Fritidsgården i Bergen: Brukt er best butikk

 • Finske designere har sans for lekre linjer også på et rullende feriehus
  Finske designere har sans for lekre linjer også på et rullende feriehus
 • Salg av brukte biler og vogner står for største delen av inntektene
  Salg av brukte biler og vogner står for største delen av inntektene
 • Ikke så rent lite trengs for det gode campingliv
  Ikke så rent lite trengs for det gode campingliv
 • Når noe haster, er det raskest å komme seg rundt i en golfbil.
  Når noe haster, er det raskest å komme seg rundt i en golfbil.
 • Steffen Skår (t.v.) og Tom Skår har lov å være fornøyd med resultatene, og far og sønn satser videre
  Steffen Skår (t.v.) og Tom Skår har lov å være fornøyd med resultatene, og far og sønn satser videre
 • De mest etterspurte sesongvarene kommer på plass i en ellers nøktern «gårdsbutikk».
  De mest etterspurte sesongvarene kommer på plass i en ellers nøktern «gårdsbutikk».
 • Når du bor en gård, er det lov med et slikt kjennetegn på stasbilen
  Når du bor en gård, er det lov med et slikt kjennetegn på stasbilen
 • Denne vakkert restaurerte amerikaneren tilhører Tom Skår
  Denne vakkert restaurerte amerikaneren tilhører Tom Skår
 • Alle store produsenter må ha en bybobil å by folk
  Alle store produsenter må ha en bybobil å by folk
Del denne siden:
Finske designere har sans for lekre linjer også på et rullende feriehus
Salg av brukte biler og vogner står for største delen av inntektene
Ikke så rent lite trengs for det gode campingliv
Når noe haster, er det raskest å komme seg rundt i en golfbil.
Steffen Skår (t.v.) og Tom Skår har lov å være fornøyd med resultatene, og far og sønn satser videre
De mest etterspurte sesongvarene kommer på plass i en ellers nøktern «gårdsbutikk».
Når du bor en gård, er det lov med et slikt kjennetegn på stasbilen
Denne vakkert restaurerte amerikaneren tilhører Tom Skår
Alle store produsenter må ha en bybobil å by folk
Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2018

Fritidsgården i Bergen: Brukt er best butikk

Bedriften ligger på en gård, omgitt av grønne enger og høyreist skog. Fritidsgården er derfor et særdeles presist navn på et firma som selger fritid på to eller flere hjul.

Også den bærende forretningsideen til bedriften skiller seg ut fra de fleste innen caravanbransjen. Folk som skal selge en brukt vogn eller bobil overlater til firmaet å avhende sakene. Utfordringen for Fritidsgården er å sikre seg en best mulig utsalgspris ut fra hva potensielle kjøpere i handlemodus er villig til å betale for den rette vognen. En avtalt prosent av oppnådd pris sikrer firmaets fortjeneste, men dette påslaget skal også dekke

Fritidsgårdens utgifter.

Slipper utgifter

- «Vi gjør hele jobben for selgerne. Folk slipper utgifter til annonsering, taksering, prisforhandlinger, og blir spart for alle telefonene og eventuelt ubehag med en kjøper som ikke er fornøyd,»- sier daglig Steffen Skår til Bobil og Caravan Magasinet.

- Hvor grundig kontrolleres den enkelte bil eller vogn?

- «Eierne må fylle ut en omfattende egenerklæring, og i tillegg gjennomfører våre folk enda en sjekk. I vårt opplegg er det i alles interesse at dette gjøres så grundig og korrekt som mulig, men reklamasjoner kan jo komme, det er en risiko vi må ta. Vi kan i tillegg tilby kjøperne en ekstern garanti,»- forklarer salgssjef Tom Skår.

Vokser og vokser

Fritidsgården er også blitt regional forhandler for Solifer som sammen med Polar utgjør porteføljen av splitter nytt. Det brukte utgjør fremdeles ca. 80 prosent av omsetningen som samlet passerte 38,8 millioner kroner rundt 1. august 2018. Det er 2 millioner kroner mer enn salget i hele 2017. I fjor solgte firmaet ute på landet i Åsane 92 enheter og av det 80 biler. –« Solifer tok kontakt med oss i en periode da vi var på jakt etter gode ledige agenturer, og vi har sikret oss et salgsområde som strekker seg fra Haugesund til Ålesund. Vi har satt oss høye mål for Solifer»-, sier salgssjefen. Han og Tom vet hva et slikt utsagn innebærer siden begge fra før har lang fartstid fra salg av båt og bil.

Nøktern standard

Vi fornærmer ikke vertskapet når vi sier at Fritidsgården driver i nøkterne lokaliteter tett ved E39. En perlerad av hvite bobiler, vogner og vaiende vimpler signaliserer for alle forbipasserende hva som selges fra det velfriserte gårdsbruket. Det gamle fjøset huser både kontor, butikk og nødvendige tekniske rom. Utenfor reklameres det også for oppblåsbare kajakker og badebåter av det mer solide slaget. 

– «Vi kan til enhver tid ha mye å selge uten å binde opp kapital i og med at vi er så godt etablert med å selge brukt for kundene. Det sikrer oss også et godt økonomisk fundament å vokse videre på,»- forklarer daglig leder.

Vinterlagring smart

Annonsesidene i bergensavisene og enkle nettsøk avslører kjapt at det etter hvert er blitt mange som selger fritid på hjul i bergensområdet, men Fritidsgården akter å ekspandere videre. Noe av veksten de nærmeste årene skal høstes på Radøy nord for Bergen. Her har Fritidsgården kjøpt et tidligere industrianlegg. Verkstedhallen skal leies ut til vinterlagring av biler, vogner og båter. Fritidsgårdens folk har god erfaring med salg av brukt med og uten motor, og mener det kan gi positive utslag på bruktprisen å kunne si at bil eller vogn har vært vinterlagret innomhus. –« Dette er topp lokaler til vårt formål, og her kan vi tilby service på vogner og bodelen av bilene. Det vil være ideelt for kundene å få montert ekstrautstyr i vinterhalvåret. Vi legger derimot ikke opp til EU-kontroll og lignende verkstedtjenester.  De blir etter vår mening best ivaretatt av dem vi samarbeider med,»- mener Tom.

Populær utleie

Tom er også ansvarlig for enda en av bedriftens inntektskilder. Fritidsgården begynte med utleie i 2017, og stallen består av fem biler og tre vogner, alle helt nye. Dette har vært en travel butikk i den norske rekordsommeren. Fredag til fredag koster vel 13.000 kroner for bil og knapt det halve for en ferieuke i vogn. Et skilt ved innkjørselen inneholder en webadresse som signaliserer en netthandel i tunet. – Dette er nedtonet til en liten aktivitet. Det krever mye på mange felt å bygge opp en lønnsom nettbutikk. Vi vil sette inn ressursene på å selge flere vogner og biler, mener de erfarne salgsfolkene. Resultatene tyder på at veivalget er riktig. I selve butikken på gården i Åsane er vareutvalget heller beskjedent når vi sammenligner med hva konkurrenter i bransjen kan lokke med, men det viktigste er der. 

Spår vekst

- Hvor lenge vil boomen i bransjen vare?

- «Vi skal ha en kontrollert vekst her i bedriften bygget på et solid økonomisk fundament. Majoriteten av våre kjøpere på bobil er gruppen 60 +. Dette er mennesker med en velordnet økonomi, og de er i stand til å betjene eventuelle lån. Betjeningsevnen er enorm i Norge. Vi også vet at mye brukt etter hvert må skiftes ut. Og for oss er det artig å oppleve at gamle kunder jevnlig kommer tilbake, ber oss selge én bil, for så i samme rennet kjøpe nok en brukt som er enda mer ideell til deres formål, sier salgssjefen som til liks med daglig leder synes at campingfolket er en trivelig gjeng å handle dyre ting med.»-, sier Tom Skår i Fritidsgården

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: