Eventyrreise langs kystriksveien, Helgeland i sommersol

 • Sommerbutikken
 • Utsikten kan man ikke klage på fra Sjonfjellet. Øysamfunnene Lovund og Træna i det fjerne
  Utsikten kan man ikke klage på fra Sjonfjellet. Øysamfunnene Lovund og Træna i det fjerne
 • En Nordlandsbåt med fullt råseil er et flott skue
  En Nordlandsbåt med fullt råseil er et flott skue
 • Forfatteren får også fisk som gjest på Polar Camp på Hilstad
  Forfatteren får også fisk som gjest på Polar Camp på Hilstad
 • Dåp i fossen Nattmoråga der den treffer fjorden selv om den hadde liten vannføring
  Dåp i fossen Nattmoråga der den treffer fjorden selv om den hadde liten vannføring
 • Fem meter lang grindhval svømmer langs siden på postbåten i Melfjorden
  Fem meter lang grindhval svømmer langs siden på postbåten i Melfjorden
 • Stor fisk kan man få, det blir det god mat av
  Stor fisk kan man få, det blir det god mat av
 • Måkene holder seg på sjøen når man kaster fiskerestene ute på fjorden
  Måkene holder seg på sjøen når man kaster fiskerestene ute på fjorden
 • Flott himmel en sen kveld fra Polar camp Hilstad
  Flott himmel en sen kveld fra Polar camp Hilstad
 • Polarsirkelstøtten sett fra fergen mellom Kilboghavn og Jektvik
  Polarsirkelstøtten sett fra fergen mellom Kilboghavn og Jektvik
 • Utsikt fra Furøy Camping
  Utsikt fra Furøy Camping
 • Det er vakre omgivelser også på Åmnes Camping på Åmøy mot Bolga
  Det er vakre omgivelser også på Åmnes Camping på Åmøy mot Bolga
Del denne siden:
Utsikten kan man ikke klage på fra Sjonfjellet. Øysamfunnene Lovund og Træna i det fjerne
En Nordlandsbåt med fullt råseil er et flott skue
Forfatteren får også fisk som gjest på Polar Camp på Hilstad
Dåp i fossen Nattmoråga der den treffer fjorden selv om den hadde liten vannføring
Fem meter lang grindhval svømmer langs siden på postbåten i Melfjorden
Stor fisk kan man få, det blir det god mat av
Måkene holder seg på sjøen når man kaster fiskerestene ute på fjorden
Flott himmel en sen kveld fra Polar camp Hilstad
Polarsirkelstøtten sett fra fergen mellom Kilboghavn og Jektvik
Utsikt fra Furøy Camping
Det er vakre omgivelser også på Åmnes Camping på Åmøy mot Bolga
Tekst og foto: JØRGEN E. SNOEN
Bobil og Caravan magasinet, nr 1. februar 2015

Eventyrreise langs kystriksveien, Helgeland i sommersol

Langs hele kystriksveien er det flotte muligheter til avstikkere til et utall naturperler. Fra Levang til Nesna kan vi igjen nyte en vakker fergetur før vi tar inn på NBCC Topp Camping på Nesna.

Havblikk Feriesenter & Motell ligger i gangavstand til Hurtigrutekaia og sentrum, der det er muligheter for å gjøre nødvendige oppgradering av matforrådet om nødvendig. Hvis man ikke vil nyte noen dager på campingen og badeanlegget med vannrutsjebane på området.

Mange arbeidsplasser i den lille kystbyen er tilsluttet lærerhøyskolen. Nesna er fra gammelt et handelssted der handelshuset med kjøpmann Sahl var dominerende.

Jernverksbyen Mo i Rana

Reisen videre går langs fjæra mot havet med flott utsikt i helt flatt terreng, for så å stige kraftig opp Sjonfjellet. Hvis været er godt med god sikt, er det tid for å stoppe på utsiktsplassen rett før toppen.

Utsikten over øyriket utenfor Nesna med øyene Hugla, Handnesøy, Lovund og Træna som er noen kjente øyer, er topp. Som så mange veistrekninger i Nord Norge er det også her planer om å legge veien i tunnel gjennom Sjonfjellet. Det er de uhyre vanskelige værforholdene på vinteren som er grunnen til at denne tunnelen kanskje blir virkelighet om noen år. Etter at man har kommet ned i lavlandet der veien går rett inn mot Jernverksbyen Mo i Rana svinger kystriksveien brått nordover igjen. Med naturopplevelser i fleng mot hav og fjell.

Øyhopping

Når man kommer til fergeleie Stokkvågen bør man absolutt vurdere å øyhoppe med bobil eller bil med campingvogn. Det går både hurtigbåter og ferger til og fra Stokkvågen, disse går blant annet til øyene Træna, Lovund og Sleneset. Her ute er det ikke tett med campingplasser, men det ordner seg med overnattingsplasser bare man snakker med lokalbefolkningen.

I kommunene her ute er det fiske og fiskeoppdrett som er den store næringen. Hvis man er glad i musikk, og vil ha en annerledes konsertopplevelse er Trænafestivalen noe som bør tas med i planleggingen av reisen. Trænstaven er et meget markant fjell på en av øyene som har blitt uhyre populær som toppturalternativ.

Krigshistorie

Langs den smale, men fantastisk naturskjønne veistrekningen videre fra Stokkvågen kommer man til Grønsvik kystfort. Her ble det som så mange andre steder under andre verdenskrig bygd store militære anlegg. Dette er nå et flott militært kystmuseum. Her er det gode parkeringsmuligheter, også for større kjøretøyer.

Reisen videre går gjennom naturskjønne Aldersundet fram til Kilboghavn fergeleie. Her kan man med god grunn ta seg noen dagers stopp. Tre kilometer fra fergeleiet ligger Polar Camp på Hilstad, som er et godt utgangspunkt for turer i området. Fra campingplassen kan man se polarsirkelstøtten på andre siden av fjorden. Fra campingplassen har man en mulighet til å få en flott opplevelse om man tar postbåten som tar turen inn Melfjorden helt inn til Melfjordbotn. Underveis får man et utsyn mot Svartisen, man kan også få seg en polarsirkeldåp i den flere hundre meter høye fossen Nattmoråga, som stuper rett ned i fjorden.

Polarsirkelen

Reisen videre krysser polarsirkelen på fergeturen fra Kilboghavn til Jektvik. Der finner vi siste fergestrekning på turen. Fra fergen ser man Furøy camping, en flott NBCC Topp Campingplass som ligger noen hundre meter fra fergeleiet. Også på Furøy er det mulig å leie båt, og da er mulighetene til storfangst til stede.

Om man velger noen dagers opphold på Furøy i Halsa kan forholdsvis enkelt komme helt inn til Svartisen der brearmen fra Engenbreen stuper ned fjellsiden. For å komme dit bruker man skyssbåten som kjører fra Holand i Holandsfjorden. Herfra kan man gå langs veien til helt til selve Svartisen. Man bør ikke starte på brevandring uten guide, man må også være forsiktig i nærheten av isen da den kan kalve (isras).

Her inne er det også mulighet til å få seg et godt måltid før man vender tilbake med Skyssbåten.

Svartistunnelen lengst

Turen videre nordover går gjennom Svartistunnelen som er kystriksveiens lengste. Glomfjord er neste tettsted, som er bygd opp rundt industrien som var mulig på grunn av den gode tilgangen på elektrisk kraft der denne energien har blitt produsert i hundre år. I klarvær underveis får man faktisk fra veien se minnesmerket for ubåten Uredd, som ble senket her under andre verdenskrig. Fra veien er det utsyn mot Lofotveggen. Navnet har denne øyrekken fått med rette, for det ser virkelig ut som en vegg av fjell.

Saltstraumen

Saltstraumen ligger rett før FV 17 tar slutt. Her finner man gode campingmuligheter, da det er campingplasser på begge sider av selve Saltstraumen. Lettest tilgang for å oppleve verdens sterkeste malstrøm får man fra den nordre siden av sundet.

Fra Pluscamp Saltstraumen er det en lett fottur ned til sjøkanten. Her er det flotte muligheter til å prøve fiskelykken. Det kan i høysesongen være trangt om de beste fiskeplassene. For de som liker å få adrenalinkick har man muligheten da det arrangeres fra Bodø havraftingturer gjennom denne kraftige strømmen.

En reise langs kystriksveien i Helgeland er som en reise gjennom eventyrland. Opplevelsesmulighetene står i kø, og det er blitt skrevet flere reisebøker hvordan det er her.

Utvalgte campingplasser i nærheten

Campingportalen gir deg flotte presentasjoner av norske campingplasser. Listen under viser de vi har en presentasjon av og som er en kort (og noen ganger en litt lengre) kjøretur unna resiemålet. Det er ikke sikkert det er de nærmeste plassene til reisemålet, men dette er flotte plasser verdt ett besøk. Klikk deg inn og bli inspirert av flotte bilder og masse informasjon. God tur!

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: