Campingliv gir folk flest ferieglede i toppklasse

  • Sommerbutikken
Del denne siden:
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. november 2014

Campingliv gir folk flest ferieglede i toppklasse

Camping med bobil, campingvogn og telt produserer årlig det største antall overnattingsdøgn innen reiselivsnæringen i Norge. Stadig nye grupper søker til ferieformen som har tatt steget opp i luksusklassen, og de har mange tilbud å velge mellom. La 2015 bli et godt campingår.

Den første «campingvogn» står omtalt i krønikene om Cleopa­tra, dronning i oldtidens Egypt. Trukket av slaver og utstyrt med all tenkelig av datidens luksus, var den bolig under reiser til ulike deler av hennes imperium.

Friheten til å reise hvor man vil, når man vil, og medbringende sitt eget «hus» gjelder fortsatt for dagens vogner og bobiler, som ikke er mindre luksuriøse enn Cleopatras vogn var det i sin tid.

De fleste begynner med campingvog­ner, og da er det to hovedretninger.

Fastligge eller reise

Vi har alle sett dem, campingplasser med de mest eksklusive beliggenheter i fjellet eller ved sjøen. Hvor camping­vogner nærmest er «innebygget» med såkalte termotelt, fortrinnsvis liggende fast hele året. For en brøkdelen av kost­naden selv en meget beskjeden hytte med samme beliggenhet ville kostet.

Selv om også campingvogner i dag er utstyrt på nivå med femstjerners hotellrom, vil en helårsplass selv i de mest attraktive områ­dene havne innenfor 15 tusenlapper i året. Her møtes folk år etter år, her vokser barna opp og leker med hverandre, og ikke sjelden fortsetter den oppvoksende slekt i samme spor. Rett og slett fordi det er en sosial, givende og ikke minst økonomisk overkommelig fritidsform for de aller fleste.

Valgfrihet

De som ønsker å reise, hekter vogna bak bilen og drar til andre campingplasser i inn­ og utland, på søken etter opplevelser, nye steder og møte med nye mennesker. Dagens campingvogner koster fra et par hundre tusen og oppover til halvmillio­nen, og har fått kjøreegenskaper, utstyr, isolasjon og komfort som gir rik valg­frihet, fleksibilitet og ikke minst bedre trafikksikkerhet enn bare for få tiår siden.

Reisemålene bestemmes gjerne lenge i forveien, vogna parkeres på camping­plass, og deretter har man bilen til å foreta utflukter i nærliggende byer og områder.

Campingplasser har også gjen­nomgått betydelig utvikling, og har en rekke tilbud til sine gjester.

Aktiv livsstil

Økningen i antallet bobiler har bidratt til mer aktiv livsstil i ferie og fritid. En bobil er en selvstendig rullende feriebolig. Den kan parkeres hvor som helst, og har utstyr og systemer som gjør livet behagelig for brukerne. Den norske allemannsretten benyttes flittig av norske og utenlandske bobilbrukere.

I en rekke byer og tettsteder i en rekke land, er det tilrettelagt med bobilparkering for en rimelig penge, gjerne inkludert strømtilgang og toalet­ tømmestasjoner. Mange steder ligger disse helt i sentrum, i havneområder eller på attraktive steder med gangvei til severdigheter og opplevelser. I tillegg kommer selvfølgelig campingplassene.

Møtesteder

Campingfolket er sosiale. Medlemsorga­nisasjoner som Norges Bobil og Caravan Club arrangerer årlig en rekke treff og møtesteder for brukere av bobiler og campingvogner. Det kan være alt fra lokale treff for et område, til store inter­nasjonale begivenheter med tusenvis av vogner og bobiler. NBCC har for eksempel årlig barnecampingfestival ved Hunderfossen, hvor hundrevis av barn fra hele landet møtes.

Hele året

Dagens campingvogner og bobiler er vinterisolert og har varmesystemer som gjør at de kan brukes året rundt, selv i barsk norsk vinter. En rekke vintersports­steder har tatt konsekvensen av det, og lagt til rette for at både bobiler og campingvogner kan tilkobles elektrisi­tet og avløp.

Opplevelser

Men, fremfor alt er det opplevelser som står i sentrum for campingfolket. Mulig­heten til å reise hvor man vil, slå leir hvor man vil, og ikke være avhengig av noe eller noen for reiseopplevelser, er det som er drivkraften bak mange av de som nå eksempelvis går fra båt til bobil eller campingvogn.

En bobil koster omtrent tre ganger så mye som en tilsvarende stor campingvogn, og krever således bety­delig større investering. Det innebærer også krav til kvalitet i produksjon, salg og service. Det finnes knapt noe sted som ikke er tilgjengelig for bobiler eller campingvogner, og da må brukerne være sikre på at de får oppfølging når det blir behov for det.

Norsk Bobil og Caravan Club, som største interesseorganisasjon for brukere av bobiler og campingvogner, har et omfattende program for å følge opp medlemmenes behov og utfordringer innen dette området.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her:
  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her: