Midtveis mellom Oslo og Bergen ligger: Hallingdal Feriepark

 • Sommerbutikken
 • Hovedhuset, Hallingdal feriepark
  Hovedhuset, Hallingdal feriepark
 • Spente klatrere, Hallingdal feriepark
  Spente klatrere, Hallingdal feriepark
 • Restauranten, Hallingdal feriepark
  Restauranten, Hallingdal feriepark
 • Hytter på stylter, Hallingdal feriepark
  Hytter på stylter, Hallingdal feriepark
 • Lekeplass, Hallingdal feriepark
  Lekeplass, Hallingdal feriepark
 • Rutsjebane, Hallingdal feriepark
  Rutsjebane, Hallingdal feriepark
 • Strandpromenade, Hallingdal feriepark
  Strandpromenade, Hallingdal feriepark
Del denne siden:
Hovedhuset, Hallingdal feriepark
Spente klatrere, Hallingdal feriepark
Restauranten, Hallingdal feriepark
Hytter på stylter, Hallingdal feriepark
Lekeplass, Hallingdal feriepark
Rutsjebane, Hallingdal feriepark
Strandpromenade, Hallingdal feriepark
Tekst og foto: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. november 2014

Midtveis mellom Oslo og Bergen ligger: Hallingdal Feriepark

En tidlig lørdag morgen i flott sommervær, satte jeg meg i bilen og kjørte i retning Bergen. Reisen brakte meg gjennom vakkert fjellandskap. Halvveis til Bergen ligger den den mye omtalte femstjerners ferieparken i Ål i Hallingdal. «Ingen over og ingen ved siden», hevdes det. Jeg ble ikke skuffet.

Omtrentlig halvveis til Bergen ligger den første ferieparken i denne klassen i Norge ­ forelø­pig. Hovedbygget er nytt og moderne i glass og tidsmessige naturmaterialer. Jeg skuer utover et stort område med en rekke forskjellige bygninger og store grøntarealer. Etter en lang reise føles sulten, og det frister å prøve kjøkkenet i utendørsserveringen med utsikt mot elven som renner fredelig forbi. Over en smakfull kyllingrett og kaffe etter kjøreturen, kommer Helen Møkster, fungerende daglig leder. Hun forteller bakgrunnen for hele prosjektet.

Forandringsprosessen

Her lå opprinnelige Ål folkepark. Den var slitt og umoderne. Nåværende eier, Torstein Berg, som tidligere drev Bergsjø Høyfjellshotell, overtok i 2008. Etter flere reiser på lignende steder nedover i Europa, oppdaget de at standarden var mye høyere enn i Norge. De ble inspirert til å sette en ny standard for camping i Norge også. Sammen med arkitekt Ingar Dalen utredet de hvordan den gamle parken kunne moderniseres. Mange lokale investorer ble også med på laget og det er sterkt samarbeid med lokale aktører innen sport, friluftsliv, kultur og historie. Alt ble revet og bygd opp igjen slik det fremstår i dag.

Prosjektet stod ferdig og åpnet dørene i 2013. Allerede under åpningen ble de tilkjent sine fem stjerner av NHO Reise­liv. Senere er anlegget utnevnt til eneste norske Spitzenplats av ECC Camping­ führer og i tillegg tatt opp i Leading Camping, som én av fire nordiske campingplasser!

Noe for enhver smak

«Mange utenlandske bobil­ og campingturister har høyere forventning til stedene enn Norge hittil har kunnet tilby ­ og» ­ legger Helen Møgster til ­ «det finnes ingen slike femstjerners ferieparker i Sverige!» Det unike er «Alt i parken konseptet». Internett, dusj og sanitæranlegg, kjøkkenfasiliteter og akti­viteter er inkludert i overnattingsprisen.

Hallingdal Familiepark tilbyr hele spekte­ret fra enkelt-overnatting, sommerferie, sesongplass, leie hytte eller luksuscampingvogn. Du kan bo i din egen bobil, caravan eller telt.

Aktivitetstilbud

Firehjulinger er til utlån for den som vil friste terrenget, delta på et stort utvalg av aktiviteter, eller rett og slett slappe av - noe for enhver smak. Hyttene har egen møblert uteplass og interiøret er fra Italian House», forklarer Møgster. Vi passerer morsomme skilt som fortel­ler hvor vi er.

Jeg kikker opp på hytter båret av stylter og får assosiasjoner til hytter i trærne, noe som jo er litt trendy for tiden. Dette må jo være gøy å prøve. Ser for meg spente og forventningsfulle unger overnatte høyt der oppe nærmere stjernene -­ en opptur som både voksne og barn sent vil glemme! Inspirasjonen er fra Sexten Camping, en av de største campingparker i Europa. Ved elven er det laget en liten sandstrand.

Moderne utforming

I underetasjen i hovedhuset er vaskeri og stilige moderne felles kjøkkenfasiliteter. Ved såkalte «kjøkkenøyer» kan beboerne lage sin egen mat.

Forskjellige matkurs arrangeres i samarbeid med Elin Slette­ moen fra Mat & Mestring. I dusj og sani­tæranlegget finnes separate familierom. Veggene har delikate fliser og tredetaljer med dusj og toalett i alle størrelser til små og store ­ omgitt av barneinspirerte motiver i junioravdelingen. Jeg ser for meg småen, henrykt av dyrene på veggen og stellet går nok unna for mor og far!

Hurramegrundt for små og store

Ved aktivitetshuset ligger «Hurrame­grundt» som Helen kaller Norges spre­keste utendørs lekeplass. Her er mye å boltre seg med fra rutsjebaner gjennom tunneler til klatring og annen lek. Et innendørs lekeland, besøksgård med dyr, traktorkjøring og budeier, aktivi­tetsløyper, ballspill, fiske, kanopadling, sykling, show, teater...

Her får foreldre et lite pusterom og begynner vel nesten å savne ungene. De store kan også få leke seg i klatreparken hvor et par av klatreinspektørene er i full gang med et firmaarrangement. «Teambuliding står på dagsorden her i dag», forteller den ene av dem. Her tilpasses undervisningen til ferdighetene. Hele ferieparken er så full av aktiviteter at du kan trenge ferie etter å ha vært her!

Campingliv i ny drakt

Vi ender tilslutt ved selve kjernen - ­ plassen for bobiler og camping. Hver bobilplass er på 110 kvm og campingvognene har comfortplasser på hele 140 kvm. De romsligste i Norden. Alle har tilgang til sanitæranlegg, 16 amp strøm, vann, avløp, kabel­TV og WiFi. Luksuscam­pingvogner kan leies for de som ønsker det. Foretrekker du teltet finnes det store romslige plasser med god plass til teltet, sittegruppe og egen bil.

Teltgjestene har fri tilgang til alle fasiliteter de også. Farvel til primitiv telting, tenker jeg. Det tilbys egen overnattingsparkeringsplass for under to hundre kroner natten. Noe som er etterspurt og mangelvare i Norge foreløpig.

Kortreist mat

Familieparken samarbeider med lokale produsenter om kortreist mat. Kokkene tilbyr en rekke spesialiteter og restau­ranten er åpen også for de som ikke bor i parken. Vi har et godt underholdnings­tilbud for både gjester og lokalbefolkning. Her arrangeres en rekke show, kjente artister underholder og vi har en egen «fredagsjam» med eget husband hvor folk kan synge.

Ål kommune er en kulturkommune,­ sier Helen Møgster. Gjester får gode rabatter på billetter til de andre stedene som f.eks. Bjørneparken. Familieparken arrangerer også selskaper, konferanser og kick­off for bedrifter. Majoriteten av gjestene er barnefami­lier og godt voksne par. Campingplassen har en egen avdeling for helse og velvære for unge og godt voksne.

Møgster avslut­ter med å fortelle om Gladskapserklæ­ringen» ­ en bekjennelse om gladskap’ som alle ansatte må signere. Og de gleder seg til å fortsette å være glade. Jeg takker Helen for den glade introduksjonen og tar farvel.

Utvalgte campingplasser i nærheten

Campingportalen gir deg flotte presentasjoner av norske campingplasser. Listen under viser de vi har en presentasjon av og som er en kort (og noen ganger en litt lengre) kjøretur unna resiemålet. Det er ikke sikkert det er de nærmeste plassene til reisemålet, men dette er flotte plasser verdt ett besøk. Klikk deg inn og bli inspirert av flotte bilder og masse informasjon. God tur!

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: