Bedre føre var: Bilnøkkelen er som et verdipapir!

 • Tro ikke at stedet nødvendigvis er like trygt og fredelig om natten
  Tro ikke at stedet nødvendigvis er like trygt og fredelig om natten
Del denne siden:
Tro ikke at stedet nødvendigvis er like trygt og fredelig om natten
Tekst og foto: Knut Noer jr.
Bobil og Caravan magasinet, nr 3. juni 2014

Bedre føre var: Bilnøkkelen er som et verdipapir!

En moderne bil- eller bobilnøkkel bør behandles som et verdipapir! Skulle noen finne bilnøkkelen din på bakken, kan de bare gå litt rundt og trykke på den. Om bilen er parkert i nærheten, vil de raskt nok finne ut hvor den står.

Key account manager Fredrik Lie i NCC-Forsikring/Codan understreker at det også er andre gode grunner til å ta ekstra godt vare på bilnøkkelen, og alltid medbringe en reservenøkkel på langfart:

Finn et trygt gjemmested

Selv ville jeg aldri turt å reise på ferie, eller for den saks skyld til hytta, uten å ha med en ekstra nøkkel, sier han. Er du på ferie, skal det så lite til før uhellet er ute. Kanskje har du nøkleknippet løst i en bukselomme, eller kanskje ligger det henslengt i campingvogna mens du er på plassen?

La aldri bilnøkler ligge lett tilgjengelig i vogna, og sørg for at reservenøkkelen ligger på et trygt gjemmested, også om du selv er i nærheten. Å erstatte en tapt bilnøkkel er tidkrevende, og koster flesk! En ny nøkkel med sentrallåskontroll koster fra rundt 4000 kroner og oppover, avhengig av biltype. Men kan også koste adskillig mer, og rundt 25 000 kroner om bilen er en Bentley.

Sant nok dekkes tap av eller skade på nøkkelen om du har bobil- eller bilforsikring med kasko eller kasko pluss hos NCC-Forsikring, fortsetter Lie. Begge deler inngår i vår uflaksforsikring og de mer omfattende forsikringsvilkårene fra 22. mars i fjor. Men med ett å bli stående uten bilnøkkel langt hjemmefra er uansett ingen trivelig ferieopplevelse.

Unngå også for all del å fylle bensin på dieseltanken, eler omvendt, tilføyer Fredrik Lie. Også dette vil lett sette bråstopp for hele ferieturen, og er dessverre noe vi ser stadig oftere.

Det grønne kortet – fortsatt gyldig?

Både før avreise, underveis til reisemålet og vel fremme på campingplassen er det nyttig å tenke sikkerhet, og bruke litt omtanke slik at ferieturen nedover i Europa i sin helhet kan forløper uten unødig risiko og ubehag. Et grønt forsikringskort må medbringes til de landene hvor det stilles krav til det, og alt om dette og hvilke land det gjelder kan du lese på Trafikkforsikringsforeningens egen hjemmeside, www.tff.no.

I Tyskland kreves dessuten et eget grønt kort for hengere eller campingvogner, fordi landet har innført selvstendig ansvarsforsikring for disse. De må dessuten være forsikret i samme selskap som trekkbilen. Pass dessuten på at det grønne kortet ikke er foreldet. Det har bare seks måneders gyldighet. Men skademeldingskjemaet, som også bør ligge parat, har ingen utløpsdato.

At verdigjenstander ikke bør ligge synlig i bilen når den forlates, bør det være unødvendig å minne om. Selvsagt gjelder dette også eventuell GPS med tilhørende holder i frontruten. Men visk også bort det avslørende merket som holderen kan ha avsatt i ruten, og la det du ser i bilen være ryddig.

Den nyttige huskelisten

Jeg vil ellers minne om den huskelisten med nyttige sjekkpunkter vi tidligere utarbeidet for Norsk Caravan Club. Den har på ingen måte har tapt sin aktualitet:

Før avreise

 • Alle campingvogner og campingbiler bør ha gassalarm. En lekkasje når alle sover kan få fatale følger. Foreta derfor en skikkelig sjekk av propananlegget før avreise.
 • Med en tracker installert i bobil eller campingvogn vil man raskt ha mulighet for å finne igjen bobil eller campingvogn. En god tracker får man for noen få tusenlapper.
 • Les om landene du skal feriere i med tanke på kriminaliteten for å være best mulig forberedt.
 • Installer gjerne en alarm som lager litt støy for å skremme bort eventuelle tyver.
 • Lær deg hvordan GPS’en fungerer, og sørg for at kartene du trenger underveis er lagt inn før avreise.
 • Sørg for at bilen eller bobilen er klar for turen. En motorstopp med et nødvendig verkstedbesøk nedover i Europa kan fort koste både tid og mer penger enn det ville gjort om man tok servicen før avreise. Sjekk også om dekkene er i god stand, da et skybrudd sørover kan være en god del kraftigere enn hva vi ser i Norge.
 • Sørg for at alle som er med på reisen har gyldig reiseforsikring.

På veien

 • Planlegg neste overnatting godt når man er «på veien», slik at man overnatter på sikre campingplasser, og ikke ender opp med å overnatte på øde steder. Nattåpne campingplasser med overvåkning kan være nødvendig på enkelte steder nedover i Europa.
 • Ikke stans langs veien for ukjente som tilsynelatende trenger hjelp. Her har mange opplevd å bli ranet eller rundstjålet.
 • Ikke stans om en bil kommer opp på siden av deg og de som sitter i den peker på et hjul om bilen føles uskadd.
 • Kjør alltid med låste dører.
 • Når man er ute og kjører og føler at en annen bil følger etter, sørg for å legge inn en stopp på en bensinstasjon eller et folksomt sted.
 • Når man parkerer, sørg for at bilen ser tom ut. Det hjelper lite om man skjuler f.eks. mobiltelefon e.l. i en bag eller koffert. Også bager eller kofferter vil tiltrekke seg oppmerksomhet.
 • Sørg for å kjenne nødnummer til politi i landet man ferdes dersom man føler seg truet på noe vis. Ikke nøl med å ringe politiet!
 • Sørg for å legge bort eller sikre alle løse gjenstander under kjøring. Enhver løs gjenstand kan under et sammenstøt medføre større skader enn selv sammenstøtet.

På campingplassen

 • Avhengig av hvilket land man ferierer i, kan det være greit å ta en runde rundt bilen før man kjører for å sjekke at ingen har plantet noe under dekkene. Man må da stanse langs veien kort tid etter, og her kan man fort bli ranet.
 • Det er ofte trangt om plassen på en campingplass så bruk god tid, og ta gjerne imot hjelp fra andre ved rygging.
 • Hold vinduer lukket om natten og når man ikke er til stede.

Det hele kan kanskje virke noe voldsomt, sier Fredrik Lie. Men som nevnt da sjekklisten ble utarbeidet, er mange av punktene basert på «worst case» tilfeller hvor det er særlig viktig å være føre var. Hva det kort og godt dreier seg om er å medbringe også en smule omtanke og sunn fornuft i feriebagasjen.

 

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: