Bjørg Rosa Larsen: Alder ingen hindring for campingliv

Del denne siden:
Tekst og foto: KRISTIN SMEDSRUD
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2015

Bjørg Rosa Larsen: Alder ingen hindring for campingliv

«Da jeg ble alene sa jeg til meg selv «skal du leve videre og stå på, eller skal du sitte her og visne?» Det sier Bjørg Rosa Larsen, over 80 år og aktiv bobilkjører både i Norge og internas- jonalt. Og selvfølgelig medlem i Norsk Bobil og Caravan Club.

En tidlig formiddag i januar er jeg på vei til Auli nær Årnes. Der bor en «godt voksen dame», som fortsatt nyter bobillivet i sin Rapido. Veien går nordover igjennom snødekket landskap hvor jeg omsider kommer frem et hvitt hus, omgitt av en stor hage. Inne på gårdsplassen står en blid og smilende Bjørg Rosa Larsen, som inviterer meg inn til en prat med nytraktet kaffe og hjembakt.

Godt voksen

Det går rykter om deg Bjørg, sier jeg - du holder visst på med aktiviteter som ikke er så vanlige for damer i din alder. Hvor gammel er du blitt nå?.
- Å jeg har nå rundet 80 nå sier hun og ler. Kan jo ikke sette meg ned av den grunn vet du. Venner av deg har fortalt at du legger ut på turer alene i bobilen din. Vi ble nysgjerrige, for det er jo ikke dagligdags akkurat. - Ja, det stemmer det sier hun, - men jeg drar aldri helt alene. Jeg kjører alltid i et reisefølge, bortsett fra på noen hjemturer. Du må huske på å skrive at jeg aldri hadde kunnet gjøre det uten mine gode venner Olga og Arne. De er helt fantastiske og hjelpsomme. Vi traff dem på Sunndalsøra Camping for mange år siden og har siden feriert sammen med meg. Uten dem vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort.

Hvor reiser dere da? - Turene går rundt i Norge og i Sverige. Men, jeg kjører alltid bilen alene-, påpeker hun. Jeg liker ikke å ha noen ved siden av meg som forstyrrer kjøringen. I passasjersetet legger jeg et håndkle og har alltid med meg rå gulrøtter, pastiller og epler. Radioen er mitt selskap. Så blir det noen kaffepauser og en spasertur underveis.

Årlige samlinger

- Vi har to samlinger i året på Steinvik i Moelven, fortsetter hun. - Sist gang var det fårikål-treff og i mai blir det ny treff. Bjørg henter albumene og vi studerer bilder.
-Vet du,- avbryter hun og henter november utgaven av Bobil og Caravan Magasinet , – se, her har dere bilder fra Fårikåltreffen vår. - Bjørg blir varm i blikket når hun forteller om det gode bobilmiljøet.
- Alle er så hjelpsomme! Jeg har alt å takke mine venner og miljøet for - det må du huske på å skrive altså.

Bjørg skjenker i mer kaffe. Hjemmet hennes er velstelt og ærer preg av en energisk dame med god ordenssans.

Bobilveteraner

Hva er bakgrunnen for din bobilinteresse? - Jeg mistet min mann Jonny for 4 år siden. Vi hadde hatt et godt liv sammen. Vi levde tett og delte alt,- sier hun tankefullt. - Vi gjorde alt fra å drive kolonial og en gjestegård sammen til å selge campingvogner. Vi startet for eksempel import og salg av SMV eller «Egget» som campingvognen ble kalt. Vi hadde kjøpt oss ny større bobil eller VAN like før Jonny døde-, retter hun. - Det var en tøff tid og jeg sa til meg selv «skal du leve videre og stå på Bjørg, eller skal du sitte her og visne?»

Jeg har protese i begge hofter og har overvunnet kreften, så dette skulle jeg klare. Jeg hadde jo hatt førerkortet siden 1961 og kjøpte min første bil i 1962. Bilen vår ble for stor for meg alene. Med god hjelp fra vennene fikk jeg solgt den og funnet en mindre. Jeg sa til Arne «vil du prøvekjøre?» Han svarte «kjør selv! Det er du som skal kjøpe»-.

Åtte bobiler

Rapido’en ble Bjørgs åttende bobil. Bjørg lener seg litt fremover, - jo det skal jeg si deg at Arne er fantastisk. Han kommer hit, kjører ut bilen og hjelper meg å sette i stand hver vår. Jeg har en Nissan firehjulstrekker i garasjen også,- sier hun - Må jo komme meg ut litt vet du.

Du er en aktiv dame Bjørg, sier jeg. – Joda,- ler hun litt beskjedent. - Jeg satt i styret i Auli Sanitetsforening helt til i fjor og er fortsatt aktiv der. I dag skal vi forresten lage fastelavnsris. Men nå er jo du på besøk, så jeg får se om jeg rekker. Ellers strikker jeg mye om kveldene og leser en del.

Har alt

Med kaffe og kaker vel fortært, kommer turen til å se nærmere på kjøredoningen. Det er ingen liten bobil, men Bjørg mener den er akkurat passe til henne. Bobilen mangler ingenting og Bjørg viser meg stolt hvordan hun organiserer alt på sine turer. Mesteparten er de mye ute sammen og lager mat. Her inne blir det ofte enklere måltider. I den store sengen har Bjørg laget en kosekrok for seg selv. Jeg takker for besøket og forlater den glade damen som står og vinker på tunet. En inspirasjonskilde i miljøet som beviser at alder er ingen hindring for godt campingliv.

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her:
  • Legg ferien til Norge!
    Campingplassene finner du her: