• Jahn og Inger Elton fra Jessheim var blant de mange som kjøpte ny bobil i fjor. Salget av slike kjøretøy økte med hele 10 prosent i 2015. (Foto: Norges Carvanbransjeforbund)
  Jahn og Inger Elton fra Jessheim var blant de mange som kjøpte ny bobil i fjor. Salget av slike kjøretøy økte med hele 10 prosent i 2015. (Foto: Norges Carvanbransjeforbund)
Del denne siden:
Tekst og foto: NBCC
Bobil og Caravan magasinet, nr 1, februar 2016

Jubelår for caravanbransjen

Jahn og Inger Elton tilhører en voksende gruppe nordmenn som velger bobil på ferieturen. De er i godt selskap, for 2015 ble et rekordår for caravanbransjen, melder NCB i en pressemelding

I 2015 ble det solgt 2772 nye bobiler, en økning på 10%, og 2597 nye campingvogner, en økning på 6%. Antall registrerte bobiler nærmer seg nå 50.000 i Norge. Dette var ingen selvfølge. En svekket krone gjorde importerte varer dyrere.

Vanskeligheter i nærings- og arbeidsliv på Sør- og Vestlandet, gjorde at bransjen fryktet det verste: - 2015 ble et godt år for oss, med betydelig økning for både campingvogner og bobiler. Seks og 10 prosent var langt over det bransjen forventet da vi gikk inn i 2015, sier Geir Holm, generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund.

Lavere alder

- Tendens er at gjennomsnittsalderen på de som kjøper ny vogn eller bobil blir stadig lavere. Konseptet mobil ferie er blitt stadig mer populært i ulike miljøer, sier Geir Holm. Kundegrupper som tidligere ikke vurderte denne formen for ferie- og fritid, strømmer nå til caravanforhandlerne for å sikre seg en bobil eller campingvogn. De nye caravan-entusiastene har oppdaget det de tradisjonelle bobilistene, som Jahn og Inger Elton, har visst lenge: - Vi er pensjonister og har god tid til å farte rundt. I fjor ble det 8 turer. Vi fikk sett både Sørlandet, Vestlandet og Sverige på våre flotte turer, forteller ekteparet som kjøpte ny bobil til 1,5 millioner kroner i fjor.

De fleste bruker mindre penger på bobil enn ekteparet Elton. Gjennomsnittsprisen er på cirka 800.000 kroner. En gjennomsnittlig campingvogn kostet rundt 300.000 kroner i 2015.

Økt Bruktsalg

Det er ikke bare nye feriedoninger som var populære i 2015. Også brukte enheter er mer etterspurt. - Det er faktisk blitt slik at mange forhandlere ikke makter å skaffe nok brukte bobiler og campingvogner, avslutter Geir Holm

Fakta om bransjen:

 • NorgesCarvanbransjeforbundhar 122 medlemmer
 • 89 medlemmer er forhandlere
 • I 2014 omsatte bransjeforbundets medlemmer for 4,9 milliarder NOK

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: