Korshøyden i Litauen: Kryziu Kalnas – kors for fred

 • Sommerbutikken
 • Korshøyden ligger på en liten kolle prydet med utallige kors
  Korshøyden ligger på en liten kolle prydet med utallige kors
 • Utallige kors, noen store statuer og mange små krusifikse
  Utallige kors, noen store statuer og mange små krusifikser
 • Det hviler en egen atmosfære over stedet
  Det hviler en egen atmosfære over stedet
Del denne siden:
Korshøyden ligger på en liten kolle prydet med utallige kors
Utallige kors, noen store statuer og mange små krusifikse
Det hviler en egen atmosfære over stedet
Tekst og foto: Magne Storlien
Bobil og Caravan magasinet, nr 6, desember 2015

Korshøyden i Litauen: Kryziu Kalnas – kors for fred

På vår ferd nordover gjennom Polen og inn i Baltikum kjørte vi innom Kryziu Kalnas, eller Korshøyden. Den ligger på en slette langs hovedveien mot Latvia, en drøy mil nord for byen Šiauliai, langt nord i Litauen. Det besøket angret vi ikke på, for dette ble en litt merkelig, men utrolig mektig opplevelse der vi vandret mellom titusentalls kors i alle størrelser.

Det antas at det hele begynte i forbindelse med oppstanden mot de russiske makthaverne. Uroen startet i Polen, men spredte seg til Litauen i 1831 og ble fulgt opp av et nytt opprør i 1863. Til å begynne med ble Korshøyden brukt som et sted for litauere å be for fred for sitt land, og for de kjære de hadde mistet i løpet av den litauiske krigen for uavhengighet. Til å begynne med var det få kors, men rundt år 1900 var det omtrent 150 kors.

Jevnet med jorden

Korshøyden fikk igjen en spesiell betydning for litauerne i årene 1944 - 1990, siden landet var okkupert av Sovjetunionen. Litauerne begynte igjen å reise til Korshøyden og la igjen kors som symbol på hyllesten til sin opprinnelige kulturarv, religion og identitet. Det var en form for fredsommelig motstand mot sovjetrusserne. Minst tre ganger fram til 1975 ble Korshøyden jevnet med jorden av russiske bulldosere. Når Litauen igjen ble et fritt land i 1991 ble Korshøyden et viktig reisemål for ikke bare litauerne, men for folk fra hele verden. I 1993 besøkte Pave Johannes Paul II Korshøyden og han erklærte at dette var et sted for håp, fred, kjærlighet og offer. Det ble satt opp en minnestein etter pavens besøk med følgende inskripsjon: Takk, litauere, for denne Korshøyden som bærer vitne til Europas nasjoner og hele verden om troen til folket i dette landet.

Populært turistmål og bryllupsplass

De senere årene har Korshøyden blitt mer og mer et turistmål og antallet kors er det ikke lengre noen som kan fastslå med sikkerhet, men det antas at antallet nå har passert 100 000 med god margin. Tilfeldigvis besøkte vi stedet en lørdag og det krydde av folk og vi observerte ikke mindre enn tre brudefølger. Så dette er tydeligvis også blitt et populært sted å gifte seg. I de sedvanlige souvenirbodene kunne man få kjøpt alskens souvenirer, men selgerne var overhode ikke pågående og det skapte en spesiell atmosfære. De solgte også trehvite kors i forskjellige størrelser. Vi kjøpte også og skrev en hilsen til noen kjære som har gått bort før vi plantet korset blant de mange tusen andre. Det føltes godt og andektig å ha gjort det, men også litt merkelig. Senere, når vi igjen ser Kryziu Kalnas i en eller annen sammenheng, så har vi dette gode minnet å tenke tilbake på - i tillegg til den uforglemmelige opplevelsen av et sted som åndet av en utrolig ro og fred, de mange turistene til tross.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: