En fugl Fønix har reist seg: Knaus Tabbert vokser sterkt

 • Sommerbutikken
 • CaraOne 2015 Exterieur: Weinsberg er vogner i mellomklassen. God kvalitet og smarte løsninger til gunstig pris.
  CaraOne 2015 Exterieur: Weinsberg er vogner i mellomklassen. God kvalitet og smarte løsninger til gunstig pris.
 • De kompakte Sport & Fun vognene er populære for de unge og aktive.
  De kompakte Sport & Fun vognene er populære for de unge og aktive.
 • Sprekt design og lekre farger kjennetegner Boxstar Plus-serien fra Knaus.
  Sprekt design og lekre farger kjennetegner Boxstar Plus-serien fra Knaus.
 • Fabrikken og hovedkontoret i Jandelsbrunn dekker et stort område.
  Fabrikken og hovedkontoret i Jandelsbrunn dekker et stort område.
 • TAB_400L-Durch: Praktisk og moderne interiør i T@B
  TAB_400L-Durch: Praktisk og moderne interiør i T@B
 • Eurostar er toppmodellen blant Knaus-vognene
  Eurostar er toppmodellen blant Knaus-vognene
 • Den nye Knaus Sun-i er et resultat av samarbeidet med Kroken-gruppen i Norge.
  Den nye Knaus Sun-i er et resultat av samarbeidet med Kroken-gruppen i Norge.
 • Tab-METRO: T@B Metro er en sjarmerende og praktisk vogn
  Tab-METRO: T@B Metro er en sjarmerende og praktisk vogn
Del denne siden:
CaraOne 2015 Exterieur: Weinsberg er vogner i mellomklassen. God kvalitet og smarte løsninger til gunstig pris.
De kompakte Sport & Fun vognene er populære for de unge og aktive.
Sprekt design og lekre farger kjennetegner Boxstar Plus-serien fra Knaus.
Fabrikken og hovedkontoret i Jandelsbrunn dekker et stort område.
TAB_400L-Durch: Praktisk og moderne interiør i T@B
Eurostar er toppmodellen blant Knaus-vognene
Den nye Knaus Sun-i er et resultat av samarbeidet med Kroken-gruppen i Norge.
Tab-METRO: T@B Metro er en sjarmerende og praktisk vogn
Av: Olav Barhaugen
Bobil og Caravan magasinet, nr 1, februar 2016

En fugl Fønix har reist seg: Knaus Tabbert vokser sterkt

Etter å ha vært konkursrammet under finanskrisen i 2008 har Knaus Tabbert GmbH reist seg til å igjen være en betydelig aktør i markedet. Omsetningen har nærmest doblet seg de siste 5 år, og ligger for 2015 an til å ende på 348 millioner euro. Vi avla dem et besøk for å se hvordan de har klart å komme seg på fote igjen.

Helt inne i det sør-østlige hjørnet av Tyskland, nær grensene mot Tsjekkia og Østerrike finner vi hovedkontoret og det største fabrikkanlegget til Knaus Tabbert. Foruten dette anlegget har de også fabrikker i Mottgers i Hessen og Nagyoroszi i Ungarn. De totalt 1200 ansatte vil i 2015 produsere 14.450 enheter, fordelt på 9000 campingvogner, 3250 hel- og delintegrerte campingbiler og 2200 bybobiler.

Nye eiere

Kommunikasjonssjef Alexander Wehrmann forteller at takket være de solide eierne som raskt kom inn i 2009 klarte man å beholde både kompetansen og fasilitetene som skulle til for å videreutvikle konsernet. Vi hadde gode produkter og sterke merkenavn, og det var ikke produktenes feil at vi gikk over ende. Vi hadde vårt gode rykte i behold, og mange trofaste kunder i inn- og utland. Våre ansatte sto klar til å produsere når markedet tok seg opp igjen, og takket være både produktutvikling og markedsføring har vi klart å vokse raskere enn markedet, og dermed sikret oss større markedsandeler sier Wehrmann. Vi er nå den største aktøren på bobiler og den nest største på campingvogner her i Tyskland. For resten av Europa holder vi andreplassen for campingvogner, og en fjerdeplass for bobiler.

Store investeringer

Konsernet investerer nå 13,5 millioner euro i utvidelse og modernisering av sine anlegg. En viktig grunn til dette er innføringen av nye lettvekts konstruksjoner. Noen husker kanskje deres designstudie Travelino som ble vist i Düsseldorf i 2014. Vognen vil komme i produksjon i 2016, og leveres som 2017-modell. Denne vognens konstruksjon består i stor grad av lettvekts bikubekonstruksjoner. Til tross for sin lave vekt er dette materialet mye mer stabilt enn tradisjonell limtrekonstruksjon. Vi kan derfor tilby større vogner med lavere vekt, slik at man ikke trenger en stor trekkvogn for å dra på tur med en komfortabel vogn. Rundt halvparten av investeringene skjer ved fabrikken i Ungarn, der det bygges en helt ny hall med en fleksibel produksjonslinje som kan bygge både vogner og biler i flere størrelser. Dette gir oss muligheten til å raskt tilpasse produksjonen etter etterspørselen forteller Wehrmann. I tillegg til investeringer i lokaler og produksjonsutstyr vil man også øke bemanningen.

Fire varemerker

Knaus Tabbert GmbH produserer vogner og biler under fire ulike varemerker. Knaus har den største produktporteføljen med campingvogner i 7 ulike serier, fra de sporty kompakte Deseo og Sport & Fun til luksuriøse Eurostar. Videre har man 3 serier bybobiler, 5 delintegrerte og 4 helintegrerte. Alle med flere ulike interiørløsninger. Tabbert har kun campingvogner, og er i det øvre sjiktet med lengder fra 6 til over 10 meter. De har 5 serier med velklingende navn som Rossini, DaVinci, Vivaldi, Pucchini og Cellini. Sistnevnte for øvrig tilgjengelig med Slide-out løsning.

Weinsberg har campingvognserien CaraOne med 10 ulike interiørløsninger og lengder fra 5,9 til 9,4 meter. Enkle og rimelige vogner med mange smarte løsninger. Blant annet har de utstyrsløsningen CaraKids som er spesielt innrettet mot barnefamilier. Weinsberg har også en serie bybobil, 2 delintegrerte og en alkovebil.

T@B er avdelingen for de små vognene. Med sin karakteristiske dråpeform har de et nostalgisk utseende og er populære for folk i alle aldre. Enkelt og grei, lette å dra med seg, og fyller basisbehovene for en eller to personer på tur.

Skandinavisk samarbeid med Kroken

Produktutvikling er en viktig del for å lykkes. Utviklingen går fort, og nye kundegrupper har nye krav til utstyr og komfort. Man har derfor inngått et samarbeid med flere store importører og forhandlere for å møte markedets ønsker og behov. For det skandinaviske markedet er det Kroken-gruppen som er samarbeidspartnere, og det første synlige beviset på dette samarbeidet er den nye Knaus SUN-i med tandemaksel som kommer på markedet i 2016 med produksjonsstart nå i høst. Selv om vi ser at markedet for bobiler øker raskere enn for campingvogner er det fortsatt vognene som har størst fokus hos oss, med to tredjedeler av produksjonsvolumet.

Ytterpunktene

Vi opplever en sterk vekst i etterspørselen for både de små kompakte vognene og de største luksuriøse vognene. De mellomstore vognene har fortsatt sine tilhengere, men den største veksten er i ytterpunktene av segmentene sier Wehrmann. Han fremhever de kompakte T@B-vognene som med kompakte mål og gunstig pris gjør nye brukergrupper i stand til å nyte campinglivets gleder. De nye Sport & Fun vognene med stor luke bak har slått godt an hos den unge og aktive kundegruppen. Enkel innlasting av sykler eller annet sportsutstyr er disse vognenes styrke, i tillegg til et sprekt og ungdommelig design. De litt eldre og komfortsøkende kundene går gjerne for en av de store Tabbert-vognene. Topp- modellen Cellini med slide-out løsning er drømmen for mange, og mange lar faktisk drømmen gå i opfyllelse.

Effektiv produksjon

Vi fikk også bli med på en omvisning i produksjonen og fikk en innføring i hvordan man bygger en campingvogn. Fabrikken i Jandelsbrunn har sitt eget snekkerverksted der finerplater blir limt sammen, saget til i ulike fasonger og overflatebehandlet. De settes deretter sammen til større moduler som skap, benker og sittemøbler før de monteres på vognens bunnplate. Etterpå monteres vegger og tak med ferdig monterte vinduer og luker. Strøm, gass og vann kobles sammen og alt sjekkes grundig før taket legges på og vognen tettes. Så kommer tekstiler og mindre detaljer på plass før vognen går gjennom en siste sluttkontroll. Det var god flyt i produksjonen, og de ansatte så ut til å ha et godt og hyggelig arbeidsmiljø. Alle vogner og biler blir lagd på bestilling, og et skjema med alle spesifikasjoner fulgte med vognen gjennom hele produksjonslinjen og ble signert av ansvarshavende på hver enkelt stasjon. Til slutt går vognen gjennom en grundig sluttkontroll der alle funksjoner testes. Om nødvendig blir ting justert og reparert før vognen blir stemplet leveringsklar. Vognene blir så mellomlagret under tak på det store fabrikkområdet i påvente av videre transport.

Gode fremtidsutsikter

Vi føler oss trygge på at Knaus Tabbert gruppen vil fortsette å være en stor aktør i overskuelig fremtid. Gode merkenavn som foruten Knaus og Tabbert omfatter Weinsberg og T@B. I tillegg er Morelo med sine luksus bobiler også under samme eierskap, hollandske HTP Invest- ment. Sunn økonomi og høy kompetanse er viktige faktorer for å lykkes i en krevende bransje. Knaus Tabbert har vist at de kan levere gode produkter, og de lover oss mange nyheter fremover.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: