Caravanmessen 2019 med fokus: Barnefamilier og camping

 • Full aktivitet på standen til NBCC under Caravanmessen 2019
  Full aktivitet på standen til NBCC under Caravanmessen 2019
 • Bjørn Slettebø viser frem den innvendige termoduken
  Bjørn Slettebø viser frem den innvendige termoduken
 • Nyhet Første oppblåsbare vinterfortelt på markedet
  Nyhet Første oppblåsbare vinterfortelt på markedet
 • GoCamp taktelt lett å transportere
  GoCamp taktelt lett å transportere
 • Bo og Tim synes camping er mer gøy enn hytta
  Bo og Tim synes camping er mer gøy enn hytta
 • Mexican Sunset T@B fra Knaus Tabbert - velg din personlige stil
  Mexican Sunset T@B fra Knaus Tabbert - velg din personlige stil
 • Elegant kjøkken i Astella fra Adria
  Elegant kjøkken i Astella fra Adria
 • Luksusvognen Astella fra Adria har store dører
  Luksusvognen Astella fra Adria har store dører
 • Flott design og top komfort i Astella fra Adria
  Flott design og top komfort i Astella fra Adria
 • Dag Svinndal demonstrerer den nye senkesengen fra Dethleffs
  Dag Svinndal demonstrerer den nye senkesengen fra Dethleffs
 • Storfamilien Øiestad fra Halden trenger mange soveplasser
  Storfamilien Øiestad fra Halden trenger mange soveplasser
 • Familien Dahgren Seigestad vil forsøke camping
  Familien Dahgren Seigestad vil forsøke camping
Del denne siden:
Full aktivitet på standen til NBCC under Caravanmessen 2019
Bjørn Slettebø viser frem den innvendige termoduken
Nyhet Første oppblåsbare vinterfortelt på markedet
GoCamp taktelt lett å transportere
Bo og Tim synes camping er mer gøy enn hytta
Mexican Sunset T@B fra Knaus Tabbert - velg din personlige stil
Elegant kjøkken i Astella fra Adria
Luksusvognen Astella fra Adria har store dører
Flott design og top komfort i Astella fra Adria
Dag Svinndal demonstrerer den nye senkesengen fra Dethleffs
Storfamilien Øiestad fra Halden trenger mange soveplasser
Familien Dahgren Seigestad vil forsøke camping
Tekst og foto: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2019

Caravanmessen 2019 med fokus: Barnefamilier og camping

12. - 15. september gikk Caravanmessen av stabelen for 24. år på rad. Norges største messe for alle caravanbrukere og fritidsentusiaster. Forhandlere og importører av alt fra campingvogner, bobiler, telt og tilbygg til fritidsutstyr var samlet fra hele Norge og fra flere europeiske land. Og mange barnefamilier som fristes av campinglivet.

På standen til Norsk Bobil & Caravan Club var det som vanlig full aktivitet med mange besøkende og det ble mange nye medlemmer under messedagene. Som vanlig var det mye nytt å se og besøkende i alle aldre, men vi har forsøkt i finne ut hva barnefamiliene er opptatt av. For det i barnefamiliene finner vi fremtidens campere.

Varm og snøfri sone

Blant årets nyheter fant vi det første oppblåsbare vinterforteltet på markedet. Bjørn Slettebø fra Bergen Caravan AS demonstrerte nyheten fra produsenten Kampa. Hva er fordelene med et sånt telt? -«Det er veldig raskt å sette opp og håndpumpe følger med», forteller Bjørn. –«Teltet tåler fint 20 minusgrader og kan varmes opp ved å sette inn strøm og vifte. Så nå er det slutt på å dra våte sko og klær rett inn i vognen,»- smiler han: –«Du kan ta av deg alt her og ikke minst plassere skiutstyr, sykler og annet så det får tørke og du slipper at alt blir stivfrossent over natten»-. Hva er forskjellen på dette teltet og et vanlig fortelt? Bjørn forklarer at taket er skrådd så snøen lett sklir av og ikke legger seg tungt oppå. Duken er mye kraftigere duk og har et ekstra lag med innvendig termotak. Vinterteltet skades ikke av å bli pakket selv om det er litt vått.  –«Ekstra stangsett medfølger også,»- tilføyer Bjørn. Importør av Kampa i Norge er Max Fritid og fås via en rekke forhandlere i Norge. 

Retrovogn

Fuglekvitter strømmer ut fra høyttalerne – her skal en føle seg tett på naturen og friluftslivet. Et blikkfang er retrovognen T@B fra Knaus Tabbert, som viser frem designmodellen «Mexican Sunset». Denne appellerer nok til ungdommelige kjøpegrupper og de som vil skille seg litt ut. Vognen inneholder toalett og kan være et godt valg for den som vil slippe å ligge i telt eller for jegere på post under jaktsesongen. Det er også mulig å velge sitt eget dekor for den som ønsker det.

Camping på biltaket

Fantasien kjenner ingen grenser. En nyhet i Norge som har vært stort i USA i mange år og begynner å bli en trend i Europa er Gocamp Roof Top Tent 1.0. –«Nå kan du bygge ut ditt kjøretøy med et ekstra soverom,»- forteller Leif Barnardo fra Kama Fritid. Han demonstrerer hvordan overnatting forberedes med noen enkle håndgrep ved å åpne teltboksen og løfte opp taket med hjelp av hydrauliske kolber. Det er døråpninger på begge sider og ventilasjon på gavlene. Takteltet passer alle bilmodeller og leveres i komplett sett til den nette pris av 16.150, -. Pakken inneholder monteringsbeslag, madrass, teleskopstige (maks lengde 2 m) og takfeste. Takrekkverk medfølger ikke. Totalvekt er 67 kg. Hvor mange kilo tåler denne? –«Opp til 200 kg. Det vil si to voksne personer»-, svarer Leif.  Er det plass til det da? Jovisst, bekrefter han kom opp og se selv. En kikk innvendig gir inntrykk av at det kan være riktig så hyggelig og intimt for to personer der. Dette er jo en fin ekstra overnattingsplass for gjester og barna vil elske det. Det kommer også flere modeller etterhvert.

For få sengeplasser

For de som savner flere sengeplasser i bobilen, har Dethleffs senkesenger som nyhet av året. Forhandler Ferda Mysen har utstilt to Dethleffs c'go campingvogner. Dag Svinndal viser frem nye planløsninger med senkesenger, med opptil syv soveplasser og kompakte mål. Modellen er attraktiv fordi den har en barneavdeling med køyesenger og en egen sittegruppe som kan bygges om til en ekstra soveplass ved behov. Underkøyen kan vippes opp og brukes som oppbevaringsplass under kjøring. Romslige klesskap gir god oppbevaringsplass.

Luksuriøse opplevelser

Blant nyhetene på luksusfronten finner vi den nye modellserien Astella fra Adria. Den utstilte luksusvognen vakte stor oppmerksomhet blant publikum. Med sine doble panoramadører og romslighet er den mer som en «villavogn». Her kan du gå rett inn i soverommet og rundt dobbeltsengen fra begge sider. Bad og toalett er adskilt med god plass. Et lyst og romslig i kjøkken som er tatt ut av en moderne leilighet. Avslapningsområdet har en romslig og komfortabel sofagruppe som kan gjøres om til soveplass for to personer, så det blir totalt fire sengeplasser i vognen. En virkelig følelse av luksus og eleganse i botique stil. Vognen kan være en ekstra gjestehytte, ditt andre hjem eller den perfekte feriebolig ved sjøen eller på fjellet for par. Her får du naturopplevelsen tett på. 

Feriebolig for små

Vi møtte mange unge familier på messen. Hva vektlegger de når de skal anskaffe ferieboligen? Familien Dahlgren Seigestad fra Fetsund er på jakt etter ny bobil. –«Vi kjøpte ny bobil i fjor, men den ble for liten for oss,»- forklarer pappa Stig: -«Det er så lett å komme seg rundt og se nye steder og vi fikk smaken på dette livet i fjor sommer.»- Hva vektlegger dere når dere nå skal bytte modell? –«Det er viktig med god oppbevaringsplass, at det er nok sengeplasser og kunne dele av soner når barna skal sove,»- forteller mamma Vanessa.

-«Bo på fire år vil ikke bytte bort den «gamle bilen»-, tilføyer mamma og ser smilende ned på poden. Bo og lillebror Tim på to år løper imot oss. Hva synes dere er gøy med bobil da? –«Det er mest gøy å leke med mange barn,»- roper Bo og begynner å hoppe og showe for fotografen sammen med lillebror. Vanessa forteller at de vokste opp med hytte og camping på Skeikampen, men hytta blir for kjedelig for barna. På campingplassene møter de mange andre barn og trives mye bedre under feriene.  Har dere funnet en favorittbil? –«Ja, det blir nok en Frankia 850’. Vi ser etter en helintegrert bobil på 8-9 meter. Den vi har i dag er 7,5 meter,»- avslutter Stig.

Et godt ferieliv

Familien Engstrøm fra Akershus med lille Kasper på seks måneder er på utkikk etter sin første campingvogn. Den skal romme familien og deres to hunder.  –«Vi har teltet mye, men det er ikke mulig å få med alt i teltet når vi har fått barn,»- forklarer Maren. Hvorfor akkurat en campingvogn? –«Økonomi er viktig og ikke minst det å være fri til å reise hvor vi vil. For oss er det viktig at vognen har dusj og toalett, er liten kompakt og praktisk. Det må også være plass til våre to hunder. Det helt avgjørende for valget er at jeg får følelsen av at her vil jeg være i tre ferieuker uten problemer»-, avslutter hun og smiler.

Første campingvogn

En stor gjeng myldrer i og rundt en campingvogn, ivrig opptatt av å diskutere detaljer og plass. Vi møter storfamilien Øiestad fra Halden som teller syv medlemmer. De er på jakt etter sin første campingvogn med mormor på slep som også ser på en ny campingvogn. Hvorfor vil dere forsøke campinglivet? –«Vi har vært på så mange sydenferier. I fjor dro vi for første gang på en campingplass med veldig enkel standard og vi synes det var mye hyggeligere enn sydenferiene. Så nå vil vi prøve noe nytt og vi trenger jo mange sengeplasser,»- forklarer mor. Favoritten til far er en Adria 763 med ni sengeplasser. –«Vi har jo allerede planlagt vintercampen,»- sier han og ler. Mor vektlegger kjøkken foran i vognen og helst med skrått takvindu som gir en god romfølelse: -«God oppbevaringsplass og skyvedører bak i vognen som kan dele av soveplassene er viktig når vi er så mange»-.

Helfrelst etter leie

Oslo-familien Schjeldrup Bratås på fire leide sin første bobil forrige sommer og ble helfrelst på denne ferieformen. Hva er viktig når dere skal finne den rette bobilen? Mamma Mette forteller at godt med sengeplasser er viktig, samt å få med seg sykler og sportsutstyr» –«Vi er mye på fjellet og trenger varme og vinterisolering. Lille Tinde på tre år får være med å bestemme men Våge på to uker er litt for liten til å si sin mening. Vi diskuterer sammen om hva vi synes er viktig,»- fortsetter Mette. –«Jeg er nok opptatt av at det er viktig med god plass til å bevege seg, mens han er mest opptatt av drift, vekt og toalettløsning,»- sier hun og ser bort på sin mann. Deres drøm er tur til Nord-Norge neste sommer og vurderer en Fiat Carado I-449.

Det samlede inntrykket fra messen er at det virker som nye generasjoner er mer opptatt av plass og funksjonalitet enn tidligere. Økonomi er viktig og de stiller flere krav til produsentene for å imøtekomme deres behov for et komfortabelt ferieliv.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: