Eldorado i Totenvika: EVJUA STRANDPARK

 • Rett fra Skibladner ønskes besøkende velkommen til Evjua Strandpark. Foto: Evjua Strandpark
  Rett fra Skibladner ønskes besøkende velkommen til Evjua Strandpark. Foto: Evjua Strandpark
 • Skibladner legger til kai hver søndag/ Ombordstigning på Skibladner hver søndag. Foto: Evjua Strandpark
  Skibladner legger til kai hver søndag/ Ombordstigning på Skibladner hver søndag. Foto: Evjua Strandpark
 • Mats Reinsby, daglig leder Evjua Strandpark 3 Campinghygge med strandutsikt
  Mats Reinsby, daglig leder Evjua Strandpark 3 Campinghygge med strandutsikt
 • Plassen har mange fastliggere og holder helårsåpent
  Plassen har mange fastliggere og holder helårsåpent
 • Viken II restaurant med maritime minner
  Viken II restaurant med maritime minner
 • Lokale mattradisjoner serveres inne i byssa
  Lokale mattradisjoner serveres inne i byssa
 • I godvær kan måltider nytes utendørs «om bord»
  I godvær kan måltider nytes utendørs «om bord»
 • Båthavnen er flittig i bruk
  Båthavnen er flittig i bruk
 • Øvre Romerike Trolling Club har hatt treff i helgen
  Øvre Romerike Trolling Club har hatt treff i helgen
 • Alt du trenger finnes i servicebygget
  Alt du trenger finnes i servicebygget
 • Moderne kjøkkenfasiliteter til disposisjon
  Moderne kjøkkenfasiliteter til disposisjon
 • Full aktivitet i klatreparken. Foto: Evjua Strandpark
  Full aktivitet i klatreparken. Foto: Evjua Strandpark
 • Anna, 9 år er dypt konsentrert i klatreparken
  Anna, 9 år er dypt konsentrert i klatreparken
 • Hønene vandrer fritt på tunet og er et populært innslag. Foto: Evjua Strandpark.
  Hønene vandrer fritt på tunet og er et populært innslag. Foto: Evjua Strandpark.
 • Boblebadet klar til bruk.
  Boblebadet klar til bruk.
 • Stedskiltet på Skibladner kaia med utsikt til Mjøsa
  Stedskiltet på Skibladner kaia med utsikt til Mjøsa
Del denne siden:
Rett fra Skibladner ønskes besøkende velkommen til Evjua Strandpark. Foto: Evjua Strandpark
Skibladner legger til kai hver søndag/ Ombordstigning på Skibladner hver søndag. Foto: Evjua Strandpark
Mats Reinsby, daglig leder Evjua Strandpark 3 Campinghygge med strandutsikt
Plassen har mange fastliggere og holder helårsåpent
Viken II restaurant med maritime minner
Lokale mattradisjoner serveres inne i byssa
I godvær kan måltider nytes utendørs «om bord»
Båthavnen er flittig i bruk
Øvre Romerike Trolling Club har hatt treff i helgen
Alt du trenger finnes i servicebygget
Moderne kjøkkenfasiliteter til disposisjon
Full aktivitet i klatreparken. Foto: Evjua Strandpark
Anna, 9 år er dypt konsentrert i klatreparken
Hønene vandrer fritt på tunet og er et populært innslag. Foto: Evjua Strandpark.
Boblebadet klar til bruk.
Stedskiltet på Skibladner kaia med utsikt til Mjøsa
Av: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 April 2019

Eldorado i Totenvika: EVJUA STRANDPARK

I Totenvika ligger et eldorado for alle friluftsglade med sans for ferskvann og frodige kulturlandskap. Redaksjonen fikk inn et tips om at vi burde avlegge stedet et besøk, for de har så mye å by på. Og det viste seg å stemme.

Evjua Strandpark ligger i Totenvika på vestsiden av Norges største innsjø Mjøsa, en drøy times kjøring nord for Oslo. Det er august og sensommer da vi ankommer, kanskje en skjult perle for mange campingentusiaster. Fra hovedveien kan en skue ned mot det store parkområdet. Grupper med Campingvogner og biler lyser opp, som hvite kontraster til det blå vannet og det grønnkledde landskapet.

Idyll

En blid fyr ønsker velkommen og presenterer seg som Mats Reinsby, daglig leder. Vi begynner vandringen mot campingområdet som ligger fredelig og idyllisk plassert ned mot vannet. – «Vi er likevel i sikker høyde med tanke på vannstanden»- understreker Mats.
–« Du kan velge mellom plasser ved stranda, nær båthavna, i aktivitetsområdet, eller ved servicebygget. Vi har faste plasser og døgnplasser for vogn og bobil, samt områder for telt.»-

Hvem er den typiske gjesten hos dere? –« Vi har mange besøkende fra omegn og Øvre Romerike. Men det kommer folk fra Oslo og Akershus, samt fra Nord-Vestlandet, Ålesund og Mørekysten. I perioder kommer det tyskere og nederlendere innom,»-forteller Mats.

Hvor lenge har familien drevet dette stedet? –« Min far Ola Reinsby, startet opp her med en liten båthavn for over 30 år siden, forteller Mats stolt. - Så jeg har «vokst opp med Evjua». Det var jo alltid badegjester her nede, så min far fikk etter hvert i stand en kiosk som solgte is, brus og snacks. I 2005 bygde han en kafe med lett servering og leide ut båtplasser»-.

Skipsfartstradisjoner

– Hva fikk dere til å satse på camping? –«Antallet gjester steg fra år til år og vi fikk stadige spørsmål om disse kunne få sette campingvognen sin her. Omsider i 2010 kom servicebygget opp. Som du ser er alle byggene her er inspirert av skipsfarten på Mjøsa»- forteller Mats mens han viser oss rundt. -Har det vært mye skipsfart på Mjøsa? –« Å ja, her har det vært mye næring og mange båteiere gjennom tidene. Her var havner, jernbane og en lang skipsfartshistorie.»- sier Mats som legger til at hans far Ola gikk i mange år med tanker om å utvikle området til noe mer enn en yndet badeplass. Den utrolig rike og spennende historien rundt skipsfart i Totenvika, var dannet ideen om skipsfart -og jernbanehistorie fra Mjøsområdet skulle prege området.

Skibladner brygge

Vi vandrer ut på bryggeområdet og på bryggekanten lyser et «Skibladner» skilt mot oss.

- Så det er her «Mjøsas hvite svane legger til? Mats smiler bredt: –« Ja, i 2016 fikk vi en henvendelse om vi kunne tenke oss å lage en brygge for å ta imot Skibladner. Noe vi selvfølgelig ikke var imot. Det ble full dekning av NKK under åpningen og verdens eldste hjuldamper kunne legge til. En suksess som har blitt en fast tradisjon hver søndag i sommersesongen. Da kan du gå ombord og bli med på en 4-5 timers reise»-.

Lokale spesialiteter

På brygga setter vi nærmest sjøbein restauranten. Viken II som er utformet som en gammel Mjøs-båt og har en spektakulær utsikt mot Helgøya, Hamar og Stange. –«Navnet er tatt etter skipet Viken som trafikkerte på Mjøsa fra 1873 og i nesten hundre år til den sank i 1970»-, forklarer Mats. –« Einar Haugland, regnskapsfører på D/S Viken bodde i mange år her i Kapteinsboligen på Evjua som når er blitt overnattingssted. Flere gjester sier de har følt at det gynger under beina når de har forlatt restauranten,»- ler han. Ikke så merkelig kanskje, for en får fort følelsen av å være ombord i en båt. Men er det godt vær kan en jo finne seg et bord «ute på dekket».

Konserter

Noen helger i sommersesongen arrangeres matkvelder og konserter. For ikke å glemme Bryggefest og Barnas Dag, som har vært en megasuksess siste årene!  En kikk på menyen bekrefter lokale mattradisjoner, basert på kortreiste lokale råvarer. - Vi er veldig heldige som har restaurant midt i matfatet! Råvarene hentes i stor grad gårdene omkring eller direkte fra gården vår. Ikke minst er vi stolte av vår egenproduserte gårds øl - en frisk American Pale Ale. Forresten så arrangerer også større selskaper her, som bryllup og jubileum, avslutter Mats stolt.  

Båthavn med alle fasiliteter

I havnen ligger båtene på rekke og rad. Full aktivitet med rydding pågår og båter skal opp på hengere, for Øvre Romerike Trolling Club har hatt treff i helgen. Klubben driver med avansert ørretfiske i Mjøsa og har fast årlig treff på Evjua.
- Det er jo en ganske stor båthavn dere har her. –« Ja, vi har mange båtgjester og flere har fast plass her. Fastboende campere får rabattert pris på båtplass. Inne i havna ligger det gjesteplasser rett ved restauranten. Det er mange som kommer sjøveien for å få seg en matbit»-, forklarer Mats og tilføyer at det er gratis å ligge med her og tilgang til strøm, vann og toaletter, samt dusj og vask i servicebygget. I det moderne servicebygget finnes alt du trenger, fra bad og vaskerom til lekerom og SPA rom med boblebad og plass til hele familien.

Full aktivitet

Vi fortsetter bort til den flotte sandstranda. Her er det virkelig rigget for badeliv. Noen meter bortenfor ligger Naturklatreparken. Utstyret er laget av naturlige materialer som navnet tilsier og glir fint inn i naturen rundt – helt plastfritt! Det er full aktivitet og Anna på 9 år er dypt konsentrert med å feste kroken riktig. Med beachvolley, bading, trampolinehopping, sandkasse og sklie for de minste går om hverandre i skjønn forening. Her er det nok å ta seg til.

Mange tilbud

- Hva kan besøkende ellers bedrive tiden med?  –« Å, det er ikke så rent lite»-, sier Mats. –«Totenvika er et paradis for de turglade. Du kan velge mellom idylliske gårdsveger, strandstien langs Mjøsa, eller toppturer til utsiktspunkter på Totenåsen. Vi leier ut båter med eller uten kaptein og det er mange fine stoppesteder og innen en times radius. Eller hva med en RIB safari? Fisketurer er også populært.»- Under sommersesongen arrangeres konserter, bryggefest og Barnas Dag – en megasuksess siste årene. Her får hele familien en gratis dag full av moro for barna. På programmet står blant annet ansiktsmaling, tegnekonkurranse, fiske, koselige husdyr, lek i klatrejungel, samt spennende skattejakt. Det bor flere dyr på gårdsområdet og hønene på tunet er også et populært innslag.

Vintercamping for skiglade

- «Dette er den perfekte plassen for vintercamping, med kort vei fra Oslo»-, utbryter Mats og tilføyer: -«Med et enormt lysløypenett her i Totenvika og på Totenåsen, er det god plass både for søndagsturister, mosjonister og konkurranseløpere. Han peker, - her går flotte skiløyper rett forbi utenfor Kapteins boligen. Skiløypa går rett fra campingplassen, og rett ut i mange turstier over de idylliske gårdsveiene i Totenvika. Isfisket er rett utenfor "døra", hvor du kan pilke abbor, ørret, lake og mange andre arter»-.  -Er det helårscamping her? –« Ja vi begynte å legge ut vinterplasser i 2017 og det er en stigende interesse for vintercamping. Vi håper at mange flere får vite om oss og ser frem til å møte mange av leserne her neste år»-, avslutter Mats. Det har vært en interessant rundtur og vi kan varmt anbefale å legge turen innom Evjua Strandpark.

Fakta om Skreia

Skreia er et tettsted i Østre Toten kommune i Oppland. Skreia var tidligere endestasjon for Skreiabanen som gikk fra Reinsvoll på Gjøvikbanen til 1987. Banen ble nedlagt i 1988.

Kjente personer fra Skreia: Inger Lise Rypdal, May Brit Andersen, maler Paul Lillo-Stenberg med flere

Handel: Flere butikker, frisører, kiosk, matbutikker, regnskapskontor, bilverksted, bensinstasjoner, rørlegger og legesenter. Kort avstand til handelssentrum Gjøvik.

Viktigste industri: Kims fabrikken, produsent snacks til hele Norge.Takstolfabrikken produserer takstoler.

Camping: Evjua Strandpark tilbyr camping; faste og døgnbaserte.  Klatrepark, badestrand, restaurant, selskapslokaler og båthavn.

Et stort utvalg av fritidsaktiviteter

 • Båtturer på Mjøsa: Daycruiser leies ut med eller uten kaptein.
 • Skibladner: «Verdens eldste hjuldamper» legger til kai hver søndag fra Evjua.
 • Beachvolley på bane: God sand med profesjonelt nett og oppmerking.
 • Fisketurer: Mjøsa har mange spennende fiskearter. Lei deg en Alufish’.
 • Galleri og hagebesøk: Reise til Totenvika Galleri og Kulturkafé. Dra videre til vakre Fredheim Cottage Garden. Egnet som sykkeltur.
 • Vinter: Stort løypenett for skiglade og eget isfiske.
 • Hammastranden og Hvervenknappen: Toppturer og fantastisk utsikt over Mjøsa.
 • På tur med Islandshest hos Isigard: Opplev Mjøs distriktet fra hesteryggen.
 • Naturklatreparken Alt i miljøvennlige naturlige materialer.
 • Padletur på Mjøsa: Lei en kano eller kajakk og legg ut på egen hånd.
 • Panengrunden: Flere flotte strekninger ved Mjøsa, gjennom skogspartier over bekker og over gårdstun. Egen sykkelvei.
 • RIB safari: Fartsfylte action turer eller safari med egen guide.
 • Gå i Peder Balkes fotspor: Opplev de beste mat -og kulturopplevelsene fra bygda han var så glad i.

Utvalgte campingplasser i nærheten

Campingportalen gir deg flotte presentasjoner av norske campingplasser. Listen under viser de vi har en presentasjon av og som er en kort (og noen ganger en litt lengre) kjøretur unna resiemålet. Det er ikke sikkert det er de nærmeste plassene til reisemålet, men dette er flotte plasser verdt ett besøk. Klikk deg inn og bli inspirert av flotte bilder og masse informasjon. God tur!

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: