• Jens Eriksen fra Haugesund ønsker BoCM velkommen til nystartede Øst Auto Caravansenter på Kløfta
  Jens Eriksen fra Haugesund ønsker BoCM velkommen til nystartede Øst Auto Caravansenter på Kløfta
 • Stor og lys utstillingshall er tettpakket med nye bobiler. 40 har rullet ut herfra til nye eiere siden februar 2017
  Stor og lys utstillingshall er tettpakket med nye bobiler. 40 har rullet ut herfra til nye eiere siden februar 2017
 • Øst Auto Caravansenter selger utstyr fra Caravan Supply, som Jens Eriksen har mange godord om
  Øst Auto Caravansenter selger utstyr fra Caravan Supply, som Jens Eriksen har mange godord om
 • Le Voyageur er en bobil som produseres av Pilote
  Le Voyageur er en bobil som produseres av Pilote
 • Daglig leder Jens Eivind Eriksen, med røtter fra Haugesund på Karmøy, har stor tro på bobilmarkedet framover
  Daglig leder Jens Eivind Eriksen, med røtter fra Haugesund på Karmøy, har stor tro på bobilmarkedet framover
Del denne siden:
Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2018

Vestlendinger satser bobil i øst: Øst Auto Caravansenter på Kløfta

Vestlendinger skjerper konkurransen i bobilmarkedet på Østlandet.  Vest Auto Caravansenter i Kopervik på Karmøy har fått en «avlegger» på Kløfta utenfor Oslo, og daglig leder Jens Eivind Eriksen har fått en god start på det brede Østlandet.

Dialekten avslører at vuggen må ha stått i Haugesund, da Jens Eivind Eriksen ønsker Bobil og Caravan Magasinet velkommen til store og lyse utstillingshaller for nystartede Øst Auto Caravansenter på Kløfta. I tidligere tider var det gjerne slik på Vestlandet at de yngre sønnene i familiene strøk av gårde til byene eller utlandet for å søke lykken da gårdene ble for små til å huse alle sammen. Jens ser ut til å følge den nedarvede skikken, da han forteller at hans opphav er eier og driver av Vest Auto Caravansenter i Kopervik, en av de største frittstående bobilimportørene i Norge, som han understreker med helt vanlig vestlandsk ubeskjedenhet.

Konkurranse

Ubeskjeden har ikke Jens Eriksen tenkt å være i bobilmarkedet på Østlandet heller. 40 bobiler har så langt siden oppstarten i februar i år rullet ut fra de moderne og lyse utstillingslokalene på Kløfta. I et marked hvor konkurransen fra store importørkjeder er knallhard mener Jens det er en god start. Øst Auto Caravansenter satser kun på Pilote bobiler, nåvel, de har Le Voyageur fra samme fabrikk også, får vi opplyst litt diskret. Jens forteller at de importerer alt selv, og har et nettverk og samarbeid med Pilote forhandlere blant annet i Bardufoss og Namsos. I tillegg forhandler Øst Auto også utstyr fra Caravan Supply, som Jens har mange godord å si om.

Regionale forskjeller

Jens Eriksen forteller at det er betydelige forskjeller mellom Østlandet og Vestlandet når det gjelder anskaffelse og bruk av bobiler. På Vestlandet er det mye mer helårsbruk, og bilene anskaffes gjerne utover senhøsten og vinteren. På Østlandet setter eierne stort sett bort bilene en gang en gang i oktober, og da blir det mer stille både på salgsavdelingen og verkstedet. –«Vi må jobbe mye mer for salgene på denne årstiden, og kjøperne krever gjerne noe mer «added value»», forteller Jens med et smil, og peker på at dette like gjerne kan henge sammen med dårligere vinterføre.

Salt og rust

Snø, slaps og mye salt bidrar til å ødelegge bilene hvis de ikke er skikkelig rustbeskyttet. Derfor mener Jens at mange på Østlandet kvier seg for å utsette helt nye biler for disse vinterutfordringene. I tillegg til at det også er mer utfordrende å kjøre på glatt føre, selv om det med moderne anti-skrens utstyr ikke burde være uoverkommelig for de fleste. –«Her er det for øvrig mange som har dratt til utlandet for å spare penger, som kan får en stygg overraskelse»- legger Jens Eriksen til. –«Bobiler bygget for kontinentale forhold mangler ofte mye av sikkerhetsutstyret som trengs for sikker kjøring vinterstid i Norge, i tillegg til at de heller ikke har tilstrekkelig isolasjon og oppvarmingskapasitet. Dette, i tillegg til egengarantiansvaret som følger med parallellimport av bobiler, tilsier at trygge kjøp av bobil skjer gjennom norske forhandlere og norske importører»- slår Jens Eriksen fast.

Avgiftstrussel

Jens Eriksen er ikke nådig når han omtaler det famøse avgiftsøkningsforslaget for bobiler som verserte fra partiet Venstre under budsjettdebatten: -«Dette ville ha ødelagt hele bobilmarkedet og betydd kroken på døra for de fleste lokale forhandlerne av bobiler»- konsaterer Jens Eriksen. Og fortsetter: -«Bobilmarkedet krever betydelig kapital på forhandlersiden. I tillegg sliter bransjen med høy Euro-kurs. Avgiftsforslaget ville i første omgang skrudd opp nybilprisene til et nivå som ville gjort selv helt vanlige bobiler bortimot økonomisk uoppnåelige for de fleste. Hvilket ville være helt ødeleggende for nybilsalget»- konstaterer Jens Eriksen.

Bruktprisene

Bruktsalgene ville også blitt rammet, mener Jens. I dag er det gjerne slik at prisene på brukte bobiler holder seg bra de første 5 årene mens garantiene fortsatt gjelder. Deretter faller de noe. Venstres avgiftsforslag ville dratt opp bruktprisene, med tilhørende økte kostnader for kjøperne. Til sammen ville det medført en bortimot rasering av hele bobilbransjen.

Framtidsutsiktene

Bobilprisene vil holde seg på dagens nivå en god stund til, mener Jens Eriksen. Det blir imidlertid snart flere biler over 5 år i markedet, og disse vil trolig gå noe ned i pris ettersom garantiene opphører. Veksten i bobilsalget vil flate ut, med mindre det kommer flere yngre kjøpere, og særlig flere kjøpere i storbyene, mener Jens, og viser til behovet for å tilrettelegge bedre i byrommet. Forhandlere må være mer serviceminded, og god verkstedkapasitet er et must i et marked hvor stadig flere konkurrerer om de samme kjøperne. Som vestlendinger flest er Jens Eriksen godt vant med nordavind fra alle kanter, og han har stor tro på at Øst Auto Caravansenter skal bli en suksess.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig her på campingportalen.no en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!