• I Putzbrunn holder Truma til. Hovedkontoret ligger rett over veien for produksjonsbygningen
  I Putzbrunn holder Truma til. Hovedkontoret ligger rett over veien for produksjonsbygningen
 • Truma både utvikler og produserer alt selv, forteller Andreas Schmoll, som er en av «oppfinnerne» hos Truma
  Truma både utvikler og produserer alt selv, forteller Andreas Schmoll, som er en av «oppfinnerne» hos Truma
 • En del av hovedbygget er utviklet til et «idelandskap» som skal bringe fram kreative ideer og forslag, her en såkalt «tenkehule».
  En del av hovedbygget er utviklet til et «idelandskap» som skal bringe fram kreative ideer og forslag, her en såkalt «tenkehule».
 • Dette virker, forslagstavlen er full med idelapper som lederne samler inn og følger opp videre.
  Dette virker, forslagstavlen er full med idelapper som lederne samler inn og følger opp videre.
 • Fyllingsnivået i gassflasken måles med teknologi oppfunnet for å søke etter ubåter for drøyt hundre år siden, og kan vises på en smarttelefon hundrevis av kilometere unna. Teknologien er videreutviklet og digitalisert.
  Fyllingsnivået i gassflasken måles med teknologi oppfunnet for å søke etter ubåter for drøyt hundre år siden, og kan vises på en smarttelefon hundrevis av kilometere unna. Teknologien er videreutviklet og digitalisert.
 • «Skolestua» er et sted hvor skoler og andre kan komme inn og få testet ut ideer og utstyr de måtte ha funnet på.
  «Skolestua» er et sted hvor skoler og andre kan komme inn og få testet ut ideer og utstyr de måtte ha funnet på.
 • Den nye kombivarmeren fra Truma gir både varm luft og varmt vann, og har heldigitalisert styring
  Den nye kombivarmeren fra Truma gir både varm luft og varmt vann, og har heldigitalisert styring
 • Smartmobiltelefonen er en kommunikasjonssentral og datamaskin med flere tusen ganger større kapasitet enn astronautene som landet på månen i 1969 hadde. Bare fantasien setter grenser for hva den kan brukes til i fremtiden, mener Andreas Schmoll hos Truma
  Smartmobiltelefonen er en kommunikasjonssentral og datamaskin med flere tusen ganger større kapasitet enn astronautene som landet på månen i 1969 hadde. Bare fantasien setter grenser for hva den kan brukes til i fremtiden, mener Andreas Schmoll hos Truma
 • Det gode campingliv er resultat av alle teknologiske og digitaliserte nyvinninger
  Det gode campingliv er resultat av alle teknologiske og digitaliserte nyvinninger
Del denne siden:
Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2018

Campere vil møte en stadig mer: Digitalisert campinghverdag

Det siste halvannet hundreåret har innovasjon og teknologiske nyvinninger vært vinnerresepten for virksomheter som ønsker å være med videre. Caravanbransjen er intet unntak. Noen ganger kan det lønne seg å ta en prat med de «grå eminensene» som fra bakrommene pønsker ut stadige nyvinninger for et bedre campingliv. Andreas Schmoll hos Truma et eksempel på en som kan fortelle mye om hva vi har i vente i tiden framover

Av og til tar teknologien kvantesprang inn i framtiden. Nikola Tesla og vekselstrømelektrisiteten endret vår hverdag dramatisk rundt forrige århundreskifte. Europas største teknologiutviklingsprosjekt brakte i sin tid fram romfartsteknologi og trådløs fjernstyring med joystick. Manhattan prosjektet brakte verden atombomben, på den destruktive siden. De siste 60 årene har Locheed Martins «Skunk Works» og «Area 51» brakt fram teknologier innen flyvning som fortsatt er underlagt topphemmelige klausuler, for eksempel teknologien som gjør Norges nye kampfly nesten «usynlige» på dagens radarskjermer. Men felles for alle teknologiutviklingsprosjekter, er at før eller senere kommer resultatene av dem i hendene på folk flest.

Ubåtsøketeknologi

Under første verdenskrig holdt det nye våpensystemet ubåter, nesten på å tvinge Storbritannia i kne, helt til man fant opp et motvåpen, sonaren, som gjorde at ubåtene kunne finnes og bekjempes. Sonar er kort og godt lydbølger som sendes ut under vann og reflekteres tilbake, hvoretter retning og avstand til ubåten kan avleses. I dag kan campere bruke den samme teknologien til å avlese fyllingsgraden på gassflaska i bobilen eller campingvogna. Fra en dings på undersiden av gassflaska sendes ultralydbølger opp gjennom gassflasken og reflekteres av overflaten i den flytende gassen. Dingsen måler nanotiden lydbølgen bruker, og kan sende resultatet via en app til smartmobiltilefonen som eieren kan avlese hundrevis av kilometere unna. Men, utgangspunktet er en teknologi utviklet for å finne og bekjempe ubåter som senket så mange skip med forsyninger til Storbritannia.

Ferdig oppvarmet

Via samme systemet, kan man også sørge for at varmen slår seg på før vinterferieturen starter hjemmefra.  Det finnes knapt den funksjon som ikke i dag kan styres via en smartelefon, hvis man bare har systemet i andre enden som kan iverksette digitale beskjeder, mener Andreas Schmoll.  Digitaliseringen vil bare øke på i tiden som kommer, og Andreas forteller om store trender, interoperabilitet og fjernstyrte forbindelser mellom ethvert elektrisk drevet utstyr og brukeren. Dette ser man bare nå begynnelsen av innen caravanbransjen, sier Andreas og fortsetter med å fortelle om SMS varsling og eget SIM kort som sørger for direkte kommunikasjon mellom teknologi og bruker hvor omtrent bare fantasien setter grenser.

Åpne systemer

Til nå har flere utviklet egne systemer som har det til felles at de ikke kan «snakke med hverandre». Innen EU pågår en betydelig standardiseringsprosess, og utviklingen går nå i retning av at utstyr fra ulike leverandører kan kobles samme og fungere med utgangspunkt i standardiserte kontaktgrensesnitt. Det betyr at ut fra et grunnsystem står man fritt til å bruke utstyr fra forskjellige leverandører, da disse i fremtiden kan «snakke sammen» med det samme «teknologispråket» for å si det litt forenklet. På fagspråket heter det for eksempel LIN BUS, CAN BUS eller lignende etc.

Basestasjon

Bobiler og campingvogner har det til felles at de ikke brukes hele tiden. Når så ferietiden nærmer seg, er det å kunne sjekke gassbeholdning, lufttrykk, sette på varme- eller klimaanlegg alt ettersom, med på å gjøre campinglivet sikrere, mer forutsigbart og fremfor alt komfortabelt. Mange betrakter sin fritid som dyrebar, og ønsker å kunne utnytte den maksimalt for rekreasjon og opplevelser. Med de nye kommunikasjons- og styringssystemer vil dette i økende grad være mulig å gjøre gjennom et instrument omtrent alle voksne i dag går rundt med i lomma: Smarttelefonen, som også er en computer noen tusen ganger kraftigere enn astronautene hadde å hjelpe seg med under den første månelandingen i 1969.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: