Familieferier: Barna elsker campinglivet

 • Tidlig krøkes. Max er på camping for første gang og bygger sandslott i strandkanten på Camp Grimsby. Foto: Jørgen Snoen
  Tidlig krøkes. Max er på camping for første gang og bygger sandslott i strandkanten på Camp Grimsby. Foto: Jørgen Snoen
 • Kos i flere generasjoner. Martin og Tore Johnsen deler om renske reker på campingen ved Lervik.
  Kos i flere generasjoner. Martin og Tore Johnsen deler om renske reker på campingen ved Lervik.
 • Frokost i det fri for hele familien hører med.
  Frokost i det fri for hele familien hører med.
 • Kanopadling skaper tidlig respekt for sjøen, her fra Listranda Camping
  Kanopadling skaper tidlig respekt for sjøen, her fra Listranda Camping
 • To «trollunger» på Barnas Camping Festival i 2009
  To «trollunger» på Barnas Camping Festival i 2009
 • Påskeeggjakt ved Hafsten er like spennende hver gang
  Påskeeggjakt ved Hafsten er like spennende hver gang
 • To fornøyde «bittenåringer» ved regionstreffet i 2016
  To fornøyde «bittenåringer» ved regionstreffet i 2016
Del denne siden:
Tidlig krøkes. Max er på camping for første gang og bygger sandslott i strandkanten på Camp Grimsby. Foto: Jørgen Snoen
Kos i flere generasjoner. Martin og Tore Johnsen deler om renske reker på campingen ved Lervik.
Frokost i det fri for hele familien hører med.
Kanopadling skaper tidlig respekt for sjøen, her fra Listranda Camping
To «trollunger» på Barnas Camping Festival i 2009
Påskeeggjakt ved Hafsten er like spennende hver gang
To fornøyde «bittenåringer» ved regionstreffet i 2016
Tekst og foto: Elin-Marie Berg
Bobil og Caravan magasinet, nr 3. juni 2017

Familieferier: Barna elsker campinglivet

En campingplass er en flott feriearena for barn i alle aldre. Der finner de venner, der kan de leke sammen, og der kan de knytte vennskap som i mange tilfelle blir livsvarige. Og fremfor alt: Camping er en trygg, spennende og god opplevelse hvor barn kan utforske nye ting og utfordre seg selv. BoCM har bedt sentralstyremedlem i NBCC, Elin-Marie Berg, om å fortelle om hennes erfaring med barn og camping gjennom mange år.

Det beste valget vi har tatt som familie, må være å begynne med camping! Vi kjøpte vår første campingvogn da barna var 2, 4 og 12 år gamle og vi har ikke angret et sekund. Jeg har delvis vokst opp med campingferie, mens mannen var mer vant med båt. Med tre barn fristet det ikke med båt og hav, så da ble det campingvogn. Siden vi var nybegynnere, fikk vi hjelp av mine foreldre som er erfarne campere, til å se på og få på plass vår første vogn. En da 19 år gammel pent brukt vogn. Å som vi koste oss! Alt var jo for oss nytt og spennende! Vi bor slik til at å få vognen hjem, var vanskelig, så vi hadde ordnet oss plass på Lervik camping 20 minutter hjemmefra. Akkurat passe langt unna til at vi var vekk hjemmefra og det hjalp jo veldig på at campingen ligger nydelig plassert rett ved sjøen i Fredrikstad. Vi ville absolutt ikke bare være fastliggere, vi ville ha både pose og sekk. En feriestil som passer oss perfekt fortsatt – 10 år og 4 vogner senere.

Mulighet og variasjon

Det er mange fordeler med å feriere slik vi gjør, uansett om det er med campingvogn eller bobil. Vi har vurdert bobil også, men funnet ut at vi liker å ha bilen «fri», så foreløpig er det vogn som gjelder. Det som er en virkelig stor fordel når det gjelder camping, er mulighetene for variasjoner. Du finner virkelig alle typer mennesker på camping. Noen har gamle vogner som knapt ser ut til å henge sammen, andre har mer «glamping» med det nyeste og fineste, mens de fleste er vel midt mellom der ett sted. Fellesnevneren er at alle er fornøyd og har det slik de ønsker. Det er noe for enhver smak og passer (nesten) uansett hvilken lommebok man har.

Hus på hjul

Da barna var små var det en stor fordel at vi hadde «huset» med oss. Alt var som vanlig når kvelden kom, de hadde «sin» seng og sine ting, noe som forenklet legging og rutiner for vår del. Det er ikke så nøye om campingen er fin eller ikke, vi har det vi trenger med oss. Været betyr også lite på camping – vi finner alltid på noe koselig uansett. Noen av de beste minnene er filmdager – når regnet trommer på taket og vogna vugger lett i vinden, hvor vi da kryper sammen foran tv med popcorn og koser oss – da er det campingkos!  Når jeg spør barna hva det beste med camping er, så er alltid svaret: «Vi er sammen». Nærheten, men også friheten, er gull verdt for oss. Stort sett er barna ute fra morgen til kveld, men de vet hvor vi er og når vi er sammen, ja da er vi sammen.  Vi liker best å planlegge våre turer, mens andre kjører mer etter været. Begge deler fungerer jo suverent når man har med seg alt man trenger.

Vennebesøk

Når vi står på campingen «hjemme», har ungene stadig besøk av venner. De vil jo gjerne ligge over og da tar vi frem det lille teltet og slår opp foran vogna. Kjempegøy å ligge i telt utenfor vogna. Når det gjelder telt, så er vi litt annerledes har vi funnet ut. Tidligere hadde vi også stort fortelt som vi slo opp om vi skulle være mange netter på et sted. Men vi fylte det ikke med møbler og sånt – neida, vi brukte det som lekeplass for ungene. Etterlengtet skygge på varme dager og ly for regnet på regnværsdager. Det er ikke få badminton- eller boccia-turneringer vi har hatt i teltet.

Enkleste er best

Vi var de første årene, stort sett på ferie i Norge. Vi har et fantastisk flott land som alltid kan by på nye, flotte steder. Mange ferier her til lands, har blitt til etter hvert som vi kjører. Vår erfaringer er at i Norge er det stort sett bare å møte opp på en campingplass, mens man i Danmark og Sverige bør forhåndsbestille. Det kan være lurt å sjekke ut aktiviteter man ønsker at barna skal få oppleve, men stort sett legger vi voksne lista litt for høyt... Det enkle er ofte det beste, men det er greit å ha litt oversikt over hva som finnes rundt omkring. Ungene våre koser seg med campingblader og reisereklame på vinteren. Slik finner vi stadig nye steder vi har lyst å besøke. Det er ikke alltid dyre parker er det beste – det kan godt være en fin camping med tilrettelagt lekeplass holder i massevis.

På treff

Vi har også vært aktive med å dra på treff i regi av NBCC. Andre året som medlemmer, deltok vi på vårt første pinsetreff. (Året etter satt vi i komiteen som arrangerteJ) Det å dra på treff er en flott måte å bli kjent med andre caravanister, men også en flott måte å aktivisere ungene på. Det er bestandig noen nye de kan bli kjent med og noen gamle de gleder seg til å se igjen. Vi har også deltatt på Nordisk Caravan Treff og da var det på Bardu. Et kjempeflott treff med masse flotte folk. Været kunne nok vært bedre, men det var som det var. I området Bardu og omegn er det masse flott å finne på for barna, jeg kan nevne bl.a. Senjatrollet og Polar Zoo. Langt å kjøre for oss som bor sørpå, men absolutt verdt det.

Barnas Camping Festival

Seks år på rad startet vi ferien på Barnas Camping Festival på Hunderfossen camping, før vi kjørte videre derfra rundt i landet. For de som camper med barn anbefaler jeg virkelig en tur til dette treffet på Lillehammer og et besøk i Hunderfossen familiepark. Flott sted hvor både barn, ungdom og voksne kan kose seg. Et av de første årene skulle ungene kle seg ut som trollunger og det var stor stas. De kan fortsatt sangene som Trollgeir og onkel Nut sang på showet som var der. Et flott treff som virkelig anbefales alle med barn (eller barnebarn).

Helårscamping

Høsten 2012 tok vi steget og ble helårscampere. Jeg hadde nok holdt igjen noen år da det virket som bare mas og styr med små unger, vinterklær, skiutstyr osv. Men jeg har jammen måttet innrømme at det var bare tull. Litt logistikk må jo til, men lettere å pakke til en helg på vinteren enn på sommeren: Truser, sokker, to sett superundertøy, lue, votter og vinterdress holder i massevis. Vi ble anbefalt Välfjellet skisenter i Sverige av venner i NBCC og det har vi ikke angret på. Ikke høyfjell akkurat, men perfekt for barnefamilier. Vi har det minste vinterforteltet man finner og det holder. Plass til å sette fra seg sko og ski pluss ekstra «kjøleskapplass». Er ungene veldig bløte, finnes det varmeskap på servicehuset. Hvis ikke henger vi klærne bare rundt omkring i vogna for de tørker kjempefort. Vi stortrives alle sammen på vintercamping også, så det anbefales varmt.

I sommer skal vi tilbringe ferien på den faste campingen vår og det gleder vi oss til. Det blir riktignok noen treff med NBCC, for det må vi alltid ha med oss.

Kanskje sees vi?

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: