med er man sikret at dette ikke skal skje. Selv har artikkelforfatteren opplevd ved kjøp/fylling hos andre: Ved to anledninger fikk jeg utlevert flasker som hadde lekkasje i ventilen slik at fra den ene helgen til den andre var flaskene som stod tilkoblet tomme for propan. En ting er at propan for noen kroner ble borte, men det alvorlige er at lekkasjen kunne medført en brann eller eksplosjon.

Det andre tilfelle er at jeg ved en fylling fikk følgende kommentar: Ojsann det ble nesten en kilo for mye på flasken, du må sørge for å få brukt opp dette før det blir varmt i været. En propanflaske skal bare fylles til 80% av volumet på flasken på grunn av at propan i flasken er under et trykk i flytende form og skal ha muligheten til å utvide seg.

AGA i Norge

AGA som NBCC har et godt samarbeid med har bare et anlegg i Norge der alle deres flasker blir håndtert. Dette er det mest kompakte og effektive anlegg i Nord-Europa. Her utføres det en grundig behandling av flaskene. Når jeg som kunde reiser til min nærmeste kolonialbutikk som også er AGA-forhandler for å kjøpe brød og melk, kan jeg samtidig bytte mine propanflasker. Her ser jeg at flasken som jeg mottar har en forsegling på ventilen som er et bevis på at flasken har blitt håndtert hos AGA sine folk på deres anlegg på Alna ved IKEA nord for Oslo sentrum.

Sortert og vasket

Når AGA sin lastebil har hentet flaskene hos forhandleren og kjørt disse til AGA anlegget blir de først sortert om det er feil og mangler eller om det er en ukurant flaske. Deretter blir flaskene vasket før ventilen blir kontrollert, og propan blir fylt til riktig mengde. En av kontrollfunksjonene er automatisk veiing av alle flasker, stemmer ikke vekter tas flasker automatisk ut. Alle flaskene blir maskinelt lekkasjetestet før forseglingen blir satt på ventilen.

Da er flasken klar for å sendes ut til nye kunder.

Lik pris

Denne sikkerhetshåndtering og transport koster penger, men AGA kjører en prispolitikk som sikrer lik pris ut til forhandler. Men så er det opp til forhandler eller kjede som bestemmer prispåslag og hvilke flasketyper de ønsker å tilby sine kunder. Når jeg som medlem av NBCC bruker mitt stemplingskort hos nærbutikken, så betaler jeg kr. 246,- for fyllingen. Når jeg har fått fjerde flaske som for meg er «gratis», så har jeg betalt kr. 184,50 for hver av mine fire flasker. I tillegg har jeg fått en god sikkerhet, og har full bytterett om jeg ikke er fornøyd med produktet.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her:
  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her: