NCB campingstudie: Slik er bobil og caravaneierne

  • Ekteparet Roger og Ellen Solbakken, utenfor campingvogna på Grimsbu Turistsenter i Hedmark, er et godt eksempel på vinterbrukere av campingvogn. Foto: Harald Vingelsgaard
    Ekteparet Roger og Ellen Solbakken, utenfor campingvogna på Grimsbu Turistsenter i Hedmark, er et godt eksempel på vinterbrukere av campingvogn. Foto: Harald Vingelsgaard
Del denne siden:
Ekteparet Roger og Ellen Solbakken, utenfor campingvogna på Grimsbu Turistsenter i Hedmark, er et godt eksempel på vinterbrukere av campingvogn. Foto: Harald Vingelsgaard
Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. Desember 2017

NCB campingstudie: Slik er bobil og caravaneierne

Gjennom motorvognregisteret (Autosys) har Kantar TNS tilgang på eiere av henholdsvis bobiler og campingvogner i Norge. I en ny undersøkelse har de kartlagt hvem de er, og hvordan de bruker sine campingkjøretøyer. Det gir en del interessante opplysninger, som NCB (Norges Caravan Bransjeforbund) presenterte på en større konferanse tidligere i høst.

Den typiske campingvogneier er 51 år, bor med ektefelle/partner og 4 av 10 har hjemmeværende barn. Rundt 60% har fulltidsjobb, mens «bare» 16% er alderspensjonister. Hovedtyngden finner vi fra 30 til 60 år, mens de over 60 utgjør i underkant av 30%. Utdanning gjenspeiler samfunnet for øvrig.

Den typiske bobileier er rundt 60 år og bor sammen med ektefelle. 16% har hjemmeværende barn, og 10% bor alene, mens 4 av 10 er pensjonister. De fleste har fagutdanning etter videregående, 8 av 10 bor i enebolig, mens «bare» 13% bor i leilighet. Dette bekrefter det en tidligere undersøkelse også viste, at camping med vogn er selve rekrutteringsgrunnlaget for hele caravanbransjen.

Campingvognbruk

For de fleste campingvogneiere starter sesongen i mai og varer til september. Få bruker campingvognen i høstmånedene. Vintercamping fra januar til april er derimot økende. Vinterbruk er synkende med alder, mens barnefamilier drar opp bruken i vintermånedene. Hovedtyngden av vinterbrukere finner vi aldersgruppen 45 til 59 år. Fire av ti har fast sesongplass. De aller fleste er også fornøyd med både vogn og selgere, og undersøkelsen konkluderer med at campingvogneierne har stor grad av lojalitet til produsenten. Hobby scorer høyt på preferanseoversikten, hele 24% foretrekker dette merket. 20% foretrekker Kabe, 17% Adria. Dette er de tre dominerende merkene i markedet.

Bobilbruk

Bobilsesongen starter i april og avsluttes i oktober. Hver fjerde bobileier opplyser at de bruker bobilen også om vinteren. Også her er høstmånedene en rolig tid, mens vintermånedene, særlig april, viser økt bruk av bobilene. 40% kjøpte bobilen ny, over halvparten gjennom NCB forhandlere.  Bobileiere er gjennomgående fornøyde med forhandlerne, og med bobilene generelt. Denne tilfredsheten er omtrent lik enten det gjelder ny eller brukt bobil. Hymer topper listen over preferanseoversikten for både kvinner og menn med 14%. Carthago tar andreplassen med 9,9% og Dethleffs havner på tredjeplass med 8,5%. Vi tar også med at Bürstner får 6,7% og Adria 5,5%. Fiat har all grunn til å være fornøyd med hele 57% av alle chassis, mens Mercedes havner på andreplass med 26%.

Små endringer

-«Denne undersøkelsen fra Kantar TNS viser små endringer fra tidligere undersøkelser», sier Geir Holm, generalsekretær i NCB. –«Vi synes det er veldig positivt at kundene virker å være fornøyd med konseptet for bobil og campingvogn, slik undersøkelsen viser på flere områder. Camping viser seg å være en viktig del av folks ferie- og fritidskonsept, og resultatene her er rett og slett meget bra»- sier Geir Holm.

Pensjonistbølge

Undersøkelsen gir også et godt grunnlag for videreutvikling av bransjen. –«Vi får her vite hva vi kan bli bedre på, og ettermarkedet peker seg ut som et klart område hvor det angis potensiale for forbedringer. Vi i NCB synes det er spennende med å jobbe videre med den delen»-, konstaterer Geir Holm. Han viser også til at det er i 60+ aldersgruppen de fleste bobileiere er å finne. –«Det lover godt for hele bransjen med de store kull med pensjonister vi kan vente de nærmeste årene»-.

 

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her:
  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her: