• Selv uten hjertestarter er det mye vi som campingturister kan gjøre for å redde familie og venner, sier sykepleier Magne Tronstad som her demonstrerer teknikker på en dukke. Start HLR med 30 brystkompresjoner fulgt
av to innblåsninger. Brystkompresjonene
bør være 5-6 cm dype med en takt på 100 i minuttet forteller Magne Illustrasjonsfoto: Ole Johnny Mortensen og Bjarne Eikefjord.
  Selv uten hjertestarter er det mye vi som campingturister kan gjøre for å redde familie og venner, sier sykepleier Magne Tronstad som her demonstrerer teknikker på en dukke. Start HLR med 30 brystkompresjoner fulgt
av to innblåsninger. Brystkompresjonene
bør være 5-6 cm dype med en takt på 100 i minuttet forteller Magne Illustrasjonsfoto: Ole Johnny Mortensen og Bjarne Eikefjord.
 • På feriereiser med campingvogn eller bobil utsettes mange av oss for ekstra belastninger, og det kan gi problemer med hjerte eller lunger.
  På feriereiser med campingvogn eller bobil utsettes mange av oss for ekstra belastninger, og det kan gi problemer med hjerte eller lunger.
 • Hjertestartere har vist seg å være et livsviktig hjelpemiddel for å redde liv når uhellet er ute, her demonstreres hvordan utstyret kobles og brukes.
  Hjertestartere har vist seg å være et livsviktig hjelpemiddel for å redde liv når uhellet er ute, her demonstreres hvordan utstyret kobles og brukes.
Del denne siden:
Tekst: Ole Johnny Martinsen
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2016

Dramatisk da en campinggjest fikk hjertestans: Magne reddet liv med HLR

Magne Tronstad, som til daglig jobber som sykepleier i akuttmottaket ved Sykehuset Innlandet Elverum, kom til en campingplass i Sverige i 2011 og ble møtt med rop om at en person hadde falt om. Det ble en dramatisk redningsaksjon.

Det ble en dramatisk sommerdag i 2011 på en campingplass i Sverige for både gjestene og Magne Tronstad fra Elverum i Hedmark. Tronstad har vært caravanist i 14 år og reist både etter veien med campingvogn, og de siste årene på fastplass på campingplass. Magne er utdannet sykepleier og er ansatt ved Sykehuset Innlandet HF i Elverum.  Han innehar naturlig nok gode førstehjelpskunnskaper og vet hva enn skal gjøre når en person får hjertestans. På campingplassen ble Tronstad møtt av folk som ropte at en person som hadde falt om.

Magne Tronstad tenkte automatisk på hjertestans, og løp umiddelbart løp bort og sjekket campinggjesten. Etter å ha sjekket om vedkommende pustet, noe campinggjesten ikke gjorde så igangsatte han varsling av ambulanse og startet hjerte-, lungeredning, HLR. Både puls og pust ble sjekket, men vedkommende pustet ikke og nødetatene ble varslet samtidig som Magne startet med hjerte- lungeredning, HLR. Med sine gode førstehjelpskunnskaper reddet Magne Tronstad livet til en campinggjest den dagen.

Hjertestarter

Tilbakemeldingen fra SOS Alarm, nødsentralen i Sverige, var at de hadde 2 stk ambulanser som var ca 8 mil unna campingplassen. - Dette går galt da jeg ikke orker å drive på med HLR så lenge til ambulansen ankommer tenkte Magne. Men brannvesenet ble redningen, de var nærmere og hadde hjertestarter. SOS Alarm varslet dem om hendelsen. Tronstad ble helt alene om å starte med HLR, ingen andre tilbød å hjelpe til. Etter 10-12 minutter ankommer brannvesenet og kobler på hjertestarteren.  Det tok 3-4 støt fra hjertestarteren før campinggjesten fikk tilbake normal hjerterytme og vedkommende begynte å våkne. Etter hvert kom også ambulansene til campingplassen og kunne ta med seg pasienten til sykehuset. Ett liv ble reddet den dagen.

Hva kan gjøres ?

Hvorfor var det ingen andre som startet med HLR?

- Nei, folk ble lammet av det som skjedde og klarte ikke å tenke klart forteller Magne. Han mener også at for lite eller ingen førstehjelpskunnskap og lite trening på hjerte- lungeredning (HLR) er medvirkende til at de andre gjestene ikke hjalp til.

- Det er fysisk hardt å drive med hjerte- lungeredning særlig når enn er alene å drive med det, sier Tronstad, og legger til at det er først etter hendelsen at enn kjenner hvor hardt dette er. Og minuttene hvor man driver på med HLR føles som timer. Det første han gjorde etter at ambulansen hadde reist til sykehus med pasienten var å få seg en real dusj.

Hva er ditt råd til campingfolket etter denne hendelsen?

- Jeg stiller meg spørsmålet om jeg får den hjelpen jeg trenger når uhellet er ute? Tronstad oppfordrer alle caravanister til å melde seg på førstehjelpskurs og kunne hjerte- og lungeredning til fingerspissene. - Dette er svært viktig for oss alle, sier Magne.

- Den gode hjelpa er den som er nærmest, altså deg som campinggjest, og du kan redde din familie og venner med å ta et førstehjelpskurs framholder Tronstad.

- Denne hendelsen endte jo lykkelig, men hadde ikke jeg vært der da hjertestansen skjedde ville det trolig ha endt annerledes, sier han.

- Til campingplasseiere vil jeg si det er svært nyttig om de skaffer seg en hjertestarter på campingplassen samtidig som de kurses i bruken av den, avslutter Magne.

Campinggjesten som fikk hjertestans i Sverige sommeren 2011 er anonymisert etter ønske fra familien.

Ved mistanke om hjertestans:

 • Sjekk om pasienten reagerer på tilrop og forsiktig risting.
 • Hvis pasienten ikke reagerer: Rop på hjelp!
 • Snu pasienten på ryggen og åpne luftveiene (bøy hodet bakover, og løft haka fram). Sjekk om pasienten puster normalt (se, lytt og føl etter normal pust i inntil 10 sekunder). Legg pasienten i sideleie bare hvis pusten fortsatt er normal etter ett minutt. Fortsett nøye observasjon av pusten.
 • Hvis pasienten ikke puster normalt eller slutter å puste normalt: Ring 113 og skaff hjelp. Hvis mulig, få noen andre til å ringe 113 og å hente en hjertestarter (hvis tilgjengelig).
 • Start HLR med 30 brystkompresjoner fulgt av to innblåsninger (30:2). Brystkompresjonene bør være 5-6 cm dype med en takt på 100 i minuttet. Hver innblåsning skal ta ca. ett sekund og avsluttes straks brystkassen hever seg.
 • Fortsett til hjelpen kommer. Er man flere til stede så bytt sånn ca etter hvert tredje minutt på å gi brystkompresjoner da dette er fysisk krevende, og at kompresjonene kan bli for dårlige når man blir sliten.

Kilde: Norsk Resuscitasjonsråd, nrr.org, Norske Retningslinjer 2010

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: