Brødrene Grimms verden: En eventyrlig reise

 • I Rottefangerhallen nede ved elven Weser hvor sagnet sier at rottene druknet
  I Rottefangerhallen nede ved elven Weser hvor sagnet sier at rottene druknet
 • En av de mange landsbyene som knyttes sammen av Eventyrveien der den slynger seg 600 km. gjennom et av Tysklands vakreste landskaper
  En av de mange landsbyene som knyttes sammen av Eventyrveien der den slynger seg 600 km. gjennom et av Tysklands vakreste landskaper
 • Hovedgaten i Hameln hvor rottene fulgte etter fløytespilleren ned til elva
  Hovedgaten i Hameln hvor rottene fulgte etter fløytespilleren ned til elva
 • En ferge for kryssing av elven, men først må mannskapet ha sin lunsj og siesta…
  En ferge for kryssing av elven, men først må mannskapet ha sin lunsj og siesta…
 • Eventyrveien videre sørover fra Hameln gir opplevelser i «sakte kino»
  Eventyrveien videre sørover fra Hameln gir opplevelser i «sakte kino»
Del denne siden:
I Rottefangerhallen nede ved elven Weser hvor sagnet sier at rottene druknet
En av de mange landsbyene som knyttes sammen av Eventyrveien der den slynger seg 600 km. gjennom et av Tysklands vakreste landskaper
Hovedgaten i Hameln hvor rottene fulgte etter fløytespilleren ned til elva
En ferge for kryssing av elven, men først må mannskapet ha sin lunsj og siesta…
Eventyrveien videre sørover fra Hameln gir opplevelser i «sakte kino»
Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1. februar 2015

Brødrene Grimms verden: En eventyrlig reise

Fra Bremen i nord til Hannay utenfor Frankfurt i sør, slynger den seg. Eventyrveien i Tyskland som gjennom 600 kilometre binder sammen landsbyer, bygder og steder hvor Brødrene Grimm levde og arbeidet for et par århundre siden da de samlet eventyr og legender som er blitt klassikere over hele Europa. Som for eksempel Rottefangeren fra Hameln.

De fleste har hørt historien som angivelig utspilte seg i år 1284 i byen Hameln som mer eller mindre var invadert av rotter. Hele byen fortvilet, helt til en mann som hevdet han var rottefanger, tilbød sine tjenester. Rottefangeren tok fram fløyten sin, og spilte slik at rottene fulgte etter ham ned til elven Weser, hvor alle rottene druknet. Men rottefangeren fikk ikke betalt som lovet, og forlot byen. Noen dager senere kom han tilbake og spilte på fløyten sin. Denne gangen var det byens barn som dansende fulgte ham gjennom gatene til en grotte utenfor byen, der alle barna forsvant.

Går man gatelangs i Hameln i dag, er et utall plaketter med relieff av en rotte nedfelt i gatedekket på veien de gikk mot elven Weser for 730 år siden.

Eventyrsamlere

Liksom Asbjørnsen og Moe i Norge, samlet brødrene Jacob og Wilhelm Grimm eventyr og legender som levde på folkemunne. De bokstavelig talt «arbeidet» seg gjennom Tyskland fra Bremen i nord til Hanau i sør. I 1812-1815 kom så verkene med eventyrene ut, og er oversatt til en rekke språk. I Norge gav de inspirasjon til Asbjørnsen og Moe, som samlet norske folkeeventyr.

De tyske eventyrsamlerne har imidlertid fått et gedigent minnesmerke: Eventyrveien som siden 1975 knytter sammen mer enn 60 byer, kommuner og distrikter som alle deltar i å gjøre reisen på veien til en eventyrlig opplevelse for turister fra inn- og utland.

Opplevelser i kø

Langs Eventyrveien står opplevelser i kø. Landsbyer som Hanau, Marburg, Göttingen og Hameln er i seg selv arkitektoniske perler med byggekunst fra middelalderen. En rekke slott og borger ligger langs veien og bidrar til trolsk stemning, for eksempel Hämelenschenburg en liten svipptur unna selve hovedveien.

De respektive eventyrfigurene har fått sine egne «hjemsteder». Lille Rødhette hører «hjemme» i Schwalm regionen. Tornerose som sov i hundre år i borgen Sababurg. «Baron von Münchausen» i Bodenwerder, Max og Moritz i Ebergötzen, og til sist rottefangeren i Hameln.

Langs veien er det årlige arrangementer for disse eventyrfigurene, som i Bad Öyehhausen, Steinau og Bad Sooden-Allendorf, for ikke å snakke om selve eventyrfestivalen i Hanau. Slik kan en reise langs Eventyrveien også bli en reise i Eventyrenes Verden.

Tidskapselen Hameln

Hameln er som en tidskapsel hvor middelalderinnbyggeren ville kunne nikke gjenkjennende til bygninger og gateanlegg. I gatene står skulpturer og statuer av begivenheter og mennesker, og ser man ned, oppdager man rottene som minnes med relieff på nedfelte plaketter i gatesteinene. Ned mot elva Weser (som leverte navnet Weserübung til invasjonen i Norge 9. april 1940) ligger et stort rottefangersenter med museer, festsaler, restauranter og kulturinnslag. I gatene er det friluftsteatre, dukkeshow og spesielle historiefortellinger hvor dagens unge i tidsriktige drakter fremstiller legendariske eventyrfigurer. Et besøk i Hameln er derfor som å gå inn i en tidskapsel som bringer en hundrevis av år tilbake i historien.

Vakkert landskap

Eventyrveien bringer de reisende gjennom noen av Tysklands vakreste landskap til forskjell fra motorveienes øredøvende mas og jag. Her er det mulig å oppleve kultur og historie, besøke middelalderbyer med borger, festninger, museum og kunstgallerier, en blanding av tradisjonelt landsbyliv, urban atmosfære og lokal folklore. Og plutselig langs veien dukker det opp et fergeleie med en ferge som tar en bil om gangen for overfarten til et nytt slott. Men først når mannskapet er ferdige med lunsjen... Tid er stikkordet for å reise Eventyrveien, tid til å la seg begeistre av fortidens eventyrkultur satt inn i dagens moderne ramme.

 

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: