• Det gamle handelsstedet Skjerjehamn er verdt en visitt.
    Det gamle handelsstedet Skjerjehamn er verdt en visitt.
  • Sol og vestlandsk skjærgård, et herlig vendepunkt på reisen for bobilfolket.
    Sol og vestlandsk skjærgård, et herlig vendepunkt på reisen for bobilfolket.
  • Grunneier Oddvar Mjømen (t.h.) viser Tore Halsvik neste steg i utbyggingen. De første besøkende testet det nye tilbudet sist sommer.
    Grunneier Oddvar Mjømen (t.h.) viser Tore Halsvik neste steg i utbyggingen. De første besøkende testet det nye tilbudet sist sommer.
Del denne siden:
Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 1, februar 2016

Mjømna Camping i Gulen: Bygger ut for bobiler og fastliggere

Gladmelding til alle som er på leit etter fastliggerplass i kystnære strøk. Nord på øya Mjømna i Gulen er 40 plasser klar innen sommeren 2016

Øyriket Gulen har mye å by på og kommunen er lett å utforske for besøkende via et kjapt fergesamband over Fensfjorden og broer til de største øyene. Derfor er ikke Oddvar Mjømen det minste engstelig for å satse oppunder 6 millioner kroner på et campinganlegg i fjæresteinene nordvest på Mjømna. Reisetiden fra Bergen sentrum blir rundt to timer, medregnet fergeturen.

Rolig start

Gårdbrukeren og entreprenøren startet rolig sommeren 2015 med 16 bobilplasser, og han sier seg fornøyd med belegget. Standplassene koster 200 kroner døgnet med strøm. - Alle plassene er utstyrt med strøm og gjestene kan slå opp bord og stoler på hver sin lille grønne flekk, forteller Oddvar Mjømen og viser oss rundt på en slik dag som kan inntreffe vestafjells. Regnskyene henger lavt over fjordspeilet og fantasien strever med å tenke sommer, selv om vi benker oss oppe i gapahuken som har nydelig fjordutsikt. Når vertskapet er entreprenør og vinteren er overkommelig mild og snøfattig som her i kystrøkene, velger vi å tro på Mjømen når han sier at neste sommer skal plassen ha sin egen sandstrand. Da blir det ikke mange stegene fra bobil eller vogn til sommerens saliggjørende morgen- eller kveldsbad.

Høster turisme

- Her skal det komme 40 plasser for fastliggere, sier Mjømen og peker oppover et grønt jorde der avlingen hans heretter består av hva turistene legger etter seg. Han har alt solgt de første fire plassene og er ikke engstelig for å brenne inne med resten av teigene som er ferdige til påske. Innen den tid er strøm ført fram og et splitter nytt servicebygg venter gjestene. Mjømna har dermed tegnet seg inn på det vestnorske campingkartet. Vi ser det som et stort pluss at utbyggeren holder av et område til dem som foretrekke å farte omkring med vogn eller bobil. Veien utover er smal med møteplasser, og vi krysser to meget spesielle broer. Noen vil kanskje si at veienes beskaffenhet gjør dette til et utpreget utferdsmål for bobiler, men Mjømen hadde også besøk av campingvogner sist høst.

Nei til kråkereir

Norske fastliggeres revir både i kyststrøk og fjellheim har opp gjennom årene blitt utsatt for mye berettiget og eventuelt uberettiget kritikk, alt etter øynene som bedømmer den mangfoldige hobbyarkitekturen. - Her blir det ikke tillatt med fribygg av alskens kråkereir sammen med campingvogna. Alle får snekre seg en platting, men det blir bare tre typer spikertelt å velge mellom, forklarer verten som er påpasselig med å holde lovpålagt avstand mellom enhetene. Årsleien for en plass blir kr. 12.000 pluss strøm.

Hva skal man så fylle fritiden med i denne utkanten, utover det å slappe av og nyte solnedgangen? Fiske og båtliv naturligvis, og derfor vil Mjømen anlegge båthavn med gjestehavn. - Men du trenger ikke båt for å fiske her ute, du finner nok av fiskeplasser når du vandrer langs stranden, beroliger grunneieren som også lover å holde av litt grønt gress til sprekinger som vil ankomme pr. sykkel og ligge i telt.

Kongen på haugen

Naboøya til Mjømna mot øst er Sandøy, og lengst nord på denne øya ligger det gamle handelsstedet og gjestgiveriet Skjerjehamn. Det er et besøksmål i seg selv, men høyest blant severdighetene rager statuen av kong Olav V, signert billedhoggeren Knut Steen. Kongen i king size-utgave var egentlig tiltenkt en betraktelig mer sentral plassering, men i Oslo ble det bare bråk av hele greia. Hovedstaden ville ikke ha monumentet. Fiskeoppdretter Ola Braanaas øynet muligheten til å skaffe Gulen enda et trekkplaster. Laksekongen tok imot gamlekongen med åpne armer, og fikk majesteten plassert på haugen bak gjestgiveriet som han også eier.

Festivaler

Foran denne omstridte statuen er det anlagt et flott amfi, og i dette miljøet arrangeres Utkant-festivalen. Og enda en gang kan vi slå fast at trafikk avler trafikk. Campingvert Mjømen forteller at han hadde et knippe festivaldeltakere som gjester allerede første sommeren. Det er langt mellom butikkene utover på øyene i Gulen, men det kombinerte butikk- og kontorsenteret Vidsyn i Sløvåg vil kunne supplere de fleste med det meste. Senteret ligger knappe halvannen kilometer fra fergekaien, og det er godt om parkering for både store og små kjøretøy.

Flere plasser

Det ligger vel til rette for flere dagers campinghopping i Gulen med vekslende natur, kultur og severdigheter på kjøpet. Botnen Camping ligger ved Sognefjorden. Nautesund Camping ligger ved Hosteland. Det er rikelig med veier å veksle mellom for en slik rundreise.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig her på campingportalen.no en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!