• Vinterstemning ved NBCC avd. Altas Sarves Camping
  Vinterstemning ved NBCC avd. Altas Sarves Camping
 • En avslappende stund i peisestua med kaffe og en bok
  En avslappende stund i peisestua med kaffe og en bok
 • Et vedlager kan også være en flott dekorasjon
  Et vedlager kan også være en flott dekorasjon
 • Tremodell av en laks tatt i Altaelva
  Tremodell av en laks tatt i Altaelva
 • Trasti og Trine serverer en god forrett i restauranten de driver
  Trasti og Trine serverer en god forrett i restauranten de driver
 • Gourmetkokken Johnny Trasti tryller fram mat for de kresne
  Gourmetkokken Johnny Trasti tryller fram mat for de kresne
 • Her går det unna med hundespann
  Her går det unna med hundespann
 • Nils Per og jubilanten før avreise med rein og kjelke
  Nils Per og jubilanten før avreise med rein og kjelke
 • Her starte reinkjøringen
  Her starte reinkjøringen
 • På campingplassbesøk, fra venstre Ulf Hugo, hunden Alva, Charlotte og Andra Bertelsen
  På campingplassbesøk, fra venstre Ulf Hugo, hunden Alva, Charlotte og Andra Bertelsen
 • Nordlyskatedralen i Alta i kveldslys
  Nordlyskatedralen i Alta i kveldslys
 • Sorensiva er stedet hvor man finner det berømte ishotellet
  Sorensiva er stedet hvor man finner det berømte ishotellet
 • Majestetisk inngangsportaler til hotellrommene, alt laget av is
  Majestetisk inngangsportaler til hotellrommene, alt laget av is
 • Hotellrom garantert fri for sengemidd
  Hotellrom garantert fri for sengemidd
 • Alle hoteller har en bar, det har også ishotellet som her
  Alle hoteller har en bar, det har også ishotellet som her
 • Odin og Tor i krystallklar is skapt av kokken Johnny Trasti
  Odin og Tor i krystallklar is skapt av kokken Johnny Trasti
 • Slaget ved Hafrsfjord er også gjenskapt i iskunsten
  Slaget ved Hafrsfjord er også gjenskapt i iskunsten
 • Hva med en vielse i et ekte iskapell…
  Hva med en vielse i et ekte iskapell…
Del denne siden:
Tekst og foto: Jørgen E. Snoen
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2018

Camping i Nord Norge året rundt: Finnmark har mye mer enn mygg å by på

I forbindelse med en familiær feiring ble det valgt å legge en opplevelsestur til Finnmark i slutten av februar 2018. Normalt skal man være forsiktig med å bruke adjektiver i de fleste publikasjoner, men i denne artikkelen blir det både adjektiver og superlativer. Camping i Nord Norge er en opplevelse langt flere har mulighet til å få oppleve, både om sommeren, og vinterstid, hvor denne saken er hentet fra.

Norge har mye å by på, også flotte opplevelser. Dette fikk vi erfare på denne turen til området i og rundt Alta i Finnmark. Opplevelser kan være så mangt, vi valgte å oppleve lokal matkunst, sledekjøring med hundespann, reinkjøring og et ishotell. Trasti og Trine er et sted for overnatting og utsøkt mat. Det ble sjekket inn på rommet som vi skulle ha i Stengelgården som ligger helt nede ved Altaelva. Her er det fine rom, spisesal for frokost, og peisestue der man kan hygge seg i selskap med andre gjester fra inn og utland.

Hjemmekoselig

I Stengelgården er det en svært lun og god stemning, man føler seg hjemme. På veggene henger det modeller av laks som er tatt i elva av laksefiskere som har bodd her. Det er snakk om lakser på opp til over 26 kilo. Når det er sagt om størrelse så er ikke en laks ca. 20 kilo, men enten 19,8 eller kanskje 20,2 kilo. Stengelgården ligger 500 meter fra selve senteret til Trasti og Trine, og ettersom det var vinter da vi besøkte stedet var det godt sparkeføre, og dermed ble spark transportmiddelet internt på området. Det satte bare en ekstra piff på opplevelsen. Navnet Trasti er fordi kokken heter Johnny Trasti. Han og sitt mannskap serverer gourmetmat laget av lokale råvarer. Restauranten er innredet etter stedets behov, og har en svært god atmosfære der man virkelig kan nyte utsøkte måltider.

Årets kokk

Johnny Trasti var forresten kåret til årets kokk i 2009 noe som kom til syne i valg av råvarer og hvordan maten ble tilberedt og servert. Navnet Trine kommer som en følge av at Trine Lyrek driver kennelen Northern Lights Husky. Trine Lyrek kommer opprinnelig fra Sarpsborg men har bodd i Alta i mange år avbrutt av en periode da hun bodde i Alaska. Trine Lyrek har deltatt i verdens lengste hundeløp Iditarod i Alaska, og flere ganger i Europas lengste hundeløp Finnmarksløpet.

Hundekjøring

Vi ble med på sledekjøring med hund på kvelden der vi selv fikk gjøre klar de fem hundene som vi skulle ha i spannet. Når man ser disse hundene kan man få en følelse av at de kan spise hva som helst til frokost, også et voksent menneske. Men vi opplevde hundene som de mest kjærlige vesener man kan tenke seg på denne jord. 

Sele opp med seletøy og koble hundene inn gjorde vi selv, og dermed satte vi av gårde med hodelykt i mørke. Selve kjøringen foregikk med lyset av en stor full måne, og etter hvert et grønt nordlys flagrende over himmelen. Opplevelsen ble svært sterk med de omgivelsene, og bare lyden av sleden som suste gjennom snøen.

Ishotell

Under oppholdet besøkte vi Sorrisniva som ligger på andre siden litt lengre opp langs Altaelva. Navnet Sorrisniva kom sammen innflyttere fra Finland som slo seg ned i området, og navnet betyr brusende strøm. Dette var tydelig ved besøket da Altaelva ellers var dekket av tykk is, men ved Sorrisniva var det områder med åpent vann. Sorrisniva er mest kjent for sitt ishotell. Hotellet har over 30 rom av forskjellig størrelse. Hotellet har fantastisk utsmykking med søyleganger av krystallklar is. Hotellet har selvfølgelig en bar bygget av samme klare is, og et kapell der det kan foretas vielser om man ønsker det. Kunstverk i snøen på veggene var med på å gjøre hotellet til et stort stykke kunst.

Reinsdyrkjøring

Fra ishotellet i Sorrisniva fikk vi være med på reinraid, der vi kjørte kjelke med en rein som motor. Turen her gikk gjennom lett bjørkeskog til en samisk lavvo. Her hadde Nils Per som vår gode guide heter tent opp bål der kaffen stod klar. Vi fikk en kjempehyggelig stund sammen i lavvoen ved bålet. Nils Per fortalte om reindriften gjennom tidene, og hvordan livet under reinflyttingen arter seg når mange skal bo sammen i en lavvo som denne. Her var det greie regler der familiens mor kunne ha kontroll på matlagingen og de minste barna.

Vi har fått litt innføring tidligere om reindriftskulturen, og fikk igjen bekreftet at det er samene som flytter med reinen fra vidda til sommerbeite ved kysten. Dette gjør reinen rett og slett for å komme seg vekk fra myggen. Mildværsperioder med regn på Finnmarksvidda gjør at det legger seg et islag på bakken som hindrer reiner å komme ned til maten. Dermed merkes klimaendringene allerede godt her. Under reinkjøringen fikk vi selv styre og kjøre, Nils Per inviterte til kappkjøring som ble svært moro. Her gikk det unna så snøføyka sto.

Vintercamping

Vi fikk anledning til å besøke NBCCs campingplass på Sarves nord for Alta. Her traff vi familien Bertelsen som hadde hatt campingvogn på Sarves i åtte år. De koste seg rundt bålpanna der de grillet pølser til lunsj. Vintercamping er altså fullt mulig selv under nordlysets farger i den kaldeste vintertiden.

Nordlyshovedstad

Alta er Finnmarks største by og regnes som nordlysets hovedstad da den første forskningen på dette fenomenet på himmelen startet her. Alta med sine forsteder er i sterk vekst med stadig større tilstrømning av turister hele året. Ved besøket lå det et cruiseskip fra Storbritannia ved kai. Flere av turistene herfra fikk oppleve hundekjøring hos Trasti og Trine, og ishotellet i Sorrisniva. Alta fikk ny kirke i 2013, døpt til Nordlyskatedralen noe som helt tydelig kommer frem av arkitekturen. Ved besøket var området inn mot inngangen til den flotte moderne kirken dekorert med isskulpturer med innebygget lys. Noe som gjorde det å bivåne katedralen i mørke på kvelden til en kunstopplevelse.

Flott vintertur

En slik opplevelsestur i den nordligste delen av vårt langstrakte land, og der vi var heldige med været som viste seg fra sin beste side med dagtemperatur på rundt 10 minusgrader med strålende sol fra absolutt helt skyfri himmel, kan anbefales på det sterkeste.

Tusen takk Finnmark for en flott opplevelse.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig her på campingportalen.no en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!