Digitaliseringen kommer: TRUMA lanserer iNet for campere

 • Digitaliseringen har kommet til campingvogner og bobiler for å gjøre campingtilværelsen både enklere, morsommere og enda mer komfortabel, mener Truma, markedsleder for varme- og klimasystemer i Europa.
  Digitaliseringen har kommet til campingvogner og bobiler for å gjøre campingtilværelsen både enklere, morsommere og enda mer komfortabel, mener Truma, markedsleder for varme- og klimasystemer i Europa.
 • Via smarttelefoner eller nettbrett vil det være mulig å styre og/eller kontrollere det meste av funksjoner i en campingvogn eller bobil
  Via smarttelefoner eller nettbrett vil det være mulig å styre og/eller kontrollere det meste av funksjoner i en campingvogn eller bobil
 • Her i Trumas utviklingssenter i Putzbrunn utenfor München jobber et stort antall kreative mennesker med å utvikle enda bedre tilbud til brukere av campingvogner og bobiler.
  Her i Trumas utviklingssenter i Putzbrunn utenfor München jobber et stort antall kreative mennesker med å utvikle enda bedre tilbud til brukere av campingvogner og bobiler.
Del denne siden:
Digitaliseringen har kommet til campingvogner og bobiler for å gjøre campingtilværelsen både enklere, morsommere og enda mer komfortabel, mener Truma, markedsleder for varme- og klimasystemer i Europa.
Via smarttelefoner eller nettbrett vil det være mulig å styre og/eller kontrollere det meste av funksjoner i en campingvogn eller bobil
Her i Trumas utviklingssenter i Putzbrunn utenfor München jobber et stort antall kreative mennesker med å utvikle enda bedre tilbud til brukere av campingvogner og bobiler.
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord og Truma
Bobil og Caravan magasinet, nr 4, september 2015

Digitaliseringen kommer: TRUMA lanserer iNet for campere

På Caravan-messen i Düsseldorf lanserte TRUMA fremtidens nettverksløsning for brukere av campingvogner og bobiler. Systemet representerer et kvantesprang i teknologiutvikling for digital fjernstyring av klima, oppvarming og elektrisk utstyr, hevdet TRUMA da BoCM fikk presentert nyheten under et eksklusivt besøk på TRUMA- fabrikkene i Putzbrunn utenfor München i sommer.

Truma, som har hentet sitt navn fra USAs tidligere president Harry Trumann, ble stiftet av Phillip Kreis i 1949. De første produktene var gassbaserte lamper som skulle lyse opp en by hvor elektrisiteten var ustabil og til dels manglende etter alle krigsskadene. Ikke lenge etter begynte leveransene av luftbårne varmeelementer til arbeidsbrakker, og disse ble overtatt av campingvognbransjen som for alvor skjøt fart i Tyskland på 1950- og 60 tallet.

I dag har Truma rundt 90% av markedet for varmesystemer i bobiler, campingvogner, villavogner, større fritidskjøretøyer og fritidsbåter. De har to tredjedeler av markedet for manøvreringssystemer for campingvogner, og tredeparten av markedet for air condition systemer, hovedsakelig innenfor fritidskjøretøyer.

De rundt 1000 ansatte genererer € 160 mill. i året. Med introduksjonen av iNet tar Truma steget inn i digitaliseringens tidsalder for campingbransjen.

Ny æra

Fjernstyring av elektrisk utstyr i campingvogner og bobiler har vært tilgjengelig noen år. «Å ringe hytta varm» fra mobiltelefoner er for lengst et innarbeidet slagord. Det nye med Truma iNet er at det kobler sammen en rekke komponenter i et nettverk, som også er åpent for både nye tjenester og flere applikasjoner etter hvert som utviklingen går framover. Samtidig vil det være mulig å «ta med seg» utstyr som allerede er levert og installert uten å måtte foreta kostbare utskiftninger. iNet systemet blir et tekno- logigrensesnitt mot en rekke funksjoner og apparater og vil, ifølge Truma, gjøre camping både morsommere, enklere og mer komfortabel.

Og det hele styres fra en boks på størrelse med en litt stor såpeeske.

Nytt kontrollpanel

Det nye kontrollpanelet, Truma CP er en viktig del av nettverkssystemet iNet, som indikerer klare lånerøtter til iPhone og iPad. Kontrollpanelet kan både styre de enkelte enhetene på «gamlemåten», eller det kan inngå som fjernstyringsenhet i iNet. Dette er viktig for å ivareta sikkerheten, spesielt for gassdrevne enheter som kombivarmeren (luft og vann) som er i ferd med å bli standardutstyr i bobiler og etter hvert også i campingvogner. Det nye er at kontrollpanelet kan holde konstant temperatur inne i vogna eller bobilen, og denne kan innstilles og endres digitalt for eksempel fra en mobiltelefon eller nettbrett.

Omfattende tester i kuldekammer viste at temperaturen ble holdt innenfor en snever ramme selv med til dels betydelige temperatursvingninger utenfor.

Profesjonell installasjon

Det nye utstyret krever profesjonell installasjon foretatt av fagfolk. Kjernen er hovedtemperatursensorens plassering, slik at den ikke blir påvirket av solskinn eller andre kulde/varmekilder. Og at det er plassert slik at sensoren gir et riktig bilde av innetemperaturen som grunnlag for å «skru opp eller ned» varmekildene. Når alt er på plass, kan brukeren kalibrere og sette det automatiske klimakontroll- systemet til hvilken som helst setting de måtte ønske. Og deretter styre det hele via en app fra mobiltelefon eller nettbrett nærmest hvor som helst i verden så lenge det finnes et nettverk å koble seg på.

Internasjonalisering

Det nye kontrollpanelet er satt opp for internasjonal bruk. Temperaturen kan bli satt både i celsius og i fahrenheit, og timerne kan gå på 12 (USA, Storbritannia) eller 24 Europa, Afrika) timers intervaller. Vanntemperaturene oppgis nå i Eco og Hot fremfor å bruke tidligere tall som tilsvarende 40 og 60 grader. Det er også mulig og forholdsvis enkelt å skifte ut eldre kontrollpaneler med de nye plusspanelene i vogner og bobiler, slik at disse også kan få de nye systemene. Fra månedsskiftet august-september vil alle Truma CP Plus kontrollpaneler som leveres være iNet klare og inneholde det nye klimakontrollsystemet.

Kontrollerer «alt»

iNet kan, i kombinasjon med app på smarttelefon og nettbrett, i praksis kontrollere det meste som er verdt å vite om campingvogna eller bobilen. Vi kan nevne vann- og lufttemperatur, spenning og ladestatus på batterier, og mulige feil som måtte oppstå vil bli varslet. Alarmen vil gå hvis spenning eller temperatur synker under bestemte grenseverdier. Slik får brukerne omfattende informasjon om det meste som er verdt å vite om en campingvogn eller bobil som kanskje står parkert langt unna allfarvei. Og langt på vei kan endringer gjøres via samme fjernstyringskapasitet som ligger i iNet systemet.

Priser

Vanligvis kostser utstyr av denne typen gjerne skjorta og litt til, men der kom en stor overaskelse. Å skifte ut selve kontrollpanelet med den nye utgaven, vil koste €279. Komplett med Truma iNet boksen, blir systemet solgt for €499. Truma appen med den nye fjernkontrollkapasiteten og statusrapport, vil være tilgjengelig for fri nedlasting fra Google Play og Apple App Store til smarttelefoner og nettbrett allerede fra juli 2015. Og omtrent samtidig vil iNet fra Truma være tilgjengelig for en rekke av leverandørene av bobiler campingvogner som bruker Truma varme- og klimasystemer.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: