Beitostølen helårsåpen: Vintercamping for folk flest

 • Fjellnissen ønsker velkommen til vintercamping på Beitostølen
  Fjellnissen ønsker velkommen til vintercamping på Beitostølen
 • Resepsjonen er selve inngangsporten
  Resepsjonen er selve inngangsporten
 • Velkommen til vintercamping, Nils Dale er eier og daglig leder
  Velkommen til vintercamping, Nils Dale er eier og daglig leder
 • Her er campingvognene på rekke og rad, klargjort for vintercamping
  Her er campingvognene på rekke og rad, klargjort for vintercamping
 • Familien Oppi fra Høybråten i Oslo har vært på Beitostølen et par tiår
  Familien Oppi fra Høybråten i Oslo har vært på Beitostølen et par tiår
 • Full aktivitet med å åpne hytta
  Full aktivitet med å åpne hytta
 • Grillen er straks klar
  Grillen er straks klar
 • Skiene er på plass
  Skiene er på plass
 • Mia koser seg i spisekroken mens mamma forbereder maten
  Mia koser seg i spisekroken mens mamma forbereder maten
 • Mamma Nina i gang med tilbehøret til kotelettene
  Mamma Nina i gang med tilbehøret til kotelettene
 • Noen har bursdag, og det markeres selvfølgelig
  Noen har bursdag, og det markeres selvfølgelig
 • Graving i snøen på lekeplassen
  Graving i snøen på lekeplassen
 • Mats oppe i snøhaugen
  Mats oppe i snøhaugen
 • Mamma Tina og Mats
  Mamma Tina og Mats
 • Spikerhytta er nyoppusset
  Spikerhytta er nyoppusset
 • Familien Kjekshus kommer fra Fluberg i Søndre land og består Mats på 7 år, mamma Tina og kjæresten Øyvind.
  Familien Kjekshus kommer fra Fluberg i Søndre land og består Mats på 7 år, mamma Tina og kjæresten Øyvind.
 • Mats og David koser seg i den store akebakken
  Mats og David koser seg i den store akebakken
 • Påfyll i «Vaffelbua» for små skiløpere
  Påfyll i «Vaffelbua» for små skiløpere
 • Fjellnissen ønsker oss god tur og velkommen tilbake til Beitostølen Camping
  Fjellnissen ønsker oss god tur og velkommen tilbake til Beitostølen Camping
Del denne siden:
Fjellnissen ønsker velkommen til vintercamping på Beitostølen
Resepsjonen er selve inngangsporten
Velkommen til vintercamping, Nils Dale er eier og daglig leder
Her er campingvognene på rekke og rad, klargjort for vintercamping
Familien Oppi fra Høybråten i Oslo har vært på Beitostølen et par tiår
Full aktivitet med å åpne hytta
Grillen er straks klar
Skiene er på plass
Mia koser seg i spisekroken mens mamma forbereder maten
Mamma Nina i gang med tilbehøret til kotelettene
Noen har bursdag, og det markeres selvfølgelig
Graving i snøen på lekeplassen
Mats oppe i snøhaugen
Mamma Tina og Mats
Spikerhytta er nyoppusset
Familien Kjekshus kommer fra Fluberg i Søndre land og består Mats på 7 år, mamma Tina og kjæresten Øyvind.
Mats og David koser seg i den store akebakken
Påfyll i «Vaffelbua» for små skiløpere
Fjellnissen ønsker oss god tur og velkommen tilbake til Beitostølen Camping
Tekst og foto: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2019

Beitostølen helårsåpen: Vintercamping for folk flest

Det er mange forestillinger om hvordan campinglivet kan være om vinteren. Vi er på Beitostølen Hytter og Camping for å høre nærmere om hva vintercamperne’ har å fortelle. Det er midt i vinterferien og mange familier har reist til fjells. Campinglivet på vinterstid er helt topp ifølge de vi har møtt. Her er en fredelig og idyllisk plass omringet av flott natur, med kort vei til det aller meste.

Vinterværet er akkurat passe kaldt og det litt skyet. Nils Dale, daglig leder ønsker velkommen til fjells. Han er eier og har drevet stedet i over 22 år. Nils forteller at det er et skifte med familier nå under helgen. Noen kommer og noen drar siden vinterferien er på litt ulike tider i de forskjellige fylkene. -Det er mange som trekker til campingplassen om vinteren også da? – -«Ja visst, her er det god komfort og lett tilgjengelighet til alpinbakker, skiløyper, aking og mye annet som trekker gjestene tilbake vinterstid. Blir en lei av å koke maten i vogna kan en rusle bort til «Hytta Mat og Vinhus» inne på området. Der serveres en god blanding av både kort- og langreist mat. Det er viktig at gjestene smiler når de går drar herfra,»- sier Nils og smiler lurt.

Faste tradisjoner

Vandringen har startet rundt på campingplassen for å se om det er noen familier tilstede som vil slå av en prat. Det er ganske rolig for mange er ute i alpinbakken og i skisporet. Utenfor en spikerhytte er det livlig aktivitet. Det virker som noen nylig har ankommet og familiemedlemmer holder på å rigge seg på plass. Mamma Nina, pappa Thomas og Mia på 15, fra Høybråten i Oslo har akkurat ankommet og forbereder vinterferieweekenden. Storebror Kasper på 18 jobber og driver med russeforberedelser og er derfor ikke med denne gangen. – Hvor mange år har dere holdt til her på Beitostølen? -«Vi har feriert her oppe siden 1997,»- forteller Nina, og fortsetter: -«De første årene var vi på Gålå før vi kom hit. Vogna ble stilt opp her i 2001 og etter hvert bygde vi på spikerhytta. Det ble rene luksusen. I de første årene kom vi hit til iskald campingvogn i -16 kuldegrader uten lufting. Det var en tøff og kald start på feriene vinterstid.»-

Camping i blodet

- Dere virker jo som å trives med campinglivet da? Mamma Nina ler. –«Ikke så rart, Thomas og jeg traff hverandre for første gang i ungdommen når vi var på camping med familiene våre i Fredrikstad om sommeren. Så vi følger visst tradisjonene.»- -«Jeg har jo camping i blodet,»- bryter Mia inn og alle ler. Pappa Thomas setter i gang med å fyre opp grillen på terrassen og Nina og Mia forsvinner inn i hytta.

Enkle forberedelser

- Kan dere fortelle litt om hvordan det er å i vintercampe? Hvilke forberedelser kreves?
Thomas forklarer at det er blitt veldig enkelt nå. De ringer opp dagen før ankomst og ansvarlig på campingen setter i gang oppvarmingen. Det er varmt og godt når vi kommer frem. –«Vi sørger alltid for en ekstra gassflaske så vi ikke går tomme. Ellers er det ikke så mye å tenke på egentlig – bortsett fra litt snømåking da. Det må ofte tas litt snø av taket og doluka’ må måkes frem. Det må ryddes rundt inngangen og på terrassen så vi kan starte grillingen.»-

Godt og varmt

-«- Mange lurer jo på om det ikke er veldig kaldt i campingvogn om vinteren, men det er godt og varmt,»-  sier Nina i det hun kommer ut med kaldt og drikke til gjengen. –«Det også var en stor forbedring for oss etter at spiketeltet kom opp for vi fikk så mye bedre plass.»-

- Hva slags oppvarming benytter dere? –«i fyrer med gass i spiketeltet og med strøm i selve vognen. Det er effektivt og blir fort gjennomvarmt.»- Hvor ofte kommer dere hit? Nina forteller at de ofte er her i høst- og vinterferie, i julen og i påsken. –«Så det blir mye vintercamping, siden vi er langrenn og slalåm entusiaster. Det er litt langt unna for oss å være her kun i helger på grunn av barna og hensyn til fraværet i skolen,»- smiler hun.

Grilling i kuldegrader

Grillen begynner å gløde og Nina kommer ut med kotelettene. –«Det er en tradisjon å sette i gang grillen med en gang, hver gang vi kommer opp,»- forklarer Thomas. –«Kun ekte grillkull gjelder. Vi griller alltid koteletter og det er ingenting som aromaen fra grillkullet i kjøttet. Det må ha smaken av kullet for at det skal bli fullkomment. Noen ganger i julen kan jeg bli ganske blå på fingrene, for grilles skal det, selv om det er 20 blå ute»-. Vi ler og grillsjefen slenger seg ned i stolen for å overvåke maten og nyte en iskald øl.

Et annerledes liv

Inne på kjøkkenet er det full aktivitet med å forberede tilbehøret til grillmaten. Mia krøller seg opp i sofaen i spisekroken, mens mamma er i gang ved kjøkkenbenken. Hvordan synes du som tenåring at det er å campe sammen med dine foreldre? –«Det er veldig koselig og det blir et annerledes liv her enn hjemme. Familien samles mer, for hjemme i byen er vi mer hver for oss og gjør hver våre ting. Hjemme er jeg og broren min er ofte på rommene våre og alle driver med hver sine ting. Her er vi mye mer sammen. Vi skravler, spiller spill eller annet om kveldene og gjør aktiviteter sammen ute på dagene.»-

Velutstyrt kjøkken

Nina synes det er enkelt å gjøre det samme her som hjemme. Familien har et fint og velutstyrt kjøkken.  –«Vi sitter ofte her eller i stua inne i spikerteltet. Stua er romslig og vi tilbringer gjerne kveldene der og koser oss med spill eller quiz,»- forklarer Nina.

- Treffes naboer her på området? Familien forklarer at det blir ikke så mye sosialt om vinteren for da er de fleste opptatt med sitt. De treffer kjente i skisporet og i alpinbakken. Sommeren er folk mye utendørs på plassen, så da blir det mer sosialt. Thomas roper fra terrassen at kotelettene er klare og besøket vårt er over.

Deilig å få sitt eget faste sted

Midt oppe i en stor snøhaug sitter en liten gutt og leker. - Hva heter du da? –«Mats,»- sier han forsiktig. – Har du mamma eller pappa inne? Mats løper inn og henter ut mamma Tina. Familien har vært i akebakken tidligere på dagen og akkurat nå kommet tilbake fra skitur. Familien Kjekshus kommer fra Fluberg i Søndre land og består Mats på 7 år, mamma Tina og kjæresten Øyvind. Det er også fire eldre brødre i alderen 17 til 19 år, men de er ikke med denne gangen. - Hvor mange år har dere feriert her oppe? –«Vi har vært her oppe i mange år. Dette stedet har vi kun hatt i tre år,»- svarer Tina. –«Tidligere besøkte vi naboene våre hjemmefra som hadde en hytte her oppe og noen ganger fikk vi låne den. Noen ganger leide vi også en hytte her. Det var deilig å få et sted som endelig sitt eget. Det beste med alt er å ha en fast plass å komme til og i sommer pusset vi opp innvendig i spikerhytta. Her kan vi ha alt liggende og slipper frakte alt mulig opp og ned hver gang. Så er det deilig å ha en «handyman» også da,»- ler hun og kikker bort på Øyvind. –«Men, jeg liker å klare det meste selv altså,»- tilføyer hun og blunker lurt. Øyvind holder på i bakgrunnen med flere gjøremål, mens vi slår av en prat. Han kommer bort og stiller gjerne opp med familien for fotografen.

Praktisk vintercamping

- Hvordan synes dere det er å campe om vinteren? –«Det er veldig praktisk. Vi ringer og de varmer opp for oss dagen før vi kommer. Det betyr mye. Så vi slipper billig unna med litt snømåking når det er nødvendig.» sier Tina.  Hva med oppvarming? –«Vi har valgt kun å bruke strøm til oppvarming av hytta og vognen. Det holder for oss. De har forresten også et bra sanitæranlegg her campingområdet så vi får vasket tøy og man kan ta bad og badstue.»- konkluderer familien

Gøy i snøen

Hva liker du å gjøre da Mats? –«Ake»-, svarer han mens han graver iherdig oppe i «snøhaugen». Det skal visst bli en borg eller snøhule. Det blir det stille fra «snøhaugen».
-«Akebakken er populær for både små og store. Den like i nærheten, så det er lettvint å komme dit,»- tilføyer mamma. –«Så må vi innom Vaffelbua da. Ikke sant?»- Mamma ser opp på Mats som nikker. Mats er også veldig glad i langrenn og snart skal de prøve alpinbakken sammen. Hvor ofte kommer dere hit? –«Så ofte vi kan. Plassen er fantastisk! Her er tilrettelagt med arrangementer hele året,»-  sier Tina ivrig. –«Det er så fint her i alle årstider. Vi kommer hit i sommerferien og mye på vinterstid. Det er så tilrettelagt på alle måter og utrolig mye å finne på. Vi bruker Helsesportsenteret en del når været ikke er så bra. Der er det svømmebasseng og aktiviteter for familien. Sentrum er heller ikke langt unna om skal vi handle eller får lyst til en tur. Hils leserne og si at vintercamping kan anbefales,»- roper hun idet besøket avsluttes.

Beitostølen

Beitostølen er et tettsted og turistsenter i Øystre Slidre kommune i Oppland fylke og ligger 900 moh. På Beitostølen finnes det mange aktiviteter for store og små både sommer og vinter. Her er et av de beste nordiske skianlegg med milevis av langrennsløyper. Alpinanlegget har mange nedfarter og skiheiser. For den som søker større utfordringer er Raudalen ca. 2 km unna og har enda brattere nedfarter enn på Beitostølen.

Ta en tur til vakre Bygdin eller opplev Jotunheimen på vinterstid, et eventyr på fine vinterdager. Eller hva med en kanefart?

Beitostølen Hytter og Camping tilbyr stemningsfulle turer med fakler og dombjeller ut i vinterkvelden.

Prøv fiskelykken ute på isen vinterstid eller om sommeren. Med sine mange fiskevann, er Beitostølen et eldorado for fiskeelskere. Fiskekort kan du forøvrig kjøpe i resepsjonen.
Vil du prøve rafting kan du ta veien over Valdresflya og rafte i Sjoa.
Beitostølen har et godt utvalg av butikker, utesteder og restauranter. Noe for enhver smak og alle kan finne noe de liker.
 

Få nyhetene rett hjem i postkassen

Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.
Meld deg inn i Norsk Bobil og Caravan Club du også!

 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her:
 • Legg ferien til Norge!
  Campingplassene finner du her: