Fire studenter på vinterføre: Førstereis med bobil

 • Fire studenter i Trondheim leide bobil og kjørte til Lofoten, her i ruskevær i begynnelsen av februar
  Fire studenter i Trondheim leide bobil og kjørte til Lofoten, her i ruskevær i begynnelsen av februar
 • I Mo i Rana ble bobilen nesten som en snøhule, konstaterer Yvo
  I Mo i Rana ble bobilen nesten som en snøhule, konstaterer Yvo
 • Lunt og varmt med kortspill innendørs engasjerer Betina og Madelen under stansen i Bodø
  Lunt og varmt med kortspill innendørs engasjerer Betina og Madelen under stansen i Bodø
 • Her er bobilen, en Adria Matrix basert på Fiat, klar til avreise videre
  Her er bobilen, en Adria Matrix basert på Fiat, klar til avreise videre
 • Saltfjellet i snøstorm ble en oppvisning av naturkreftene
  Saltfjellet i snøstorm ble en oppvisning av naturkreftene
 • Fjelltur til Kvalvika
  Fjelltur til Kvalvika
 • Stranden i Kvalvika fristet, og Yvo, Madelen og Betina lot seg ikke skremme fra å bade selv i 3 plussgrader
  Stranden i Kvalvika fristet, og Yvo, Madelen og Betina lot seg ikke skremme fra å bade selv i 3 plussgrader
 • Lofoten er en rekke mektige naturopplevelser, bare en liten fottur fra veien
  Lofoten er en rekke mektige naturopplevelser, bare en liten fottur fra veien
 • Betina tar seg en stille stund for å nyte naturen
  Betina tar seg en stille stund for å nyte naturen
 • Nattlig bålkos for Madelen og Joakim ved Polarsirkelen på Saltfjellet
  Nattlig bålkos for Madelen og Joakim ved Polarsirkelen på Saltfjellet
 • Sola kom på hjemveien, konstaterer, Betina og Joakim et sted mellom Høylandet og Steinkjer
  Sola kom på hjemveien, konstaterer, Betina og Joakim et sted mellom Høylandet og Steinkjer
 • Her er vi hjemme i god behold, og en flott erfaringsopplevelse rikere
  Her er vi hjemme i god behold, og en flott erfaringsopplevelse rikere
Del denne siden:
Fire studenter i Trondheim leide bobil og kjørte til Lofoten, her i ruskevær i begynnelsen av februar
I Mo i Rana ble bobilen nesten som en snøhule, konstaterer Yvo
Lunt og varmt med kortspill innendørs engasjerer Betina og Madelen under stansen i Bodø
Her er bobilen, en Adria Matrix basert på Fiat, klar til avreise videre
Saltfjellet i snøstorm ble en oppvisning av naturkreftene
Fjelltur til Kvalvika
Stranden i Kvalvika fristet, og Yvo, Madelen og Betina lot seg ikke skremme fra å bade selv i 3 plussgrader
Lofoten er en rekke mektige naturopplevelser, bare en liten fottur fra veien
Betina tar seg en stille stund for å nyte naturen
Nattlig bålkos for Madelen og Joakim ved Polarsirkelen på Saltfjellet
Sola kom på hjemveien, konstaterer, Betina og Joakim et sted mellom Høylandet og Steinkjer
Her er vi hjemme i god behold, og en flott erfaringsopplevelse rikere
Av: Betina Berglie
Bobil og Caravan magasinet, nr 2. april 2017

Fire studenter på vinterføre: Førstereis med bobil

Hva gjør man når vinterstormene uler og temperaturen kryper nedover? De fleste foretrekker å holde seg innendørs i hjemmets lune favn. Men for fire studenter i Trondheim ble februar 2016 en annerledes opplevelse. De leide bobil, og kjørte et par hundre mil tur-retur Trondheim – Lofoten, helt uten tidligere erfaring. Hvordan det gikk, kan du lese her i deres egen historie, eksklusivt for Bobil og Caravan Magasinet.

At vi noen gang skulle kjørebobil, og det attpåtil vinterstid, var nok forholdsvis fjernt da vi kom sammen på lesesalene på Universitetet i Trondheim på nyåret. Men, plutselig endret det seg, og her er vår historie om fire studenter som leide bobil og dro mot midnattsolens land – midtvinters.

Det var en tirsdag tidlig i februar jeg satt i senga i kollektivet mitt i Trondheim.  Jeg følte meg nedfor, fordi jeg kjedet meg i studenttilværelsen min. Jeg er på mitt siste semester på master, og det er ingen form for undervisning, og du blir fort ensom i ditt arbeid. Det slo meg da, at dette kunne jeg gjøre noe med. Jeg trengte å finne på noe som kunne gi meg motivasjon. Som student var det viktig å få mest mulig ut av pengene, og internettet ga meg svaret: Lei en bobil. Jeg ringte rundt til noen klassekamerater, og fikk med meg Madelén Hansen på 26 år, Yvo van der Weel, 23 år, og Joakim Lee Sletten, 27 år. Vi fikk leid en Fiat, 2016 modell, Adria Matrix, fra Stein og Sissel Braa på finn.no, allerede den førstkommende lørdagen. Vi begynte å kjøre fra Trondheim lørdag kl 17. Det ble en uforglemmelig reise for oss alle.

Utfordrende

Ingen av oss hadde noe erfaring med større kjøretøy fra tidligere, og selv om kjøreforholdene var både på svingete, glatte og lite opplyste veier, gikk det veldig fint. Vi oppdaget at det var mye elg bortover veien, og ble tvunget å kjøre rolig, noe som viste seg å være lønnsomt da vi var nødt til å bråstoppe for et par av dem. Det å møte på elg, opp til flere ganger, var en opplevelse i seg selv. Etter første etappe var vi i Mo i Rana, og her tilbrakte vi første natten ved utkanten av en skog. Vi hadde ikke tilkobling til strøm, og valgte da at alt i bobilen skulle være gassdrevet. Det var en fin første natt, som alle sov godt igjennom. Snøen lavet ned og bobilen ble vår lune snøhule.

Naturkrefter

Andre dag kjørte vi over Saltfjellet, hvor snøstormen ulte. Bodø var målet for denne dagen, men da vi kom til Bodø fant vi ut at vi hadde mulighet til å ta ferga derfra til Lofoten. Denne fergeturen til Moskenes i Lofoten var en fin tur der vi kunne gå ut på dekk og føle sjøen og bølgenes krefter. Da vi kom i land var Moskenes camping kun 5 minutter med bil fra ferjeleie. Her hadde vi bilen rett ved havet på toppen av et stup, og vi fikk kjenne på naturens styrke den natten. Bobilen lot oss ikke gå glipp av været der ute, men holdt oss varme og trygge.

Sjarmerende vei

Tredje dag dro vi til Ramberg camping, hvor betjeningen var super. Veien fra Moskenes til Ramberg var praktfull. Vi kjørte i vind og vær, på de mest sjarmerende veier med fine tuneller og broer, og med vill sjø og mektige fjell rundt oss. Vi fikk bekreftet at Lofoten er et fiskeparadis med alle de sjarmerende fiskeskøytene og tørrfisk oppheng som Lofoten var omringet av.

Vinterbading

Vi la ut på en fantastisk gåtur ikke langt fra campingen, til et sted kalt Kalvika. Dette var én times gåtur hver vei, opp imellom to fjelltopper. Da vi kom opp mellom fjellene, møtte vi et turkist hav og en vakker stor sandstrand. Vi kunne ikke la være å ta oss et bad, i det tre-graders tempererte havet. En kjølig, men dog magisk opplevelse. Etter turen kjørte vi videre til Svolvær. Vi tok en natt i Svolvær, og hadde store planer om å gå en tur, men grunnet været valgte vi å kjøre videre.

Nordlysopplevelse

Vi kjørte til Lødingen og tok ferga til Bognes. Der skulle kjøreturen gå over Saltfjellet igjen. På veien opp stopper vi på polarsirkelen. Det var mørkt, kaldt og stjerneklart. Vi fyrte opp en vedsekk og satt rundt de varme flammene, og grillet pølser. Her følte vi oss som de eneste menneskene på jorda, mens nordlyset danset over oss på himmelen. Da vi var ferdig med middag, kjørte vi til Nesna ute på Helgelandskysten. Igjen opplevde vi vår vakre norske natur, samtidig som vi alle fikk en blussende følelse av nasjonal stolthet. På Havblikk camping i Nesna, kom vi noe sent og valgte å koble oss opp til strøm på hovedbygget uten tillatelse. På morgenen etter møtte vi veldig hyggelig personell, som ikke virket å ha noe i mot dette i det hele tatt.

Hjemturen

Siste natten kjørte vi til Høylandet, og overnattet på Flåt camping. Planen var at vi skulle til Grungstadfossen dagen etter, men vi kom ikke opp med bobilen, da det var for bratt og glatt.  Det hadde vært mulig å gå de kilometerne det var dit hvis vi ikke hadde hatt en dag til, men dette var dagen bilen skulle tilbake til Trondheim. Vi valgte derfor å snu, og vendte så snuten hjemover. Vi hadde avtalt å levere bilen klokken 20:00, og vi måtte gjøre bobilen ren og klar for de hyggelige eierne.

Uforglemmelig tur

Bobilen har vært helt genial på denne turen, både med tanke på kjøregleden og opplevelsen vi fikk i vårt vinterland. Dette har vært en uforglemmelig tur, som jeg vil anbefale til alle som er glad i vårt flotte langstrakte land. Med nedbør i form av snø og regn fikk vi virkelig føle på verdien av en bobil, og den fantastiske bruksvennligheten disse bilene har. Det må også påpekes at alle campingplasser vi oppsøkte var svært vennlige, og vi fikk avslag på prisen flere steder siden vi kom utenfor sesongen.

Bedre kjent

Over 200 mil og to ferjeturer på 6 dager. Jeg må få takke Madelén, Yvo og Joakim som ble med. Om det er mulig, så kjenner vi hverandre enda bedre etter denne turen. Oppsummert ga denne turen bålkos, bading, fotturer, ulikt landskap og natur, som vil passe både for vennegjenger, kjærestepar og familier.

Kostnadene

Turen ble overkommelig, selv på studielån. Leien av bobilen kom på 8000 kroner, og vi brukte omtrent like mye på drivstoff, mat, gass og fergebilletter. Det synes vi ikke var så aller verst. Turen gav oss en uforglemmelig opplevelse av norsk natur og landskap, og vi kom tilbake til lesesalen med ny motivasjon og inspirasjon. Kan nok hende vi gjør noe tilsvarende et annet år også.

Utvalgte campingplasser i nærheten

Campingportalen gir deg flotte presentasjoner av norske campingplasser. Listen under viser de vi har en presentasjon av og som er en kort (og noen ganger en litt lengre) kjøretur unna resiemålet. Det er ikke sikkert det er de nærmeste plassene til reisemålet, men dette er flotte plasser verdt ett besøk. Klikk deg inn og bli inspirert av flotte bilder og masse informasjon. God tur!

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: