• De tidligere nordsjøarbeiderne Frank Opheim og Tore Johannessen har hatt suksess i caravanbransjen
  De tidligere nordsjøarbeiderne Frank Opheim og Tore Johannessen har hatt suksess i caravanbransjen
 • Frank Opheim (t.v.) camper i vogn og nybakt pappa Tore Johannessen vurderer bobil til neste år
  Frank Opheim (t.v.) camper i vogn og nybakt pappa Tore Johannessen vurderer bobil til neste år
 • Kundene finner fram til Flo fritid A/S lengst sør på Karmøy
  Kundene finner fram til Flo fritid A/S lengst sør på Karmøy
 • Tore Johannessen pakker ut 2017-modellen av en romslig dobbelakslet Hobby
  Tore Johannessen pakker ut 2017-modellen av en romslig dobbelakslet Hobby
 • Bybobiler er spådd til å bli en stor hit, men Tore Johannessen har ikke merket det helt store kjøret.
  Bybobiler er spådd til å bli en stor hit, men Tore Johannessen har ikke merket det helt store kjøret.
 • Gründerne i Skudeneshavn er herrer i eget hus, men kan neppe prate lange stunder i den grønne salong.
  Gründerne i Skudeneshavn er herrer i eget hus, men kan neppe prate lange stunder i den grønne salong.
Del denne siden:
Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 5, oktober 2016

Droppet Nordsjøen og satser på camping

Det begynte med at Frank Opheim skulle kjøpe campingvogn til seg selv. Han kjøpte like godt fire i samme rennet, og dermed var grunnlaget lagt for det som i dag heter Flo fritid A/S i Skudeneshavn.

Det som startet midtsommers i 2012 har vokst til en gründerbedrift som står på et solid økonomisk fundament. Frank Opheim (38) og Tore Johannessen (37) har begge bakgrunn fra oljeindustrien i Nordsjøen der de jobbet som elektrikere. Friperiodene i land brukte de til å bygge opp sin egen bedrift. Flaks eller suverent god timing, faktum uansett er at oljeindustrien i videste forstand er hardt rammet av nedskjæringer og nedturen med oppsigelser i bransjen treffer også Karmøy-distriktet. Disse karene satset på omstilling lenge før det ble politisk korrekt - og nødvendig å snakke om det. - Pengene vi tjente de første årene ble brukt til å bygge bedriften stein for stein, og vi startet ikke med fine biler og dyre kontor-, sier gründerne som nå bevilger seg lønn. De brukte den lokale banken i starten, men nå har de sikret seg litt romsligere kredittopplegg.

Herrer i eget hus

I dag er de attpåtil herrer i eget hus. Det er godt jobbet av karene som åpnet butikk på en gruset plass nesten så langt sør på Karmøy det er mulig å komme. De kan heller ikke reklamere med selgende slagord som "sentral beliggenhet", men kundene finner fram. I 2015 fant så mange fram til sørenden av Karmøy at omsetningen nådde opp i 17,5 millioner kroner og resultat før skatt ble 830.000 kroner. Sunnhordland og Haugalandet/Nord-Rogaland utgjør likevel det største markedet mens det som de tar inn brukt selges over hele landet, det er i alle fall deres erfaring så langt. - Denne bransjen er nasjonal takket være internett-, sier Frank og han har dekning for påstanden. Firmanavnet Flo fritid pirrer nysgjerrigheten hos fotballkyndige vestlendinger, og særlig de som har adresse Nordfjord.  - Vi solgte en vogn til en Nordfjord-kvinne som syntes det var så artig å kjøre med Flo-navnet på vognen, forteller Frank.

Navnemysteriet

Bobil og Caravan Magasinets medarbeider (vestlending) måtte også spørre om Flo-navnet, men det er ingen bånd mellom den vidgjetne fotballslekten og caravanforhandleren. Flo er forbokstavene i navnene til de aller, aller første gründerne som nå er delvis ute av firmaet. Men F'en tilhører Frank. Firmaet har valgt å konsentrere seg om Hobby og Fendt av vogner og Challenger av bobiler. I løpet av 2016 regner de med å passere 80 solgte enheter med hovedtyngden på vogner. – Challlenger har vært litt ute av bildet i vårt distrikt en periode, men dette vil rette seg nå, mener Tore.

Mest stort

Vi besøker bedriften når sommersesongen er på hell. Utomhus står et godt utvalg av store vogner 2016-modell og noen i 2017-utgave. Svak norsk krone og tilsvarende dyr Euro har naturlig nok presset opp prisene på nye vogner, men de som skal selge brukt vil sannsynligvis oppleve at prisene på brukt følger litt etter, trøster gründerne.

- Hvor godt traff dere med innkjøp av vogner og det som ble solgt i den travleste tiden?

- Vi selger mest store vogner, men erfarte at vi nok tok inn for få små vogner-, sier Frank.

Forberedte kunder

Godt voksne som kjøper vogner bruker en pen slump penger på kvalitet og ekstrautstyr, og alt skal være fiks ferdig montert når vognen hentes. Barnefamilier har mer fokus på pris og brukevennlighet, sier de to gründerne. De har også notert økt salg av fortelt det siste året. - Vi merker at kundene har brukt nettet og gjort en grundig research før de kommer til butikken, og vi bestreber oss på å ha et utvalg som omfatter noe alle kan ha råd til. Vi tror også det er en fordel for oss å ikke tilby 10 ulike merker, og det er viktig at potensielle kjøpere får ta på varene. Dette er ikke produkter du selger fra en katalog-, sier Frank.

Prioriterer ferien

De to tidligere Nordsjø-arbeiderne driver en butikk som selger svært dyre saker i en region som er hardt rammet av nedgangstidene i oljeindustrien og all usikkerhet ringvirkningene skaper. De endrede tidene har ikke påvirket salget hos Flo fritid, og bedriftseierne har følgende forklaring:  - Folk prioriterer tydeligvis ferien, og mye tyder jo på at ferievanene endrer seg med mer ferie i eget land der man kjenner seg trygg. Og å feriere og eie en campingvogn, er egentlig billig. Vogner krever lite tilsyn utover regelmessig service-, sier selgerne.

De to har derimot ikke innrettet seg med hyller fulle av alskens remedier som skal gjøre det frie campingliv enda mer bekvemt og kjekt. Det som er å regne som det aller nødvendigste av deler og utstyr får plass i en reol på ene veggen på det doble "sjefskontoret", og hvis det røyner, på hjelper bransjekolleger hverandre i dette distriktet.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: