Ola og Kari på tur: Bobilfolket, hvem er de?

 • Antallet bobiler øker sterkt, og bobileierne drar gjerne til fremmede reisemål
  Antallet bobiler øker sterkt, og bobileierne drar gjerne til fremmede reisemål
 • Statistikken viser at de fleste bobileiere er godt voksne som bruker bobilen aktivt i større deler av året.
  Statistikken viser at de fleste bobileiere er godt voksne som bruker bobilen aktivt i større deler av året.
 • Vestlandsfylkene har den høyeste andelen bobilbrukere. Her fra Haraldvangen Camping ved Haugesund.
  Vestlandsfylkene har den høyeste andelen bobilbrukere. Her fra Haraldvangen Camping ved Haugesund.
Del denne siden:
Antallet bobiler øker sterkt, og bobileierne drar gjerne til fremmede reisemål
Statistikken viser at de fleste bobileiere er godt voksne som bruker bobilen aktivt i større deler av året.
Vestlandsfylkene har den høyeste andelen bobilbrukere. Her fra Haraldvangen Camping ved Haugesund.
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 5. oktober 2014

Ola og Kari på tur: Bobilfolket, hvem er de?

Ved årsskiftet var det 33432 registrerte bobiler i Norge. Norsk Turistutvikling har nå kartlagt bobilfolket for Norges Caravan Bransjeforbund, og det gir en del interessante tall.

Gjennomsnittsalderen på norske bobillister er 59 år. Syv prosent er over 70 år, og en prosent er under 40 år. Gjennomsnittlig er det to personer som reiser i bobilen, og det er stort sett ektefeller eller samboere. Få har med seg barn eller barnebarn, bare 10 prosent sier det er tre eller flere personer med på bobilreiser.

Flest bobileiere finnes i Hordaland hvor hele 18% hører hjemme. Deretter kommer Rogaland med 14%, Nordland med 9% og Møre og Romsdal med 7%. Hedmark har færrest med 1%, fulgt av Oslo, Oppland og Sogn og Fjordane som alle har 2% av bobileierne.

Utlandet kaller

Åtte av ti var i utlandet med bobilen i fjoråret. De fleste av disse kommer fra Østlandet. Øvrige reiser i hjemfylket, eller gjerne til Sørlandet. Turene kan gjerne gå over flere uker. Overnattingsplasser velges ut fra sikkerhetskriterier, tømming av tanker, fred og ro, god sikkerhetsavstand og trivelig vertskap på campingplassen. Tilkobling av strøm og sentrumsnærhet betyr mye, sanitæranlegg betyr mindre. Halvparten av bobilturistene bruker sine egne toaletter og dusjer. Få ønsker aktivitetstilbud eller arrangementer på selve plassen, men sosialt samvær med andre campingturister scorer høyt for 55% av bobilfolket.

15% foretrekker å overnatte utenfor campingplasser. Fortrinnsvis på grunn av frihetsfølelsen, kunne stoppe når man vil og naturopplevelsene. Noen synes også overnattingsprisene er høye og åpningstidene på campingplasser er for trange. Nesten halvparten mener 200 kroner døgnet er akseptabelt. Bare noen få ønsker gode fasiliteter og høy prisklasse. Enda færre mente overnattinger bør være gratis.

De yngste har størst betalingsvilje, som synker med høyere alder.

Sentrumsnært

Bobilfolket ønsker primært å parkere sentrumsnært med noen fasiliteter og lav prisklasse. Gratisparkering i naturen kommer først på fjerdeplass. Kortere vandreturer og byvanking med shopping er de viktigste ønskene. Museumsbesøk, opplevelsesturer og sykling kommer lavere på listen.

Bobilturistene mener at prisnivået er for høyt og standarden for dårlig på norske campingplasser, sammenlignet med det øvrige Europa. De klager også over dårlig renhold, for kupert terreng og gjørmete og bløtt underlag. Sesongene og åpningstidene er for korte, og Norge mangler gode bobilplasser sentralt i byer.

Reisefølge

Undersøkelsen viser at det gjennomsnittlig er to som reiser sammen i bilen, og dette er stort sett samboer eller ektefelle. Mer sjelden, bare rundt 10% har med seg barn, barnebarn eller andre familiemedlemmer på reisene. Når det gjelder aktiviteter peker de fleste på korte fotturer som viktigste aktivitet. Men aller mest ønsker bobilbrukerne å ha sosialt samvær med andre campende, få nye venner, og ikke minst få nye opplevelser. For eksempel det å reise til ulike byer og land som gjerne kan ligge langt unna Norge, fremkommer sentralt i undersøkelsen.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: