Ekte campere: Fastliggere og nomader er tvillingsjeler

 • Mellom bakkar og berg ut med havet på Tyrnevik camping har 32 fastliggere funnet sitt paradis
  Mellom bakkar og berg ut med havet på Tyrnevik camping har 32 fastliggere funnet sitt paradis
 • Når du ligger fast ved selveste Elben, er en liten båt kjekk å ha.
  Når du ligger fast ved selveste Elben, er en liten båt kjekk å ha.
 • Detaljer teller hos ekte campingentusiaster.
  Detaljer teller hos ekte campingentusiaster.
 • Hytteliv i Schleswig-Holstein i vogner som aldri mer får kjenne asfalt under hjulene.
  Hytteliv i Schleswig-Holstein i vogner som aldri mer får kjenne asfalt under hjulene.
 • Trio som vet å dyrke det gode liv i havkanten, Marion og Torbjørn Nilsen og sjarmøren Brownie.
  Trio som vet å dyrke det gode liv i havkanten, Marion og Torbjørn Nilsen og sjarmøren Brownie.
 • To gode venner i solveggen, matmor Marion og Brownie.
  To gode venner i solveggen, matmor Marion og Brownie.
 • Et akterutseilt drivanker kan forvandles til maritimt innslag på land.
  Et akterutseilt drivanker kan forvandles til maritimt innslag på land.
 • Strandebarmer i en ekte halvmodell pryder hytteveggen.
  Strandebarmer i en ekte halvmodell pryder hytteveggen.
 • Kystens tilfang av rekved utfordrer fantasien hos kreative sjeler.
  Kystens tilfang av rekved utfordrer fantasien hos kreative sjeler.
 • Dugnadsgjengen laget det pent rundt det nye servicehuset.
  Dugnadsgjengen laget det pent rundt det nye servicehuset.
 • Ideelle forhold for padlerne når du slår deg ned i havkanten.
  Ideelle forhold for padlerne når du slår deg ned i havkanten.
 • Greit med en liten grillstue i tillegg til vogn og fortelt.
  Greit med en liten grillstue i tillegg til vogn og fortelt.
 • Fritidsidyll omkranset av velfriserte blomsterkasser nyfrisert plen.
  Fritidsidyll omkranset av velfriserte blomsterkasser nyfrisert plen.
Del denne siden:
Mellom bakkar og berg ut med havet på Tyrnevik camping har 32 fastliggere funnet sitt paradis
Når du ligger fast ved selveste Elben, er en liten båt kjekk å ha.
Detaljer teller hos ekte campingentusiaster.
Hytteliv i Schleswig-Holstein i vogner som aldri mer får kjenne asfalt under hjulene.
Trio som vet å dyrke det gode liv i havkanten, Marion og Torbjørn Nilsen og sjarmøren Brownie.
To gode venner i solveggen, matmor Marion og Brownie.
Et akterutseilt drivanker kan forvandles til maritimt innslag på land.
Strandebarmer i en ekte halvmodell pryder hytteveggen.
Kystens tilfang av rekved utfordrer fantasien hos kreative sjeler.
Dugnadsgjengen laget det pent rundt det nye servicehuset.
Ideelle forhold for padlerne når du slår deg ned i havkanten.
Greit med en liten grillstue i tillegg til vogn og fortelt.
Fritidsidyll omkranset av velfriserte blomsterkasser nyfrisert plen.
Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2019

Ekte campere: Fastliggere og nomader er tvillingsjeler

Kan fastliggere regnes som ekte campere? Har nomader og folk i vogner uten hjul noe felles? Vi søkte etter svar hos trioen som har kastet anker på Tyrnevik camping etter aldri så mange ferieturer i bobil Europa på langs.

Du skal like kuling i kastene og våte byger fra vest når du velger å legge ned både penger og fritid på å ruste opp en brukt campingvogn i Tyrnevik på Tofterøy.  –«Jeg ble lei av å kjøre siden det var bare jeg som kjørte bobilen»-, forteller Marion Nilsen. Hun og mannen Torbjørn og den firbeinte sjarmøren Brownie, nyter tilværelsen i en vogn på 7,20 meter og et spikertelt på 12 kvm. Pluss terrasse som er sikret med en solid trosse tredd gjennom stolper av rustfritt stål. –«Torbjørn har laget rekkverket. Og dette»-, forklarer Marion og peker på en lang tømmerstokk, drivved kreativt dekorert med både blomster og håndsmidde små anker.

En av veggene på tilbygget deres er dekorert med en halvmodell av en Strandebarmer, en linjelekker vestnorsk robåt. Fastliggerne har både stokkanker og drivanker på plass i minihagen. Vi er i Kyst-Norge. Sånn til hverdags har trioen gateadresse i oljeindustribygda Ågotnes beskjedne 30 kilometer lenger nord på Sotra.

Skal rulle på veien

Men er fastliggere å regne som ekte campingfolk? Tyske Arist Dethleffs satte hjul på ei hytte fordi det var greit å ha litt komfort med på ferieveien, og han ville at alle skulle med når familien dro på tur. Campingvogner fikk altså ikke to eller fire hjul for at de skulle stå i ro. Campingvogner er født til frihet, enten de nå er født Dethleffs, Hobby eller Kabe. Redaktøren av dette utmerkede medlemsblad ga undertegnede, en nomade blant campere, i oppdrag å leite etter fastliggerens sjel, finne mer ut om hvorfor noen erstatter hjulene med europaller, pakker den tysk- eller svenskproduserte herligheten inn i gjennomisolerte spikertelt med verandaer store nok til en hel leikarring. Grendene med fastboltede campingvogner er blitt utskjelt som skampletter i naturen, men én ting er sikkert, herr Dethleffs grunnla en kontinental folkebevegelse som lever ut drømmer og ambisjoner i hytter med og uten hjul.

Forbausende funn

Vi dro i vesterveg til raden av øyer som er norskekystens siste stopp før Shetland. Samtidig begynte vi bla bakover i vår egen rotete minnekiste. Funnene uroet og forbauset da det viste seg at vagabonden rett ofte dro tilbake til steder og regioner han hadde besøkt før. Vi visste presist hva som ventet hos Beate i Brandenburg. Vi ble en periodisk fastligger. Vi kunne bruke de samme sykkelkartene enda en gang og visste at utenfor småbyens Lidl var det greit å parkere. Vi knekket koden for å kjøpe billetter til lokaltog og buss. Vi følte tilhørighet.

Når vi opp gjennom tiårene har skannet gjennom ADAC-bibelen og andre guider etter campingplasser nedover i Europa, har vi mang en skygget unna plasser der ADAC-folkene sier at stedet er dominert av blomsterkaser, mer eller mindre vellykkede påbygg og overgrodde fortelt. Og så kommer sannheten for en dag, fastliggere og nomader er i realiteten tvillingsjeler.

Solen går sin gang

Når du står i kø på en tysk motorvei og solen er det eneste som flytter seg, da er det liten trøst i at Tyskland slipper du i det minste bompenger hver femte mil. Tankene går tilbake til våre tyske naboer en sommer i Elbtalaue. Familien har både kano og lettbåt i beredskap til turer på Elben. I redskapsboden står familiens bensindrevne gressklipper klar til å raspe over 12 kvadratmeter. Vi skjønner at viktigst er å la hode og hender få gjøre noe annet enn det man steller med hjemme. Fastliggeren utveksler kameratslige replikker med han som tapper øl i plassens restaurant. Gjesten er hjemme også på bortebane. Fastliggeren i Hardanger eller i Telemark ser de samme fjellene, fjordene og vet når Kiwibutikken stenger. Det er noe beroligende, trygt og betagende vakkert over det kjente. Det er nok av nedslående nyheter å forholde seg til, og alle dine sosiale medier kan snappes opp via superkjappe mobilnett.

Stammens ritualer

Omflakkende individer av campingstammen har sine må-gjennom-ritualer ved ankomst. Vogn eller bil justeres til vater i alle retninger, markisen sveives ut, sideveggene skal monteres og helst så sømløst at ingen truer med hjemreise neste dag. Parabolantennen skal løfte sitt vidsyn mot satellittene, og først da kan også nomaden hente fram ankerdrammen, løsne sikringen på kjøleskapet og begynne matlagingen. Fastliggeren kommer alltid til duk og dekket utebord inne i spikerteltet. Han slår på tv-nyhetene, sjekker båten, myser mot været og vurderer en fisketur og sjekker ferske værvarsel på telefonen. Uteboden på fastliggerplassen inneholder flytevester og fiskestenger og nødvendig hageredskap. Sånn er det å komme til en vogn som alltid er i vater og et fellesskap som hilser med blafrende vimpler og hyggelige ord.

Sosialt samvær

-«Tofterøysykja»-, sier Marion og snuser inn Nordsjøbrisen, en lettsaltet vind med avslappende bivirkninger. Hun forteller om dugnad med rydding, planting, båthavn og nytt sanitæranlegg med dusj og toaletter. Utvidet sosialt samvær foregår i den nyrestaurerte sjøboden med egen bardisk. Her kan gjestene fra de 32 vognene treffes etter dugnaden og supplere den gode naboprat med fotball på tv. Flere av fastliggerne har holdt til her i over 30 år så Tofterøysykja er åpenbart til å leve med. Stian Johannes Trellevik som eier plassen synes det er helt ok at gjestene hans bygger det gode fellesskap gjennom dugnader. –«Jeg og Anita har ansvaret for blomstene»-, supplerer Marion som også er fornøyd med regelen om nattero etter kl. 23.00.

Ut mot havet

Torbjørn og Marion har sju sesonger bak seg på en campingplass der det er raust med armslag og grønt mellom vogner og verandaer som vagler seg rundt på knausene. Båten til heltidspensjonistene dupper i fortøyningene knappe hundre meter unna, og det blomstrer vestnorsk sommer i alle potter og kasser. –«Da vi overtok vognen så den ikke ut. Vi sanerte alt det gamle rundt vognen, vasket vegger og tak, bygget nytt påbygg og etterpå spurte naboen om vi hadde kjøpt ny vogn»-, forteller den erfarne europafareren som nå storkoser seg mellom urnorske bakkar og berg ut med havet.

Ankerfeste

Og nå har også nomaden bak disse linjer ankret opp etter mer enn 35 år på kryss og tvers av Europa, over og gjennom Alpene og langsetter Pyreneene, foran og bak jernteppet. Vi har tatt den legendariske englandsbåten fra Bergen til Newcastle, og trakket gjennom engelsk hundelort i gigantiske engelske kolonier av husvogner. Det er en tid for alt.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: